Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
 • Nooit meer jouw gegevens invoeren
 • Controleer de status van jouw bestelling
 • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Katten> Voedingstabel kat 

Voedingstabel kat 


Een voedingstabel voor de kat kan een handig hulpmiddel zijn om te bepalen hoeveel voer je aan je kat moet geven. Dat kan namelijk nog best lastig zijn. Er zijn katten die altijd wel willen eten, terwijl anderen eraan herinnerd moeten worden dat er nog brokjes in de bak liggen. Hoeveel voer heeft een kat eigenlijk nodig per dag? De voedingstabel voor de kat kan hierbij een goed handvat zijn.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

1. Hoeveel moet een kat eten

Katten zijn geweldige maatjes in huis. Kattenliefhebbers spreken bewonderend over hun dieren, hun zijdezachte vachten, hun onverzadigbare nieuwsgierigheid en de liefkozende kopjes die ze geven. Maar ook het eigenzinnige eetgedrag van katten is wel bekend.

Elk baasje van een kat heeft er zeker mee te maken gehad. Sommige katten hebben periodes waarin ze slecht eten, geen voer is goed genoeg en dan blijven je goedbedoelde brokjes onaangeraakt in de bak liggen. Er zijn gelukkig ook katten die zonder problemen eten en soms zelfs teveel. Dan ligt overgewicht op de loer en dat brengt helaas gezondheidsrisico’s met zich mee.

Het is dus heel belangrijk om te zorgen dat je kat voldoende, maar ook niet teveel eet. Maar hoeveel moet een kat eten, is een veelgehoorde vraag. Gemiddeld genomen kun je zeggen dat een volwassen kat ongeveer 250 tot 300 gram natvoer mag hebben, of 40 tot 70 gram droogvoer.

Maar dit is slechts een richtlijn. Hoeveel je eigen kat moet eten, hangt van veel verschillende factoren af, zoals hoe actief je dier is, hoe oud hij is en het lichaamsgewicht. Dat is natuurlijk ook logisch. Een actieve buitenpoes heeft meer energie nodig dan een kat die altijd binnen is.

Ook de kwaliteit van het voer speelt een rol. Voer van hoge kwaliteit bestaat voor het grootste deel uit vlees, levert daardoor veel energie en is dus erg verzadigend. Je kat hoeft er minder van te eten om goed vol te zitten. Kwalitatief goed voer is misschien wel wat duurder, maar je hebt er minder van nodig. Daardoor ben je onderaan de streep waarschijnlijk niet veel duurder uit dan met goedkoper voer.

Om te bepalen hoeveel voer jouw kat nodig heeft, kun je kijken naar de energiebehoefte van je dier en gebruik maken van een voedingstabel voor de kat. Daarover vind je hieronder meer uitleg.

2. Hoe bepaal je de energiebehoefte van de kat?

Als je wilt weten hoeveel gram brokjes je kat moet krijgen, is het goed om eens te kijken naar hoeveel je kat eigenlijk beweegt. Katten verschillen wat dat betreft eigenlijk niet van mensen: de ene kat is een beweeglijke en actieve minitijger die de hele dag zijn territorium verdedigt. De andere ligt graag de hele dag heerlijk te slapen op je bed of op je schoot.

De actieve buitentijger verbrandt op een dag gemakkelijk 80 calorieën per kilo lichaamsgewicht. Is je kat gemiddeld actief, dan komt hij uit op 70 calorieën, terwijl de rustige knuffelkat slechts 60 calorieën per kilo lichaamsgewicht verbrandt

Bij de vraag hoeveel moet een kat eten, is het eveneens goed om rekening te houden met de leeftijd. Over het algemeen is het zo dat jonge katten meer calorieën nodig hebben dan oudere katten. Ze zijn meestal veel actiever dan oude.

Toch is deze informatie over calorieën niet echt makkelijk toe te passen. Het caloriegehalte van kattenvoer staat helaas meestal niet op de verpakking aangegeven. Wel staat er meestal een voedingstabel voor de kat van de fabrikant op de verpakking. Deze kan een richtlijn zijn bij het voeren.

3. Voedingstabel voor je kat

Wil je weten hoeveel gram brokjes je aan je poes zou moeten geven, dan kun je de voedingstabel voor de kat hieronder bekijken, daarmee rekening houdend met de unieke eigenschappen van jouw kat. Dus houd in gedachten hoe actief hij is, zijn leeftijd en huidige gewicht. Het kan zijn dat jouw kat net wat meer of minder nodig heeft dan hier staat aangegeven.

 1. Voedingstabel kat droogvoer
Gewicht kat in kilo’s     Gram droogvoer
Tot 2 kilo     35 gram
3 kilo     45 gram
4 kilo     55 gram
5 kilo     60 gram
6 kilo     70 gram
 1. Voedingstabel kat natvoer
Gewicht kat in kilo’s     Gram natvoer
Tot 2 kilo     120 tot 150 gram
3 kilo     150 tot 200 gram
4 kilo     200 tot 250 gram
5 kilo     250 tot 315 gram
6 kilo     300 tot 350 gram

4. Hoe vaak kan ik mijn kat voer geven?

Van nature zijn katten jagers. Ze eten enkele keren per dag een kleine maaltijd (denk aan muis of vogeltje), wanneer ze iets vangen. Ook onze huiskatten volgen dit natuurlijke patroon nog steeds. De meeste katten eten hun voer niet in een keer op, maar eten liever kleine hoeveelheden verspreid over de dag.

Als het mogelijk is, is het een goed idee om dat patroon te volgen. Vooral katten die moeilijk eten, zijn gebaat bij meerdere kleine maaltijden per dag, bijvoorbeeld twee of drie. Met droogvoer is dit eenvoudig, dat kan makkelijk langere tijd blijven staan.

Natvoer echter, is meer bederfelijk. Het is goed om het in de gaten te houden, zodat het niet uitdroogt en niet lekker meer is. Als je niet thuis bent, is een voerautomaat een optie. Deze zijn er ook voor natvoer.

5. Welk voer zou ik mijn kat moeten geven?

Met de voedingstabel voor de kat krijg je meer inzicht in hoeveel gram brokjes je je kat zou kunnen geven. Het zegt alleen niets over welk voer het beste zou zijn voor je geliefde viervoeter. Er is verschil in kwaliteit, maar ook in natvoer of droogvoer.

Natvoer en droogvoer hebben beiden hun voor- en nadelen. Hieronder zetten we ze op een rijtje:

Voordelen droogvoer:

 • Geconcentreerd: je kat heeft weinig nodig om vol te zitten
 • Mogelijk beter voor de tanden, maar is discutabel
 • Blijft lang goed, ook als het in het bakje blijft liggen

Nadelen droogvoer:

 • Niet alle katten eten het goed, vooral bij gebitsproblemen en ouderdom
 • Kat krijgt meer dorst, wat een probleem kan zijn als het dier slecht drinkt
 • Vaak teveel aan koolhydraten.
 • Vaak veel onnodige en ongewenste toevoegingen
 • Voedingswaarden gaan verloren vanwege bewerking

Voordelen natvoer:

 • Hoger vleesgehalte, dichter bij natuurlijk dieet van de kat
 • Hoger in eiwitten, lager in koolhydraten
 • Vaak minder bewerkt
 • Kat krijgt veel vocht binnen
 • Houdbaarheid is niet zo’n probleem als het per maaltijd verpakt is
 • Veel katten vinden het lekkerder en eten beter, vooral oudere katten

Nadelen natvoer:

 • Bederft snel
 • Veel afval door kleine verpakkingen
 • Bestaat voornamelijk uit vocht, je kat moet er veel van eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen

Natuurlijk heb je ook nog altijd te maken met de voorkeuren van je eigen kat. Of je nu nat- of droogvoer kiest, het is belangrijk om te kiezen voor kwalitatief goed voer, dat alle voedingstoffen bevat die je kleine huistijger nodig heeft. Goed voer heeft een aantrekkelijke geur en textuur, waardoor je kat er graag van eet. Ook bevat het geen overbodige toevoegingen, zoals geur-, kleur- en smaakstoffen.

De kattenbrokjes van Organimal voldoen hier perfect aan. Ze zijn 100% graanvrij en zijn geschikt voor katten van alle leeftijden. Ze hebben een hoog vleesgehalte (32% ruw eiwit) en bevatten behalve vlees ook gezonde groenten, fruit, mineralen en vitaminen. Hiermee krijgt je kat de voedingsstoffen die hij nodig heeft om elke dag weer lekker naar buiten te gaan, te spelen en ‘s avonds tevreden spinnend op je schoot te liggen.

Veelgestelde vragen over voedingstabel kat


Hoe moet de voedingsbehoefte van een kat worden aangepast naarmate ze ouder worden?

Naarmate katten ouder worden, verandert hun metabolisme en daarmee hun voedingsbehoeften. Senior katten hebben vaak minder calorieën nodig omdat ze minder actief zijn, maar ze hebben voeding nodig die rijk is aan hoogwaardige eiwitten om hun spiermassa te behouden. Het is ook belangrijk om voer te kiezen dat gemakkelijk verteerbaar is en dat de juiste balans van vitaminen en mineralen bevat om de gezondheid van oudere katten te ondersteunen. Regelmatige controles bij de dierenarts kunnen helpen om de voedingsbehoeften van een ouder wordende kat nauwkeurig te bepalen en aan te passen.


Hoe kun je het beste de overgaan van droogvoer naar natvoer voor je kat (of vice versa)?

De overgang van droogvoer naar natvoer of andersom moet geleidelijk gebeuren om het spijsverteringssysteem van de kat de tijd te geven zich aan te passen. Begin met het mengen van een kleine hoeveelheid van het nieuwe voer met het oude voer en verhoog geleidelijk de hoeveelheid van het nieuwe voer over een periode van 7 tot 10 dagen. Dit helpt maagproblemen te voorkomen en verhoogt de kans dat de kat het nieuwe voer accepteert.


Zijn er specifieke merken of soorten voer die aanbevolen worden voor katten met een gevoelige maag?

Voor katten met een gevoelige maag is er speciale voeding beschikbaar die ontworpen is om gemakkelijk verteerbaar te zijn en die ingrediënten vermijden die vaak maagproblemen veroorzaken. Deze voeders bevatten vaak een beperkt aantal eiwitbronnen en zijn vrij van kunstmatige toevoegingen. Zo kan een hypoallergeen dieet verlichting brengen voor een kat met gevoelige maag. Organimal Kat Sensitive is een brok speciaal voor katten met een gevoelige maag.