Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Honden> Visolie hond

Visolie hond


Wat zijn de voordelen?

Vraag jij je af waarom je visolie aan je hond zou geven? Je geeft toch al goed voer en gezonde snacks tussendoor? Je trouwe viervoeter is actief en gezond, rent en springt, en speelt volop met andere honden. Toch kan dit aanvullende supplement zeer waardevol zijn voor jouw hond. Veel mensen weten al wel dat visolie rijk is aan essentiële vetzuren en dat die goed zijn voor de huid en gewrichten.

Deze vetzuren spelen echter een heel belangrijke rol in veel verschillende processen. Het is van belang voor een gezonde huid, vacht, hart en bloedvaten en nog veel meer. Of je hond nu jong of oud is, fit is of gezondheidsklachten heeft, in sommige gevallen heeft je dier behoefte aan extra essentiële vetzuren. Het is dan zeker aan te raden om visolie te geven.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Wat is visolie voor honden?

Visolie is afkomstig van vette vissoorten, vaak van tonijn, zalm of makreel. De meeste honden krijgen geen vette vis. Waarom is het aan te raden om dit gezonde supplement te geven als aanvulling op de voeding? Omdat deze olie rijk is aan essentiële vetzuren, zoals omega-3 en omega-6 vetzuren. Deze worden essentieel genoemd, omdat honden, net als mensen, ze niet zelf kunnen aanmaken. Je hond moet ze dus via de voeding binnenkrijgen.

De balans tussen omega-vetzuren

In visolie zitten verschillende omega-vetzuren. De bekendste zijn omega-3, omega-6 en omega-9. Het is niet alleen belangrijk dat je hond voldoende van elk van deze vetzuren binnenkrijgt, maar ook dat ze in verhouding met elkaar in balans zijn. Dat betekent dat het dier niet een overmaat van het ene vetzuur binnenkrijgt, en maar een heel klein beetje van het andere. Toch blijkt in de praktijk dat dit wel het geval is. Het meeste hondenvoer bevat juist veel omega-6 en veel te weinig omega-3. Dit kan problemen veroorzaken.

De omega-vetzuren in visolie voor honden hebben een positief effect op de gezondheid als ze in de juiste verhouding verkregen worden. Wanneer er naar verhouding teveel omega-6 vetzuren aanwezig zijn in het lichaam, zorgt dit voor een verstoring van de balans. Het kan chronische ontstekingen veroorzaken en dit kan uiteindelijk leiden tot gewrichtspijn, diabetes en zelfs auto-immuunziekten.  Het is dus zeker van belang dat je hond omega-vetzuren in de juiste verhouding binnenkrijgt. Omega-3 vetzuren ondersteunen een goede gezondheid. Een gebrek aan dit vetzuur kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken. Zo zou je hond last kunnen krijgen van huidklachten, darmproblemen of allergieën.

Omega-3 visolie hond

Je kunt visolie aan je hond geven, ongeacht zijn leeftijd of ras en ook als je hond geen klachten heeft. Maar het is zeker een aanrader als je geliefde viervoeter klachten heeft of wat extra’s kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Gewrichtsproblemen
  • Ontstekingen
  • Huidproblemen
  • Hart- en vaataandoeningen
  • Allergieën
  • Voor werkhonden, zoals jacht- of politiehonden
  • Wanneer je met je hond sport

Als je je hond visolie geeft, herstel je de balans tussen de omega-3 en omega-6 vetzuren. Omega-3 vetzuren kunnen de algehele gezondheid van de hond ondersteunen. Voor het lichaam is omega-3 erg belangrijk. Het vetzuur is opgebouwd uit twee omega-3 vetzuren, namelijk DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur). Beide vetzuren hebben elk hun eigen invloed op de gezondheid van je hond.

De voordelen van visolie voor honden

Twijfel jij nog of je visolie aan je hond zou moeten geven? Omega-3 visolie voor de hond is een puur natuurlijke manier om je dier te ondersteunen. Daarbij kan het bepaalde klachten helpen verminderen en dat is wat je het liefste wilt zien. Dat je hond weer lekker in zijn vel zit, met een gezonde, glanzende vacht en genietend van het leven. Hieronder lees je meer over de mogelijke voordelen voor de gezondheid van je viervoeter.

Het omega-3 vetzuur EPA

EPA heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen het hart en de bloedvaten gezond te houden. De oudere hond kan last krijgen van ontstekingen, zoals bij reuma en artritis. Uit onderzoeken blijkt dat EPA ook pijnstillend kan werken en dat kan bij gewrichtsklachten veel verlichting brengen. EPA zorgde er daarbij ook voor dat de ontstekingsreactie afnam en tevens remde het de afbraak van kraakbeen.  Een ontsteking is een natuurlijke reactie van het lichaam. Het is bedoeld om infecties tegen te gaan. Maar in sommige gevallen verdwijnen ontstekingen niet en dit kan veel schade aanrichten. Chronische ontstekingen kunnen hartklachten, schade aan de nieren en zelfs kanker veroorzaken. Bij allergieën is er eveneens sprake van chronische ontstekingen.

Behalve bij ontstekingen kan EPA ook helpen bij het beschermen van het hart en de bloedvaten van je hond. Het helpt de bloeddruk in balans te brengen. Dit kan van pas komen wanneer je hond last heeft van een hoge bloeddruk. EPA is verder belangrijk voor de gezondheid van de huid en de vacht en het speelt een rol bij het behouden van een optimale weerstand. De olie kan gegeven worden als je dier problemen met de gezondheid heeft, maar natuurlijk ook preventief om problemen te voorkomen.

De voordelen van DHA

DHA is een omega-3 vetzuur dat een rol speelt bij het behouden van een goede gezondheid van de hersenen. Het kan preventief werken tegen bijvoorbeeld dementie. Voor oudere honden is visolie dus echt een aanrader. Maar ook puppy’s zouden dit supplement goed kunnen gebruiken, omdat het de ontwikkeling van de hersenen stimuleert. Ook voor het emotionele welzijn is DHA van belang. Het kan helpen bij depressies, stress en angst.

Hoe kies je de beste visolie voor je hond?

Als je een supplement aanschaft voor je hond, wil je natuurlijk dat dit een kwaliteitsproduct is. Bij Organimal ben je hiervoor aan het goede adres. Ga je voor Organimal Zalmolie Plus, dan krijg je een pure en zuivere visolie voor jouw hond met ideale verhoudingen EPA en DHA. De olie is vrij van antibiotica, pesticiden en genetisch gemodificeerde bestanddelen. En ook goed om rekening mee te houden: de visstand wordt niet in gevaar gebracht door deze olie. Hij wordt gewonnen uit de snijresten van vis die al gevangen is. Organimal Zalmolie Plus is dus een duurzaam product, goed voor het milieu en voor je hond!

Heb je na het lezen van dit artikel nog verdere vragen over visolie voor je hond of je wil je graag andere dingen weten, neem dan gerust contact met ons op. Het Organimal team staat voor je klaar!