Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
 • Nooit meer jouw gegevens invoeren
 • Controleer de status van jouw bestelling
 • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Oog hond schoonmaken

Oog hond schoonmaken


Het oog van je hond schoonmaken zal vast zo nu en dan moeten gebeuren. Vieze ogen en traanstrepen zijn namelijk een veel voorkomend probleem bij onze viervoeters. Het reinigen is dan ook een belangrijk onderdeel van de basisverzorging van je huisdier.

Het oog van je trouwe viervoeter reinigen kan soms een lastige klus zijn. Niet elke hond vindt dit ook even fijn. Daarom is het handig om te weten wat de oorzaken van vieze ogen bij de hond kunnen zijn en hoe je deze het beste schoon kunt maken. Zo kun je na het reinigen zo veel mogelijk voorkomen dat het oog opnieuw vies wordt. Wij gaan je hier zo veel mogelijk over vertellen.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Waarom het oog schoonmaken belangrijk is

Het oog van je hond schoonmaken wanneer deze vies is, is erg belangrijk. Vieze ogen zorgen niet alleen voor fysiek ongemak bij de hond, maar kunnen ook ontstekingen met zich mee brengen. Zeker wanneer een vies oog te lang onbehandeld blijft. Het is dan ook het beste om een vies oog bij de hond zo snel mogelijk schoon te maken en om daarna te voorkomen dat de ogen opnieuw vies worden.

Oorzaken van een vies oog bij de hond

De oorzaken van een vies oog bij de hond zijn vrij uiteenlopend. Sommige honden hebben dan ook simpelweg sneller last van vieze ogen dan andere honden. Bijvoorbeeld wanneer zij last hebben van haar wat in de ogen kan hangen. Andere oorzaken van vieze ogen bij honden zijn vuil en stofdeeltjes welke bijvoorbeeld tijdens het rennen en spelen in de ogen terecht kunnen komen. Maar ook micro-organismen, bacteriën en virussen kunnen de boosdoener zijn van een vies oog bij de hond. Het regelmatig reinigen van de ogen voorkomt irritatie en infecties aan het oog.

Hoe het oog van je hond schoonmaken

Het is natuurlijk belangrijk dat de hond je vertrouwt om de ervaring zo comfortabel mogelijk te maken. Het is aan te raden om het schoonmaken van de ogen op jonge leeftijd al te oefenen met snoepjes, zodat dit later een koud kunstje wordt.

Het schoonmaken van het oog van je hond doe je in vijf eenvoudige stappen:

 • Stap 1, bewaar de rust

Was om te beginnen goed je handen. Vervolgens kun je het beste naast je hond gaan zitten terwijl hij of zij bij je ligt. Op die manier is er rust en zal de hond zich ook minder snel terugtrekken. Wanneer je voor de hond gaat zitten is de kans groter dat deze zich namelijk terugtrekt en dat maakt het reinigen van het oog een stuk moeilijker.

 • Stap 2, sturen

Wanneer je een hand onder de kin van de hond houdt, kun je het hoofd een beetje omhoog sturen en op de plaats houden. Maar het zorgt er vooral voor dat de hond zijn of haar hoofd niet zo makkelijk weg kan draaien. Op deze manier kun je met je vrije hand eventueel oogdruppels of een ander product aanbrengen.

 • Stap 3, aanbrengen

Breng de oogdruppels, zalf of een ander product waar je het oog van je hond mee kan schoonmaken voorzichtig aan. Doe dit niet te dicht op het oog, houd zo’n 3 cm afstand. Bij het maken van een onverwachte beweging is het niet de bedoeling dat de hond een pipet of tube in het oog krijgt. Natuurlijk kun je ook de ogen van jouw hond schoonmaken door enkel het gebied rondom het oog te reinigen met bv een wattenschijfje met wat vloeistof zoals bijvoorbeeld oogdruppels, gekookt water of kamillethee.

 • Stap 4, schoonmaken

Nu de oogdruppels of de zalf in het oog zit, kun je beginnen met het schoonmaken van het oog van de hond. Dit doe je door met een schoon doekje of een nat wattenschijfje vanaf het midden van het oog (de pupil) naar de ooghoeken te wrijven. Doe dit vooral zachtjes en rustig en zorg ervoor dat de hond zo kalm mogelijk blijft.

 • Stap 5, herhalen indien nodig

Mocht het oog nog niet goed schoon zijn, herhaal dan de applicatie nogmaals tot het gewenste effect bereikt is. Beloon de hond direct na het behandelen bijvoorbeeld met een snoepje of met de stem.

N.B. Wanneer je regelmatig het oog van jouw hond preventief schoonmaakt raden wij aan om dat te doen met bijvoorbeeld gekookt water dat is afgekoeld of eventueel kamillethee. Indien jouw hond geen (structurele) oogproblemen heeft hoeft dit niet te gebeuren met allerlei middeltjes.

Wat kan je doen tegen traanstrepen

Traanstrepen worden veroorzaakt door overtollig vocht bij de ogen wat op ten duur rode en bruine strepen in de vacht veroorzaakt. Hoe lichter de vacht, hoe meer traanstrepen op zullen vallen. Deze vlekken zijn soms alleen best wel hardnekkig. De makkelijkste optie is het schoonmaken van je hond zijn oog met een oogreiniger of colloïdaal zilverwater. Dit doe je in combinatie met een niet pluizend watje. Een tweede optie is het gebruik van speciale oogdoekjes.

Ontstoken oog hond schoonmaken

Het schoonmaken van een ontstoken oog bij je hond is in feite niet anders dan het schoonmaken van een vies oog. Uiteraard dien je wel te letten op het product wat je gebruikt. Een gewone reiniger zonder antibacterieel effect zal niet volstaan om de ontsteking aan te pakken. Waar je ook op dient te letten is dat een ontstoken oog bij je hond schoonmaken wel wat pijnlijk kan zijn, waardoor de hond het misschien minder goed toelaat. Wanneer een ontstoken oog bij de hond na een week schoonmaken nog niet beter lijkt te worden, is het raadzaam contact op te nemen met je dierenarts.

Waar kun je het oog van je hond het beste mee schoonmaken?

Er zijn meerdere producten die je kunt gebruiken om de ogen van je hond mee schoon te maken. Wanneer je hier geen speciale producten voor in huis hebt en toch vast wil beginnen met het reinigen van de ogen, dan kun je dit eenvoudig doen met afgekoeld, gekookt water. Maar er bestaan ook diverse reinigingsproducten voor het oog van je hond.

Oogreiniger druppels

Wanneer water niet het gewenste effect heeft dan kun je een oogreiniger in druppelvorm proberen. Deze druppel je eenvoudig in het oog waarna je deze met niet pluizende watten of een niet pluizend doekje schoon kan wrijven van het midden (de pupil) naar buiten toe.

Colloïdaal zilverwater

Colloïdaal zilver is een goed natuurlijk alternatief om een vies of ontstoken oog te kunnen behandelen. Colloïdaal zilver heeft een reinigende, antibacteriële en antivirale werking. Juist omdat dit middel zo breed inzetbaar is, is het zeer handig om in huis te hebben. Je kunt er naast de ogen namelijk ook de oren van de hond mee reinigen en het werkt bijvoorbeeld ook goed bij wondjes en ontstekingen. Organimal colloïdaal zilver is hoge kwaliteit zilverwater dat zeer effectief is bij het reinigen van ogen en oren etc. Op deze manier weet je zeker dat je jouw hond niet onnodig chemische middelen toedient terwijl jullie wel genieten van optimale effectiviteit.

Oog reinigingsdoekjes

Bij sommige honden is het toedienen van oogdruppels gewoon ontzettend lastig. Wanneer dat het geval is dan zijn er gelukkig ook speciale doekjes of niet pluizende watjes waar een oogreiniger op zit. Met deze producten hoef je niets in het oog van de hond te druppelen, maar kun je het doekje eenvoudig over het oog heen wrijven. Let wel op dat dit bij ontstekingen vaak niet effectief genoeg zal zijn. Natuurlijk kun je ook gewoon colloïdaal zilver of een ander reinigingsproduct op een watje of schone doek aanbrengen.

 kamillethee

Ook kamillethee kan werkzaam zijn bij lichte ontstekingen. Voor de wat moeilijkere ontstekingen raden we aan om een effectiever middel te gebruiken.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over het schoonmaken van het oog van je hond? Stel ze gerust. Ons team staat graag voor je klaar.

Veelgestelde vragen over het schoonmaken van de ogen van je hond


Hoe vaak moet ik de ogen van mijn hond schoonmaken?

De frequentie waarmee je de ogen van je hond moet reinigen hangt af van een aantal factoren, waaronder:

 • Het ras van je hond: Sommige rassen, zoals Bulldogs, hebben meer last van oogproblemen dan andere rassen.
 • De omgeving van de hond: Honden die veel in de buitenlucht komen, krijgen meer stof en vuil in hun ogen dan honden die binnenshuis blijven.
 • De gezondheid van je hond: Honden met oogproblemen, zoals conjunctivitis, moeten vaker hun ogen schoonmaken dan honden met gezonde ogen.

In het algemeen is het een goed idee om de ogen van je hond regelmatig te controleren en indien nodig te reinigen.


Wat heb ik nodig om de ogen van mijn hond te reinigen?

Je hebt de volgende materialen nodig:

 • Oogspoeling voor honden of colloïdaal zilver: Gebruik geen menselijke oogspoeling of andere irriterende stoffen.
 • Gaasjes of wattenbolletjes: Gebruik geen tissuepapier, omdat dit de ogen van de hond kan irriteren.
 • Lauwwarm water of kamillethee: Zorg ervoor dat het niet te heet of te koud is.

Wat moet ik doen als mijn hond rode ogen heeft?

Als je hond rode ogen heeft, kan dit wijzen op een infectie of irritatie. Druppel de ogen met colloïdaal zilver of oogdruppels voor honden. Indien er geen verbetering plaatsvindt neem je contact op met de dierenarts voor verdere diagnose en behandeling.


Wat moet ik doen als mijn hond veel tranen produceert?

Overmatige tranenvloed kan wijzen op een probleem met de ogen van je hond. Neem contact op met je dierenarts om de oorzaak van de overmatige tranenvloed te achterhalen.

Extra tips:

 • Let op tekenen van oogproblemen, zoals roodheid, zwelling, jeuk, afscheiding of knijpen met de ogen.
 • Neem contact op met de dierenarts als je je zorgen maakt over de ogen van je hond.