Oordruppels hond
Het hebben van schone oren is niet alleen fijn voor ons als baasjes, maar ook voor onze honden. Sterker nog, problemen met de oren is zelfs één van de meest voorkomende kwalen bij honden. Oordruppels voor de hond helpen bij het schoonmaken en schoonhouden van de oren, maar ook bij het behandelen van vervelende aandoeningen aan de oren. Denk daarbij aan oorontstekingen, mijt, schimmels of oorsmeer ophopingen. In deze blog gaan we je meer vertellen over oordruppels voor de hond, wanneer je dit middel kan gebruiken en ook vooral wanneer je beter geen oordruppels kunt geven.
Wat veroorzaakt oor aandoeningen bij honden
Een oorontsteking kan iedereen wel eens overkomen, dat is niet anders bij honden. Het is een vervelende en pijnlijke aandoening waar de hond, net als wij, veel last van kan hebben. De meest voorkomende symptomen van oorontstekingen bij de hond zijn overmatig krabben aan één of beide oren, wrijven aan het oor, regelmatig met de kop schudden of deze juist opvallend veel schuin houden. Daar komt bij dat de oren vaak een aparte, penetrante geur hebben als er sprake is van een oorontsteking bij de hond en kan het pijn doen als je de oren aanraakt.
De meest voorkomende oorzaken van (chronische) oorontstekingen bij honden zijn:
- Oormijt (vooral bij jonge honden)
- Bacteriën
- Gisten
- Grasaren welke in het oor terecht gekomen zijn
- Vocht in de gehoorgang (dit is vooral een probleem bij honden die veel zwemmen en/of hangoren hebben)
Sommige honden hebben meer kans op een oorontsteking dan anderen. Honden met een langharige vacht zijn bijvoorbeeld gevoeliger. Er kan dan meer vuil in het oor terecht komen wat er moeilijker uit kan dan bij de kortharige soortgenoot.
Honden met hangoren zijn ook gevoeliger voor oorontstekingen dan honden met staande oren. Dat komt doordat er meer warmte blijft hangen aan de binnenkant van het oor en de gehoorgang. Hierdoor krijgen bacteriën en schimmels sneller de kans om zich te verspreiden en ook parasieten vinden die extra warmte erg fijn. Hangoren worden daarnaast minder goed droog dan staande oren door het gebrek aan ventilatie. Het vocht wat blijft hangen kan voor problemen zorgen. Voor honden die maar al te graag een duik in het water nemen is het daarom ook geen overbodige luxe om een schoon doekje in de auto of thuis bij de hand te hebben waarmee je de oren wat extra kunt drogen. Daardoor geef je schimmels en bacteriën minder kans om zich te verspreiden.
Oordruppels hond ontsteking
Oordruppels voor de hond zijn niet alleen te gebruiken wanneer er sprake is van een oorontsteking, maar kunnen ook helpen bij het preventief reinigen van de oren. Tevens kan het erg effectief zijn bij oorjeuk, oormijt, gistinfectie of rode en geïrriteerde oren. Naast oordruppels voor honden met een ontsteking kun je ook voor een zalf kiezen om de oren schoon te maken of te behandelen.
Wanneer moet je geen oordruppels geven?
In sommige gevallen kun je beter geen oordruppels gebruiken, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een geperforeerd trommelvlies. Ook bij drachtige en zogende teefjes kun je beter eerste even overleggen met de dierenarts
Eventuele bijwerkingen die kunnen optreden na het toedienen van oordruppels zijn:
- Slechter horen of tijdelijke doofheid (vooral bij oudere dieren)
- Lokale huidreacties in het oor
- Tijdelijk meer jeuk (door het gevoel van natte oren)
Geheel natuurlijke oordruppels voor je hond?
Een natuurlijk alternatief voor oordruppels voor de hond is colloïdaal zilverwater. Dit kun je op veel verschillende manieren toepassen zoals bij het schoonmaken van wondjes, behandelen van hotspots en schoonmaken van de ogen. Colloïdaal zilverwater is ook te gebruiken bij het schoonmaken van de oren, de behandeling van oormijt en als oordruppels voor de hond met een ontsteking. Colloidaal zilver heeft een antibacteriële werking wat natuurlijk zeer wenselijk is bij dergelijke kwalen aangezien bacteriën vaak de oorzaak zijn van ontstekingen. Ook is het goedje antiviraal en werkt het goed bij schimmels en gisten.
Het is wel belangrijk om voor goede kwaliteit zilverwater te gaan. Afhankelijk van hoeveel zilverdeeltjes het bevat is het ook belangrijk om te weten dat je echt zilverwater hebt en niet ionisch zilver water. Ionisch zilverwater wordt vaak vermarkt als colloidaal zilver maar dat is het niet. Het water dient echt nanodeeltjes zilver te bevatten. Wanneer jouw zilverwater geel van kleur is is dat vaak een goede indicatie van echtheid.
Daarnaast kun je ook appelazijn gebruiken als preventief reinigingsmiddel voor de oren van je huisdier. Het zuurgehalte in de appelazijn kan helpen om vuil en smeer uit de oren te verwijderen. Meng 1:1 appelazijn met gedestilleerd of gedemineraliseerd water. Doop een doek in het mengsel en reinig daarmee voorzichtig de oren van je hond. Kijk uit dat je niet te diep gaat en dat je hond geen rode oren heeft.
Hoe geef ik mijn hond oordruppels?
Niet elke hond is even makkelijk met het toedienen van oordruppels. Het is daarom handig om dit te oefenen met je hond zodat hij of zij vertrouwd raakt met de handeling. Het is belangrijk dat de hond kalm is wanneer je oordruppels toedient.
- Zorg dat je hond comfortabel en gerust is zodat je rustig te werk kunt gaan.
- Til het oor van de hond voorzichtig op en houd deze naar achteren richting de nek.
- Zorg dat het dier zijn of haar hoofd niet al te veel kan bewegen (bijvoorbeeld van schrik, de druppels kunnen in het oor van de hond koud aanvoelen).
- Houd de doseerdop van het flesje in de opening van het oor. Steek deze nooit diep in het oor, als de hond een onverwachte beweging maakt kan dit het gehoor van het dier beschadigen.
- Masseer na het druppelen zachtjes de gehoorgang in. Dit zorgt ervoor dat de druppels op de juiste plaats terecht komen.
Ook is het aan te raden om de oren schoon te maken om de gehoorgang heen.
Wanneer je klaar bent met de oren van je hond is het verstandig om je trouwe viervoeter nadien even te belonen met wat lekkers of een beetje extra aandacht zodat hij een positieve associatie houdt met het toedienen van oordruppels.
Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben over oordruppels voor jouw hond dan staan we bij Organimal natuurlijk altijd voor je klaar.