dierenarts winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Honden> Hond eet gras

Hond eet gras


Wat kan ik hier aan doen?
Je hebt het vast vaker gezien, een hond die gras eet. Maar kan het kwaad? En waarom eet een hond gras? In de meeste gevallen is er niets aan de hand. Het is in principe dus normaal hondengedrag. Toch kan het ook wijzen op maag en/of darmproblemen.

dierenarts winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Waarom eten honden gras?

Maar, waarom eet een hond dan gras? Er zijn tal van redenen waarom jouw hond dit kan doen. Vooral jonge honden doen dit wel eens uit speelsheid of verveling. Sommige honden gaan likken of graven en andere honden gaan gras eten. Als een hond iets verkeerds gegeten heeft kan hij ook gras gaan eten om zo te braken. In dat geval zal je hond niet kauwen maar het gras voornamelijk direct doorslikken.

Toch is het in de meeste gevallen niet zo dat er direct sprake is van maag en/of darm problemen. Het kan zijn dat er wat haren tussen het voedsel zat waar hij last van krijgt. Of hij heeft iets gegeten wat niet zo goed valt. Het eten van gras wekt een braakreflex op waardoor je hond zal gaan braken. Het is niet per se iets om je grote zorgen over te maken. Als je hond na het braken normaal reageert en verder gaat met spelen of wandelen is er niets aan de hand en hoef je je dus geen zorgen te maken. Blijft je hond echter een zieke indruk maken na het eten van gras kan dit op iets anders duiden. Wellicht is je hond misselijk of heeft hij buikpijn. Als je merkt dat je hond vaker en een grotere hoeveelheid gras eet, en aansluitend vaak moet braken is het verstandig om hier wat mee te doen. Het is dan slim om de dierenarts te laten achterhalen waarom je hond gras eet.

Sommige honden vinden het echter gewoon lekker om gras te eten. Dit hebben ze van hun voorouders, de wolf, meegekregen. Die eet voornamelijk vlees, maar af en toe ook groen uit de natuur. Heel gek is het dus niet.

Mag een hond gras eten?

Een hond mag dus rustig gras eten. Maar kijk wel uit op welke plek je hond dat doet. Sommige mensen maken gebruik van onkruidverdelgers in hun tuin, dit kan erg schadelijk zijn voor je hond. Laat hem dus niet zomaar in andermans tuin rondsnuffelen. Kijk ook uit met giftige planten zoals taxus en rododendron, en weilanden die net zijn bemest of bespoten. En woon je langs een drukke weg? Zorg er dan voor dat je hond geen gras eet wat op de stoep groeit. Dit zit vol met uitlaatgassen en andere schadelijke stoffen.

Lange grassprieten kunnen soms blijven hangen in de darmen waardoor verstoppingen kunnen ontstaan. Er kunnen ook parasieten in de grasstengels zitten die de hond binnen kan krijgen. Gebeurt het vaker en eet je hond meer gras dan normaal? Dan is het verstandig om naar de achterliggende oorzaken te kijken. Dat kunnen er een aantal zijn.

Oorzaken van gras eten

 • Je hond heeft iets verkeerds gegeten;
 • Er zit iets niet goed in de darmen;
 • Je hond is misselijk of heeft buikpijn;
 • Hij heeft kauwbehoefte;
 • Er kan sprake zijn van wormen (ontworm je hond regelmatig, advies is 2-4 x per jaar);
 • Er kan sprake zijn van een acute virus infectie.

Kom je er achter dat je hond naast het braken ook last heeft van afwijkende ontlasting, maagkrampen, een borrelende maag, veel moet slikken en boeren? Dan kan het zijn dat je hond probiotica nodig heeft, ‘Darmen In Balans’ bijvoorbeeld. Probiotica gebruik je ter ondersteuning van de spijsvertering en het behoud van een normaal ontlastingspatroon. Het kan ook goede ondersteuning bieden bij een normale darmwerking en een natuurlijke stoelgang en het houdt de darmflora in balans.

Maak je gebruik van probiotica? Kijk dan na 7 tot 10 dagen gebruik of de ontlasting weer normaal is. Is dit niet het geval kun je het beste een dierenarts raadplegen voor verder onderzoek. De dierenarts zal dan een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Waarschijnlijk is er ook bloedonderzoek of onderzoek naar de ontlasting nodig. Eventueel kan er nog een kijkonderzoek plaats vinden om te kijken naar de oorzaak.

Mijn puppy eet gras

Puppy’s ravotten graag, spelen veel en likken hun poten. Hierdoor krijgen ze zand, bacteriën  en ongedierte binnen waardoor ze last kunnen krijgen van de maag. Dit komt doordat het spijsverteringsstelsel van jonge puppy’s minder is ontwikkeld dan die van een volwassen hond. Daardoor is hij gevoeliger voor darmparasieten dan een oudere hond. Het kan zijn dat je puppy dan gras eet om van de maagpijn af te komen. Een puppy eet ook wel eens gras uit speelsheid of nieuwsgierigheid. Het is nieuw en spannend, en jonge honden ontdekken door te kauwen en spelenderwijs in het gras te happen. Ze zullen ook vooral aan het gras trekken, en er flink op kauwen om het vervolgens weer uit te spugen. Zo oefenen ze hoe ze hun bek goed kunnen gebruiken. Het is dus normaal voor puppy’s om gras te eten, maar te veel is niet goed. Houd het altijd in de gaten.

Je hond afleren om gras te eten

Eet je puppy of jonge hond vaak gras en wil je dit gedrag afleren? Trek er dan voldoende tijd voor uit en maak afspraken met de rest van je gezin. Zo zit iedereen op één lijn en weet je hond precies wat er van hem verwacht wordt.

Je hond afleren gras te eten kun je doen door:

 • ervoor te zorgen dat je hond voldoende beweging en aandacht krijgt;
 • hem uitdagende spelletjes te geven waarbij hij goed moet nadenken, bijvoorbeeld een voerpuzzel;
 • als je ziet dat hij gras eet je hem een speeltje aanbieden ter afleiding;
 • te zorgen voor voldoende kauwmateriaal;
 • je hond 3x op een dag eten te geven in plaats van 2 keer.

Hond eet gras vanwege tekort aan voedingsstoffen

Denk je dat je hond voedingsstoffen tekort komt en daardoor gras eet? Dan kun je wat groente toe voegen aan het eten of ‘Organimal Vegamix’ gebruiken als aanvulling op het dieet. Dit is een gezonde melange van langzaam gedroogde groenten, fruit en kruiden. Het bevat ook ruwe vezels wat goed is voor de spijsvertering en draagt bij aan de juiste zuur/base in het lichaam.

Blijft je hond een zieke indruk geven na het eten van gras en maak je je zorgen? Of heb je verdere vragen of twijfels over de gezondheid van je hond, raadpleeg dan altijd een dierenarts. Ook onze dierenartsen staan klaar om al je vragen te beantwoorden, neem gerust contact op!