Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Entropion hond

Entropion hond


De oogaandoening entropion bij de hond is een frequent gezien probleem. Een hond met entropion heeft last van één of meer naar binnen gekrulde oogleden. Bij de ene hond is dit extremer dan bij de ander en daarom verschillen de symptomen en de behandeling ervan per dier. Tijdige behandeling van de aandoening is belangrijk omdat het kan leiden tot verminderd gezichtsvermogen en in ergere gevallen kan het zelfs leiden tot de verwijdering van één of beide ogen. Dit willen we natuurlijk voorkomen. Net als voor mensen is het zicht voor honden namelijk een belangrijk zintuig. Het gezichtsvermogen helpt onze viervoeters om zich aan te passen aan wat er om hen heen gebeurt. Zij kunnen zich hierdoor vrijelijk bewegen en voelen zich veiliger. In dit artikel vertellen we je daarom alles over entropion bij de hond: wat het inhoudt, hoe je het kunt herkennen en wat je eraan kunt doen.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Entropion bij honden: wat houdt het in

Zoals al gezegd is entropion bij de hond een oogaandoening die regelmatig voorkomt. Het is een aandoening waarbij één of meerdere oogleden naar binnen zijn gekruld. Meestal gaat het om één van de onderste oogleden, maar soms kan het ook uitbreiden naar de ooghoeken of de bovenste oogleden. Als gevolg van de afwijking schuren haartjes over het hoornvlies, wat weer kan uitmonden in ontstekingen en beschadigingen aan het oog. In veel gevallen wordt de aandoening als erfelijk beschouwd, maar het kan ook ontstaan als gevolg van trauma.

Als erfelijke aandoening komt entropion bij bepaalde hondenrassen vaker voor dan bij andere. Hondenrassen waarbij het probleem vaak voorkomt zijn bijvoorbeeld: Rottweiler, Labrador, Pug, Shar-Pei en Chow Chow. Deze honden met een aangeboren aandoening krijgen vaak in het eerste levensjaar al klachten.

Entropion bij een hond hoeft niet altijd ernstig te zijn.  De ernst hangt af van de mate waarin het ooglid naar binnen is gekruld. Er bestaan verschillende gradaties: laaggradig, middelgradig, en hooggradig.  Afhankelijk van de gradatie zal je viervoeter verschillende symptomen vertonen.

Hoe herken je entroption?

De symptomen van entropion bij de hond hangt af van de gradatie. Honden met laaggradig entropion hebben in het algemeen weinig last van de aandoening. Dieren met middelgradig en hooggradig entropion zullen daarentegen verschillende symptomen vertonen doordat de harde haartjes van de oogleden over het hoornvlies schuren. Het schuren van de haartjes over het hoornvlies leidt veelal tot irritaties en/of beschadiging. Bij ernstige gradaties van entropion bij honden kun je daarom de volgende symptomen herkennen.

  • Veelvuldig knijpen met het oog
  • Krabben en wrijven bij het oog
  • Rode ogen
  • Tranende en natte ogen
  • Pijn
  • Beschadigd en donker gekleurd hoornvlies

Doordat de aandoening in extremere gevallen erg pijnlijk kan zijn, trekt het oog verder de oogkas in. Als gevolg hiervan krult het ooglid nog verder naar binnen. Dit verergert de situatie en kan zelfs tot gezichtsverlies leiden. Het is daarom belangrijk om entropion bij honden tijdig te behandelen.

Mocht je de genoemde symptomen bij je viervoeter herkennen, breng dan zo spoedig mogelijk een bezoek aan de dierenarts. De dierenarts kan eenvoudig een diagnose stellen. Met een oogonderzoek en kleuring op het hoornvlies stelt hij de stand van de oogleden en eventuele beschadiging van het hoornvlies vast. Bij tijdige behandeling is de prognose vaak heel goed en zal je trouwe viervoeter zonder ernstige obstakels door het leven verder kunnen.

Entropion bij de hond: hoe te behandelen

Wanneer de dierenarts je hond heeft gediagnosticeerd, zal deze afhankelijk van de gradatie een behandeling voorstellen. Bij een lichte vorm kan het aanbrengen van oogdruppels of oogzalf (tijdelijk) voldoende zijn, maar in de meeste gevallen is een operatie, waarbij het ooglid wordt ingekort, de beste behandeling. Door inkorting van het ooglid kan deze weer normaal aansluiten zonder het hoornvlies te irriteren of te beschadigen.

Om de operatie correct uit te voeren moet je hond echter wel volgroeid zijn. Dit om goed te kunnen bepalen hoeveel er precies van het ooglid moet worden ingekort. Het kan daarom zijn dat de operatie een tijdje wordt uitgesteld. Tot de operatie, maar ook na de operatie zal de dierenarts waarschijnlijk een antibiotische oogzalf of oogdruppels voorschrijven om het oog te beschermen en eventuele ontstekingen te behandelen of te voorkomen. Deze middelen bevatten chemische stoffen welke, hoewel ze hun werking zullen doen, de gezondheid van je huisdier weer op andere manieren kunnen benadelen. Het kan het daarom soms verstandiger zijn om eerst naar andere alternatieven te kijken. Een goed en natuurlijk alternatief voor chemische oogdruppels is bijvoorbeeld colloïdaal zilver.

Colloïdaal zilver

Colloïdaal zilver, welke ook wel bekend staat als zilverwater, is een natuurlijke oplossing met een antibacteriële en antivirale werking en kan daarom gezien worden als een soort van natuurlijk antibioticum. Het product kan dan ook goed worden gebruikt voor het schoonmaken van de ogen in het geval van ontsteking van het hoornvlies of ter voorkoming ervan. Het prikt niet wat maakt dat je het water met de nanodeeltjes zilver erin makkelijker kunt toepassen. Door juist gebruik kunnen verdere of nieuwe ontstekingen worden tegengegaan. Let er wel op dat je kiest voor zilverwater van goede kwaliteit, dat wil zeggen, echt colloïdaal zilver, en niet voor ionisch zilver. Deze beschikt namelijk niet over dezelfde werking.

Mocht je op zoek zijn naar een kwalitatief goed en gebruiksvriendelijk product voor het schoonmaken en ontsmetten van de ogen van je huisdier? Dan kan Organimal Colloïdaal Zilver een uitkomst bieden.

Entropion hond kosten

Wanneer er entropion is gediagnosticeerd bij je hond, dan kunnen de kosten hoog oplopen. De kosten van entropion bij je hond hangen van verschillende factoren af, zoals bijvoorbeeld: de ernst van de aandoening, de mate van de beschadiging van het hoornvlies, en of het om één of beide ogen gaat. Daarnaast vraagt een ervaren of gespecialiseerde arts meestal niet hetzelfde als een minder ervaren arts.

Wanneer een operatie nodig is liggen de kosten natuurlijk hoger dan wanneer niet. Het gewicht van je viervoeter en de benodigde medicatie zijn factoren die dan ook meespelen bij het bepalen van de kosten van entropion bij honden. In het algemeen kan men bij een ooglidcorrectie uitgaan van 350 tot 750 euro voor één oog. Wanneer beide ogen geopereerd moeten worden is de behandeling uiteraard duurder.

Heb je nog vragen over entropion bij je hond of over andere zaken, neem dan gerust contact met ons op.  Wij helpen je graag verder!