Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
 • Nooit meer jouw gegevens invoeren
 • Controleer de status van jouw bestelling
 • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Traanstreep hond

Traanstreep hond


Wat is het en hoe kom je er vanaf?

Een traanstreep bij je hond ziet er vies en nattig uit. De streep is meestal roodbruin gekleurd en is voor veel hondeneigenaren een doorn in het oog. Een traanstreep bij je hond schoonmaken is gelukkig zo gebeurd. In dit blog geven we je alle informatie over traanstrepen en hoe je er vanaf komt.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Een traanstreep bij je hond komt door overmatig vocht in de traanbuizen. De roodbruine kleur is gelukkig geen bloed, maar ontstaat door ijzersporen in het vocht rond de ogen. Als tranen drogen, krijgt de traanstreep een roodachtige kleur. Iets wat extra opvalt als je hond een lichte vacht heeft. Hoewel een traanstreep zelf niet zorgt voor extra ongemak, ziet het er niet fris uit. Gelukkig kun je een traanstreep bij je hond prima schoonmaken. Het is echter wel belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is van de overmatige vochtproductie rond de ogen en of er in de toekomst iets kan worden gedaan om traanstrepen te voorkomen.

Oorzaken traanstreep hond?

Een traanstreep bij je hond kan verschillende oorzaken hebben. Gelukkig is er meestal niets bijzonders aan de hand en kan het probleem gemakkelijk worden opgelost. Het is echter wel zo dat bepaalde rassen meer last lijken te hebben van traanstrepen. Dit heeft meestal te maken met een kortere snuit. Door een platte neus kan het afvoerkanaal het vocht uit de ogen niet optimaal verwerken. Hierdoor ontstaan er geblokkeerde traankanalen en dit veroorzaakt dan ook de welbekende traanstreep.
De overige oorzaken voor een traanstreep bij je hond kunnen zijn:

Allergieën: Als je hond ergens allergisch voor is kan er overmatige traanproductie ontstaan. Je hond kan allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen, chemische middelen of zoiets simpels als pollen. Ga naar de dierenarts om te achterhalen waar je hond precies allergisch voor is.

Voedsel en water: Vitaminen en mineralen zijn goed, maar wanneer er ergens een teveel aan mineralen in zit dan kan je hond last krijgen van een traanstreep. Heb je het vermoeden dat de traanstreep bij je hond komt door veranderingen in het dieet? Zoek dan naar voeding met de juiste, aanbevolen hoeveelheid mineralen of probeer vers vlees om te kijken of de traanstrepen verdwijnen.

Te veel haar rond de ogen: Vergelijk het maar met jezelf. Als er de hele dag door, constant haartjes in je ogen prikken dan gaan je ogen vanzelf tranen. Dit is voor een hond niet anders. Een simpele trimbeurt kan ervoor zorgen dat de traanstreep bij je hond vanzelf minder wordt.

Een ingegroeid wimpertje: Een ingegroeid haartje kan zorgen voor extra irritatie aan het oog en dus ook voor een traanstreep. Als dit het geval kan zijn dan is een bezoekje aan de dierenarts noodzakelijk om het probleem te verhelpen.

Infectie: Een ontsteking kan ervoor zorgen dat de traanproductie overuren draait. Daarnaast is het besmette oog vaak dikker en houdt je hond deze een beetje dichtgeknepen, omdat het pijn doet. Vermoed je een infectie? Probeer het oog dan schoon te maken met gekookt water of raadpleeg de dierenarts.

Overige aandoeningen: Er zijn een paar ernstige aandoeningen die een traanstreep bij je hond kunnen veroorzaken. Gelukkig komt dit weinig voor! Kan je de traanstrepen niet koppelen aan een van de bovenstaande oorzaken? Dan is een bezoekje aan de dierenarts noodzakelijk om ergere kwalen uit te sluiten.

Hoe traanstreep hond schoonmaken

Een traanstreep schoonmaken lijkt makkelijker dan het is. Door de aangekoekte vuilresten kan het voor je hond nog best een pijnlijk klusje zijn. Gelukkig zijn er meerdere manieren waarop je een traanstreep bij je hond kunt schoonmaken. Dit zonder al te veel moeite en ongemak.

1. Gekookt water
Afgekoeld gekookt water is een van de simpelste manieren om een traanstreep bij je hond schoon te maken. Je kan hiervoor een watje, keukenrol of steriel gaasje gebruiken. Let op: veeg altijd van binnen naar buiten en pak voor iedere keer vegen een nieuw watje. Zo voorkom je dat je eventuele bacteriën verspreidt. Iets wat de infectie alleen maar erger maakt.

2. Kamillethee
Je kan er ook voor kiezen om afgekoelde kamillethee te gebruiken. Dit werkt ook goed als je denkt dat het oog ontstoken is. De traanstreep bij je hond schoonmaken met kamillethee gaat op dezelfde wijze als met water. Indien nodig kun je het ongeveer drie dagen achter elkaar doen om te kijken of de oogprut minder wordt. De thee op zich kan natuurlijk wel weer vlekken op een witte vacht.

3. Colloïdaal Zilver
Colloïdaal Zilver (zilverwater) is er ter ondersteuning van schone ogen, oren en werkt ook goed tegen huidproblemen. Zilverwater is als het ware een natuurlijk antibioticum. Het werkt tegen bacteriën, schimmels, virusjes en parasieten. Je kunt Colloïdaal Zilver oraal toedienen, maar ook op wondjes, in de oren en dus ook voor het schoonmaken van de ogen. Omdat de zilverdeeltjes niet irriteren of prikken kun je Colloïdaal Zilver direct in de ogen druppelen. Dit werkt perfect voor honden die last hebben van ontstoken ogen. Wil je een traanstreep bij je hond schoonmaken? Doe dan een beetje zilverwater op een wattenschijfje om zo de viezigheid bij de ogen weg te krijgen. Daarmee kun je direct de ogen wat reinigen.

4. Traanstreep hond verminderen door voeding
Bepaalde kleurstoffen in hondenvoer en snacks bevatten kleurstoffen om het geheel er aantrekkelijk uit te laten zien. Kleurstoffen zijn soms een onnodige, chemische toevoeging aan de voeding. Sommige honden kunnen hier lichamelijk op reageren, met traanstrepen als gevolg. Heb je het idee dat dit het geval is? Probeer kleurstoffen in hondenvoeding dan zoveel mogelijk te vermijden. Kies voor natuurlijke voeding, zonder toegevoegde chemische kleur- en smaakstoffen.

Let op!

Een traanstreep bij je hond kan een hardnekkige verkleuring veroorzaken aan de vacht van je hond. Dit is helaas iets waar je als hondeneigenaar vrij weinig aan kunt doen. Er zijn tal van middeltjes op de markt gebracht waarmee je deze verkleuring makkelijk zou kunnen verwijderen. Deze zijn helaas meestal gebaseerd op een verdunde vorm van waterstofperoxide. Het werkt dus als het een soort van bleekmiddel om de verkleuring na een traanstreep te kunnen verwijderen. Waterstofperoxide is niet geschikt om op de vacht rond de ogen te gebruiken. Regelmatig bijhouden met colloïdaal zilver of gekookt water is het beste om verkleuring te voorkomen en de ogen schoon te houden. Laat de eventuele wondermiddeltjes op basis van waterstofperoxide achterwege.

Heb je vragen over het schoonmaken van traanstrepen bij jouw hond? Vraag het ons gerust, we staan voor je klaar.

Veelgestelde vragen over traanstrepen bij honden


Kan ik de traanstrepen van mijn hond zelf behandelen?

In sommige gevallen is het mogelijk om de traanstrepen van je hond zelf te behandelen. Dit is echter alleen mogelijk als de klachten mild zijn en er geen onderliggende medische aandoening is. Raadpleeg altijd eerst de dierenarts om de oorzaak van de traanstrepen vast te stellen. De dierenarts kan je vervolgens adviseren over de juiste behandeling.


Wat zijn de beste middelen tegen traanstrepen?

Er zijn verschillende middelen die je kunt gebruiken om de oorzaken van traanstrepen te behandelen. Mogelijke middelen zijn:

 • Colloidaal zilver
 • Oogdruppels
 • Oogzalf
 • Traanstrepenverwijderaar

Nb. Er is een verschil tussen het verwijderen van de oorzaken en traanstrepen zelf.  De dierenarts kan je adviseren over mogelijke oorzaken.


Hoe kan ik voorkomen dat mijn hond last krijgt van traanstrepen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je hond last krijgt van traanstrepen:

 • Houd de ogen van je hond schoon met een vochtig doekje.
 • Verwijder vuil en haren uit de ogen van je hond.
 • Voorkom dat je hond in de wind of tocht staat.
 • Zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis.

Wat is het verschil tussen traanstrepen en oogafscheiding?

Traanstrepen zijn bruine of rode strepen die onder de ogen van je hond kunnen verschijnen. Oogafscheiding is een vloeibaar of slijmerig materiaal dat uit de ogen van je hond komt. Oogafscheiding kan normaal zijn, maar het kan ook wijzen op een infectie of andere aandoening. Als je hond last heeft van oogafscheiding, is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts.