Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Katten> Kattenbrokken:

Kattenbrokken:


Alles over brokken voor jouw kat

Als je voor een huisdier kiest dan wil je deze natuurlijk zo goed mogelijk verzorgen. Goed voer hoort hierbij. Je kunt je spinnende viervoeter zowel kattenbrokken als vers voer geven, of een combinatie hiervan. In dit blog geven we je alle informatie over kattenvoer en een gezond dieet voor jouw huisdier.

Kattenbrokken vallen onder de noemer ‘droogvoer’. Brokken bevatten (afhankelijk van het merk) tot tien procent aan water. Hiernaast bevatten ze vlees, gevogelte en/of vooral bijproducten hiervan, graan, vismeel, melkproducten, vezelbronnen en vitamine supplementen.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Waarom kattenbrokjes?

Droogvoer voor katten is geconcentreerd en hapklaar. Een goede kattenbrok is rijk aan belangrijke voedingsstoffen. Het gebrek aan vocht in kattenbrokjes zorgt ervoor dat de concentratie voedingsstoffen zeer hoog is. Je kat heeft dus in de regel minder droogvoer nodig dan blik- of ander nat voer. Daarnaast zijn kattenbrokken langer houdbaar. Nat voer bederft sneller. Dit is voor katten die over een dag kleine beetjes eten dus niet ideaal, omdat je het voer binnen een paar uurtjes kan weggooien. Brokken blijven gedurende de dag gewoon houdbaar. Zo kan je kat als hij honger heeft gewoon lekker eten.

Hybride voeren

Een andere optie is hybride voeren. Hierbij geef je jouw kat een combinatie van vers voer en kattenbrokken. Goed vers voer is onbewerkt en bevat meer vocht, waardoor je kat ook voorzien wordt in de dagelijkse vochtbehoefte. Je hoeft niet alleen te denken aan vlees of vis, maar zelfs verse groenten en/of fruit kunnen aan de maaltijd worden toegevoegd.

Sommige katten zijn kieskeurig en willen alleen maar brokjes eten. In dat geval dient er altijd vers drinkwater voor de kat beschikbaar te zijn.
Ps, vers (bij)voeren indien mogelijk is iets dat wij zeker adviseren.

Hoeveel brokjes voor jouw kat per leeftijdsfase?

De hoeveelheid kattenbrokken die jouw kat nodig heeft verschilt per levensfase, leefomstandigheden en het ras. In dit overzicht geven we je een idee van hoeveel brokjes jouw kat ongeveer nodig heeft.

  1. Hoeveel moet een kitten eten?
    Een kitten is nog in de groei en heeft om deze reden meer kattenbrokken nodig dan een volwassen kat. Er zit tevens een verschil in de voedingstoffen die nodig zijn. Voor kittens is het dan ook aan te raden om kittenbrokjes te gebruiken. Deze zijn niet alleen anders qua samenstelling maar ook van een kleiner formaat zodat een jonge kat de brokken makkelijk kan eten. Een kitten eet 25 à 50 gram kittenbrokjes per kg lichaamsgewicht per dag. Een kitten van 2 kilo heeft dus tot aan 100 gram droogvoer nodig. Dit kan echter per ras verschillen. De fokker kan je informatie geven over wat de voedingsrichtlijn voor jouw kitten is. Zeker in het begin.
  1. Hoeveel brokjes eet een volwassen kat?
    De hoeveelheid brokjes voor je volwassen kat heeft mede te maken met hoe de kat leeft en wat zijn conditie is. Zo maakt het een verschil of hij alleen binnen of buiten leeft of misschien wel gesteriliseerd of gecastreerd is. Je moet dus eigenlijk per kat bekijken hoeveel voeding hij nodig heeft. Een actieve, gezonde kat heeft ongeveer 250 kcal per dag nodig. Je komt dan vaak uit rond de 15 tot 20 gram kattenbrokjes per kg lichaamsgewicht per dag. Voer je verse voeding of een combinatie van vers- en droogvoer? Dan dien je de hoeveelheden wat aan te passen. Bij een combinatie vervang je in beginsel de hoeveelheid brokken voor het gelijke gewicht in vers voer.
  1. Senior kattenbrokjes
    Als jouw kat zeven jaar of ouder is dan verandert vaak de voedingsbehoefte. De hoeveelheid zal waarschijnlijk niet veel veranderen omdat ook senior katten nog best lang actief blijven. Het verschil zit hem vooral in de voedingstoffen. Een oudere kat heeft van sommige vitaminen en mineralen weer meer of minder nodig dan een jonge kat. Je kunt er in dat geval ook voor kiezen om supplementen te geven om de gezondheid van je oudere kat optimaal te houden.  Organimal Senior voor Katten is speciaal gericht op de meest voorkomende ouderdomskwaaltjes bij katten.

Kan ik mijn kat onbeperkt brokjes geven?

Hoewel het belangrijk is dat je kat gedurende de dag toegang heeft tot droogvoer en voldoende water, is het niet aan te raden je kat ‘onbeperkt’ brokjes te geven. Zeker niet als jouw kat van nature een stevige eter is. Houd je aan de aanbevolen hoeveelheid brokjes voor jouw kat. Beperk het aantal koolhydraten om te voorkomen dat je kat overgewicht krijgt. Je kunt de voeding wel zo verdelen dat je kat over de hele dag kan eten. Is je viervoeter nogal gulzig? Dan kan dit resulteren in braken na de maaltijd. Kleinere porties zijn dan beter. Je kunt ook voedingsspelletjes doen om de kittenbrokjes of kattenbrokken op een gedoseerde manier te geven.  Denk hierbij bijvoorbeeld aan een snuffelmat of doolhofbak waarin je de brokjes verstopt.

Welk soort kattenbrokken zijn het beste?

Loop de gemiddelde supermarkt of dierenwinkel binnen en je wordt bijna doodgegooid met de diversiteit aan merken kattenvoer. Het leuke hiervan: ieder merk claimt dat ze het beste  hebben voor je kat. Helaas is al geruime tijd duidelijk dat het gros van de beschikbare merken droogvoer, helemaal niet zo gezond zijn als ze claimen. Ze bevatten te veel koolhydraten, zout (belastend voor de nieren) en chemische toevoegingen om de brokken smakelijker te maken. Om te bepalen welke kattenbrokjes het beste zijn moet je vooral kijken de volgende punten:

  1. De hoeveelheid zout
    Zout heeft goede eigenschappen voor je kat en in droogvoer zit (vanzelfsprekend) meer zout dan in vers vlees of blikvoer. Maar zoals met alles is teveel niet goed. Je kunt het vergelijken met hoe een mens reageert op(de juiste hoeveelheid) zout. Het helpt om maagzuur aan te maken en vocht vast te houden. Een teveel aan zout wordt in verband gebracht met nier- en blaasproblemen. Hierom zijn de speciale dieetbrokken als je kat blaas- of nierklachten heeft vaak zoutarm. Een zoutgehalte van 1,5 procent op 100 gram kattenvoer zal geen schade veroorzaken aan de gezondheid van je kat.
  1. Koolhydraten en granen in kattenbrokken
    Graan wordt meestal toegevoegd aan kattenbrokken als goedkoop bindmiddel. Het is voor diervoederfabrikanten dus makkelijk en voordelig om een product te creëren met graan erin, zodat het makkelijk valt te vervoeren. Graan is niet per definitie gevaarlijk, maar de koolhydraten die hierdoor in het voer terecht komen zijn overbodig. Je kat kan er simpelweg te dik van worden. Tenslotte zijn katten echte carnivoren en is hun maag- darmstelsel zo gemaakt dat het voornamelijk dierlijke producten kan verwerken. Het is daarnaast ook zo dat katten ook een tarwe allergie kunnen hebben. In dit geval kan je kat serieuze klachten krijgen als er ook graan is toegevoegd. Gezond kattenvoer is bij voorkeur graanvrij, zoals de Organimal Graanvrije Kattenbrokken.
  1. Toevoeging van geur, kleur en smaakstoffen:
    Geur-, kleur- en smaakstoffen worden toegevoegd om de brokjes lekker te laten ruiken, smaken en om de brokken er  aantrekkelijk uit te laten zien. Ze hebben echter geen enkele voedingswaarde. Sterker nog: deze stoffen zijn meestal chemisch, waardoor deze toevoegingen juist nadelig werken voor de gezondheid van jouw kat.

Zoals je hebt kunnen lezen komt er nog wat kijken bij de juiste voeding voor je kat.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het juiste kattenbrokken, neem dan gerust contact op. Het team van Organimal staat voor je klaar.