Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Vitaminen hond

Vitaminen hond


Hoe zit dat nou precies?

Vitaminen zijn ook voor de hond erg belangrijk. Net als mensen hebben zij vitamines nodig voor een normale groei en ontwikkeling, maar ook voor een goede gezondheid zijn vitaminen voor honden onmisbaar. Wist je dat je hond sommige vitaminen zelf aan kan maken? Maar bestaat er ook zoiets als vitaminetekort bij honden en zijn er bepaalde vitaminen die je aan zou moeten vullen? We vertellen je er alles over, lees snel verder!

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Vitaminen voor honden

Ook onze harige vrienden hebben voor een optimale gezondheid een heel pallet aan vitaminen nodig. Maar de behoeften van de hond zijn daarbij net even wat anders dan die van de mens. Wel is het zo dat net als bij ons, verschillende levensfasen en omstandigheden de behoefte aan vitaminen kunnen veranderen. We kijken hierbij ook naar speciale belastingen, bijvoorbeeld als een dier een infectie heeft of behoefte aan herstel na een operatie (of zware fysieke belasting).

Omdat je hond bepaalde vitaminen zelf aanmaakt, is lukraak aanvullen vaak niet de beste oplossing. Ook doen sommige vitaminen onder bepaalde omstandigheden meer kwaad dan goed. Wij zetten de opvallendste bevindingen en de belangrijkste vitaminen voor je hond op een rijtje.

Vitamine C hond

Vitamine C heeft je hond nodig voor een goede weerstand. Een hond kan echter, in tegenstelling tot ons mensen, zelf vitamine C aanmaken. Per kilo lichaamsgewicht maakt jouw viervoeter zo’n 36 mg per dag aan. Onder normale omstandigheden is het dan ook niet nodig om je hond extra vitamine C te geven, het kan zelfs gevaarlijk zijn. Honden plassen een teveel aan vitamine C niet uit. Een teveel aan vitamine C kan bij honden gevoelige lichaamsweefsels beschadigen.

Oudere honden en de echte kleintjes maken zelf minder vitamine C aan. In dergelijke gevallen kan een aanvulling gewenst zijn. Ook als je harige maatje veel last heeft van stress of bij bepaalde ziektes kan (tijdelijk) aanvullen van vitaminen bij je hond zinvol zijn. Overleg in dit geval altijd even met een deskundige.

Vitamine B hond

Vitamine B bestaat uit een hele reeks B-vitamines die bij alle aspecten van het lichaam betrokken zijn. De reeks bestaat uit vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8 of H, B11 en vitamine B12. Deze groep speelt een grote rol bij de energievoorziening. Als honden een tekort hebben, is dit vaak vitamine B. Te weinig vitamine B bij je hond kan leiden tot allerlei symptomen. Hierover vertellen we later meer.

Vitamine E hond

Vitamine E fungeert als natuurlijke antioxidant en beschermt zo de cellen en weefsels van vrije radicalen. In combinatie met selenium zorgt vitamine E bij de hond voor de opbouw en de instandhouding van het spiervolume. Ook ondersteunt het de afvoer van verbrandingsstoffen in de spieren. Vooral als je viervoeter intensief beweegt, is de behoefte aan vitamine E bij de hond groot. Een speciale sportvoeding of een supplement voor sporthonden kan raadzaam zijn.

Vitamine D3 hond

Honden kunnen niet net als wij onder invloed van het zonnetje zelf vitamine D aanmaken. In goede hondenvoeding is hiermee natuurlijk rekening gehouden. Vitamine D3 is voor de hond namelijk onmisbaar. Het speelt een rol bij een goede opname van fosfor en calcium en draagt zo indirect bij aan sterke botten en tanden. Het wordt afgeraden om puppy’s extra vitamine D te geven omdat een teveel kan leiden tot skeletafwijkingen.

Vitamine A hond

Deze vitamine draagt bij aan het herstel van en de groei van cellen. Ook is het belangrijk voor de ogen. Vooral honden die nog moeten groeien hebben baat bij vitamine A. Maar let op: teveel vitamine A is niet goed en kan zelfs leiden tot afwijkingen in het skelet. De behoefte is (dit geldt ook voor de andere vitamines) afhankelijk van de leeftijd en lichamelijke activiteit. Wil je extra vitamine A aan je hond geven? Let dan op de samenstelling en de aanbevolen dosering.

Vitamine K hond

Vitamine K zorgt ervoor dat enzymen goed functioneren. Enzymen spelen een grote rol bij allerlei essentiële processen (bijvoorbeeld de vertering van voedsel) en dragen zo bij aan de algehele gezondheid van je harige kompaan. Vitamine K speelt daarnaast een rol in het bloedstollingsproces. Bovendien kan vitamine K voor je hond en echte lifesaver zijn. Zo wordt het vaak toegediend bij vergiftiging door bestrijdingsmiddelen.

Vitaminetekort hond symptomen

Veel baasjes vragen het zich af: ‘krijgt mijn hond genoeg vitaminen binnen?’. Helemaal geen gekke vraag want tekorten kunnen een negatieve impact hebben op het welzijn van je buddy. Vooral klachten in verband met een B12-tekort bij honden komen vaker voor. Een vitamine B tekort kan o.a. leiden tot:

  • Spierzwakte
  • Vermoeidheid
  • Haaruitval
  • Verminderde eetlust
  • Bloedarmoede
  • Problemen met het zenuwstelsel

Een tekort aan vitamine A kan de groei van het zenuwstelsel negatief beïnvloeden en de slijmvliezen aantasten. Als je hond vitaminetekort heeft kan dit zich ook uiten in darmproblemen en algehele lusteloosheid. Neem als je een vitaminetekort bij je hond vermoedt eens zijn dieet kritisch onder de loep. Bij Organimal raden we aan om ook vers voer aan het dieet van je hond toe te voegen. Denk hierbij aan o.a. vers vlees en groenten, fruit en kruiden. Als je enkel brokken geeft kun je eens overwegen om bijvoorbeeld 20% van de brokken te vervangen door vers voer. Dit hybride voeren doet vaak al wonderen voor je hond.

Vitaminen hond aanvullen

In goed en uitgebalanceerd hondenvoer is vaak rekening gehouden met de hoeveelheid vitaminen die je hond nodig heeft. Maar zeker bij pups, senior honden of viervoeters die fysiek echt worden uitgedaagd, kan het zinvol zijn om bepaalde vitaminen aan te vullen. Een vitamine-supplement speciaal voor honden is dan ideaal. Het Organimal multivitamine voor honden is 100% natuurlijk en vrij van chemicaliën en onnodige toevoegingen. Zo kun je op een natuurlijke manier de weerstand en allerlei lichaamsprocessen bij je viervoeter ondersteunen.

Ben jij het trotse baasje van een senior? Laat hem dan het beste uit zijn oude dag halen en kies bij voorkeur voor een speciaal, op de oude hond afgestemde formule. Ons voedingssupplement voor senior honden is speciaal afgestemd op de oudere viervoeter.

Ook dagelijks aanbevolen: een flinke portie aandacht en liefde

Twee andere onmisbare vitaminen voor je hond zijn natuurlijk aandacht en liefde. Door goed naar het gedrag van je hond te kijken en je af te vragen wat hij in deze levensfase nodig heeft, kom je als baasje al een heel eind. Heb je een vraag over vitaminen voor honden? Neem gerust contact met ons op, onze professionals helpen je met liefde verder!