Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Hond krabt veel

Hond krabt veel


Zie je dat jouw hond zich veel krabt, dan is er duidelijk iets aan de hand. Vooral als het opeens een stuk meer voorkomt dan voorheen, kan er sprake zijn van een probleem zoals allergie, vlooien of een ontsteking. In deze blog zetten we op een rijtje wat de oorzaken van veel jeuken kunnen zijn en wat je daaraan kunt doen.

Dierenarts

Waarom krabben honden veel?

Jeuk hebben we allemaal wel eens en dat geldt ook voor honden. De huid kan opeens kriebelig voelen of de halsband van je hond zat niet lekker. Maar het kan ook zijn dat de huid langdurig geïrriteerd is. Dan kun je zien aan dat je hond:

  • Opeens veelvuldig zit te krabben
  • Zich over zijn kop wrijft
  • Aan zichzelf gaat knagen

Dit zijn geen signalen die je moet negeren. De huidirritatie is op dat moment al hevig, anders zou je hond niet zo veel jeuk hebben. Maar de irritatie kan ook steeds erger worden. Zie je dat je hond zich veel krabt aan de kop, oren of lijf, dan kunnen daar verschillende oorzaken voor zijn. Hieronder lees je daar meer over.

Hond krabt en likt veel bij voedselallergie

Een voedselallergie kan zich manifesteren via een geïrriteerde huid, wat mogelijk de reden is van alle jeuk. Het is mogelijk dat je trouwe metgezel allergisch is voor bepaalde stoffen of eiwitten in zijn voeding, zoals kippeneiwit (de meest voorkomende oorzaak), zuivelproducten of granen. Hij kan dan last krijgen van huiduitslag en eczeem.

Denk jij dat je hond allergisch is, dan wil je hem natuurlijk helpen. Het is belangrijk om erachter te komen wat de allergische reactie precies opwekt. Daar kun je achter komen met een eliminatiedieet. Dit dieet bestaat meestal uit hypoallergeen voer dat maar een enkel eiwit bevat dat nog onbekend is voor je hond, bijvoorbeeld struisvogel of paard.

Doordat je harige huisgenoot geen stoffen meer binnen krijgt waar hij op reageert zal de huidirritatie hopelijk verdwijnen. Op dat moment weet je dat het veroorzaakt werd door een voedselallergie. Het is belangrijk om in dat geval voortaan alleen nog hypoallergeen voer te geven, zodat de klachten niet terugkomen.

Bij een voedselallergie komen ook vaak darmklachten kijken. Je kunt de werking van de darmen ondersteunen door een supplement te geven zoals Darmen in Balans. Dit bevordert de darmflora, ondersteunt een normale werking van de darmen en helpt de darmwand beschermen. In veel gevallen leidt een verbeterde darmflora tot minder huidproblemen.

Heeft jouw hond last van allergieën? Neem dan ook eens een kijkje bij onze hondensnacks. Onze snacks worden gemaakt van puur vlees, en we bieden een ruime selectie aan die geschikt is voor honden met allergieën zoals bijvoorbeeld Vleessticks Struisvogel en Bites Eend.

Jeuk door vlooien

Natuurlijk kunnen ook vlooien een reden zijn dat je hond zich veel krabt en likt. Deze kleine parasieten veroorzaken namelijk veel jeuk en irriteren de huid. Vaak zie je dat ze graag op bepaalde plekken op het lichaam zitten, zoals de oren, het begin van de staart en de buik.

Als je ziet dat je hond veelvuldig last van jeuk heeft, is het goed om eerst te controleren of hij misschien vlooien heeft. Gebruik daarvoor een vlooienkam die je dicht op de huid door de vacht haalt. Je kunt hierdoor de vlooien zien, maar ook de uitwerpselen van deze beestjes. Dit zijn de kleine zwarte puntjes die op de kam achterblijven.

Heeft jouw hond last van vlooien? Behandel hem dan eens met een natuurlijk middel zoals Organimal Vlooien en Teken. Het bevat geen giftige en schadelijke stoffen en is veilig voor mens en dier. De mix van diatomeeënaarde en neemolie helpt de vlooien op een milieuvriendelijke manier te bestrijden.

Hond heeft omgevingsallergie

Als je merkt dat je maatje veel krabt maar er geen vlooien aanwezig zijn, dan kan het zijn dat je hond allergisch is voor iets in zijn omgeving. Vaak zie je dat de hond veel aan zijn kop krabt of aan zijn nagels en poten bijt. Het dier kan reageren op onschuldige stoffen in de omgeving, zoals pollen van specifieke planten of bomen, of huisstofmijt.

Helaas is het vrijwel onmogelijk om deze stoffen volledig te vermijden, aangezien ze overal aanwezig zijn. In geval van een allergie voor huisstofmijt is het echter belangrijk om je huis grondig schoon te houden. Vergeet ook niet om regelmatig de kussens en dekentjes van je trouwe metgezel te wassen.

Ondersteun de gezondheid van je hond met ons Allergiepakket. Dit bevat natuurlijke supplementen, zoals Propolis, Allergiekruiden en meer. Het is gericht op verlichting van de meest voorkomende symptomen en is 100% natuurlijk. Het kan dus veilig langdurig gebruikt worden.

Krabben door oorontsteking

Zie je dat je hond vaak krabt aan zijn oor en de huid daaromheen? Dan kan het zijn dat hij een oorontsteking heeft. Vaak zie je ook dat je vrolijke viervoeter veel met zijn kop schudt, dat hij veel last van oorsmeer heeft en dat er een onaangename geur uit de oren komt. Er is dan vaak sprake van een infectie met bacteriën of schimmels.

In veel gevallen wordt oorontsteking (vooral als deze vaak terugkomt) veroorzaakt door een onderliggende aandoening. Dat zou bijvoorbeeld een voedselallergie of een omgevingsallergie kunnen zijn. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen, eventueel kun je dit samen met de dierenarts uitzoeken.

Tip: Colloïdaal zilver is een middel dat je perfect kunt inzetten wanneer jouw hond last heeft van een oorontsteking

Puppy krabt veel

Ook een puppy kan last van jeuk hebben, waardoor hij zich veel krabt. Het is natuurlijk vervelend om te zien dat je lieve kleine pup zo’n jeuk heeft. De oorzaken van veel krabben bij een puppy zijn hetzelfde als bij volwassen honden. Hij kan dus last hebben van vlooien, een allergie of oorontsteking.

Kun je de oorzaak zelf niet vinden, ga dan met je maatje naar de dierenarts om hem te laten controleren.

Heeft jouw hond last van jeuk en krabt hij veel aan zijn oor, kop of lijf? Laat hem er niet mee doorlopen. Jeuk is een heel vervelende klacht en al het krabben kan de huid beschadigen. Met de informatie in deze blog kun jij de oorzaak achterhalen en behandelen. Heb je toch nog vragen, laat het ons weten. We staan voor je klaar!