Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Titeren hond


Wat zijn de voor- en nadelen?

Heb jij al eens nagedacht over de mogelijkheid van het titeren van je hond? Dit fenomeen wordt de laatste jaren steeds bekender. Door een titerbepaling kan bepaald worden of een vaccinatie al dan niet nodig is. In deze blog leggen we uit wat titeren bij de hond eigenlijk is en wat de voor- en nadelen zijn.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Wat is titeren hond? 

Wanneer je een hond hebt, kun je overwegen om je maatje te laten titeren. Maar wat is titeren eigenlijk? Hierbij neemt de dierenarts een klein beetje bloed af, om te kunnen testen of een vaccinatie op dat moment alweer nodig is. Er wordt dan gekeken hoeveel antistoffen je hond heeft voor bepaalde ziektes. De hoeveelheid antistoffen in het bloed wordt de titer genoemd. Hoe hoger de titer, hoe beter je hond beschermd is tegen ziekte.

Als uit de test blijkt dat je vrolijke viervoeter nog voldoende antistoffen heeft, is er op dat moment nog geen vaccinatie nodig. Dit is dus een goede check, waarmee je kunt voorkomen dat je te vaak vaccineert. Maar het is zeker geen alternatief voor vaccineren. Herhaaldelijk vaccineren kan wel degelijk zijn om goed beschermd te blijven tegen bepaalde ziektes.

Er kan niet voor alle ziektes een titerbepaling worden gedaan. Voor de volgende ziektes is titeren bij de hond wel mogelijk:

  • Parvo
  • Hondenziekte
  • Besmettelijke leverziekte

Ook voor rabiës kan in sommige situaties een titerbepaling nodig zijn, bijvoorbeeld bij een reis naar het buitenland. Voor bacteriële infectie ziekten, zoals kennelhoest en leptospirose (ziekte van Weil), is titeren niet geschikt.

Wat betekent de uitslag?

Nu je weet wat titeren precies is, begrijp je dat het vooral draait het om de uitslag. Als er voor alle drie de ziektes voldoende antistoffen zijn gevonden, dan is je hond in ieder geval nog voor het komende jaar beschermd. Een nieuwe vaccinatie is nog niet nodig. De uitslag kan echter ook negatief zijn. Dat betekent dat voor een van de drie ziektes niet voldoende afweerstoffen zijn gevonden. In dat geval zal je hond wel een nieuwe vaccinatie nodig hebben.

De voordelen van titeren

Waarom zou je nu kiezen voor het titeren van je hond? De reden is dat titeren voordelen met zich meebrengt. Wanneer je je maatje laat vaccineren, weet je dat hij in ieder geval drie jaar beschermd is tegen DHP (de drie hierboven genoemde ziektes). Het is echter zo dat je hond nog wel langer beschermd kan zijn dan dat, soms wel tot 7 jaar.

Het probleem is dat je niet weet of jouw hond nog voldoende afweerstoffen heeft. De titerbepaling kan daar wel duidelijkheid over geven. Vaccineren is in feite zonde als je hond dat helemaal nog niet nodig heeft. Ook kan titeren de kans op allergische reacties op het vaccin beperken of wanneer je je zorgen maakt omdat je huisdier een verminderde afweer heeft. Dat kan bijvoorbeeld zijn wanneer hij een bloedziekte heeft, bepaalde medicijnen gebruikt of een aangeboren afwijking heeft.

In al die gevallen kan het titeren van je hond ervoor zorgen dat je minder vaccinaties hoeft te geven. Is de afweer nog goed, dan kunnen de vaccinaties worden uitgesteld.

Titeren pup

Veel baasjes willen ook graag weten of een titerbepaling ook bij een pup kan. Een puppy is de eerste weken van zijn leven beschermd door de antistoffen die hij binnenkrijgt via de moedermelk. Deze bescherming verdwijnt na 6 tot 9 weken. Vanaf dat moment kun je je puppy voor gevaarlijke ziektes laten vaccineren.

Nu vraag je je misschien af of titeren ook bij de pup kan, om te zien of hij toch voldoende afweer heeft. Dit wordt doorgans afgeraden. Jouw jonge hondje is nog volop in de groei en dat zorgt voor veel verschillen in het immuunsysteem. De kans dat de titerbepaling onbetrouwbaar is, is dan best hoog. Over het algemeen duurt het zo’n drie jaar voor er voldoende weerstand is opgebouwd voor een bepaalde ziekte. Daarom is het verstandig de eerste 3 jaar gewoon te vaccineren en je pup pas te titeren vanaf 3 jaar.

Nadelen titeren hond

Wie zijn hond wil laten titeren, moet ook rekening houden met de mogelijke nadelen. Een titerbepaling zegt alleen iets over de antistoffen die je hond op dat moment in zijn bloed heeft. Je weet helaas niet precies hoe lang deze afweerstoffen bescherming zullen geven. Dat kan nog een jaar zijn, maar misschien ook nog maar 2 maanden. Daarom heb je door de titerbepaling eigenlijk nog niet veel zekerheid.

Een van de andere nadelen van het titeren van de hond, is dat het extra stress voor je maatje oplevert. Voor een vaccinatie krijgt je maatje alleen maar een prikje. Om bloed af te nemen moet wat vacht worden weggeschoren en wordt er een naald ingebracht. Dat is toch wat stressvoller. Blijkt uit de titerbepaling dat je hond alsnog gevaccineerd moet worden, zal je je maatje daarna nog een keer naar de dierenarts moeten brengen.

Daarnaast is het belangrijk dat de titerbepaling zeer nauwkeurig is en dat deze uitgevoerd wordt door een ervaren dierenarts. De testen zijn meestal betrouwbaar, maar toch geven deze niet altijd 100% zekerheid. Soms worden er voldoende antistoffen gemeten, terwijl die er niet zijn, of andersom. Dat kan betekenen dat je geliefde hondenmaatje niet goed beschermd is tegen ziekte of dat je juist vaccineert terwijl dat nog niet nodig is.

Titeren hond kosten

Behalve de voor- en nadelen van titeren van de hond, kun je ook kijken naar de kosten. De prijs voor een titerbepaling verschilt per dierenartsenpraktijk. Gemiddeld liggen de kosten voor het titeren van de hond tussen de €60 en €100.

Met een titerbepaling kun je een vaccinatie uitsparen. Maar is dit echt goedkoper dan vaccineren? Als de titer negatief is en je hond heeft te weinig antistoffen, zal hij alsnog zijn vaccinatie moeten krijgen. Titeren hoeft dus niet goedkoper te zijn dan vaccineren.

Ondersteun de weerstand van je hond

Of je nu wel of niet je hond laat titeren, het is altijd verstandig om de gezondheid van je maatje in het oog te houden. Je kunt zijn weerstand ondersteunen door het geven van supplementen. Denk bijvoorbeeld aan Organimal’s Multivitamine voor honden. Met dit supplement geef je je hond precies wat hij nodig heeft voor een optimaal functionerend immuunsysteem. Zo bevat het o.a. ijzer, zink, vitamine A, E en de belangrijke B vitamines.

De darmen spelen eveneens een belangrijke rol bij de weerstand. Het microbioom, de darmflora, bepaalt voor een groot deel de effectiviteit van het immuunsysteem. Met het supplement Darmen in Balans krijgt je hond waardevolle vezels en pre- en probiotica binnen, die een goede voedingsbodem vormen voor de goede bacteriën in de darmen en die de darmwand helpen beschermen.

Wil je toch nog meer weten over het titeren van de hond? Je kunt je vragen altijd aan ons team voorleggen, we helpen je graag.