Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Katten> Dieetvoer kat

Dieetvoer kat


Het beste voor katten op dieet

Ben jij ook op zoek naar dieetvoer voor jouw kat? Je bent niet de enige. Helaas is overgewicht onder katten een veel voorkomend probleem in Nederland. Ook wereldwijd zijn er veel gevallen te vinden. En dat is erg vervelend! Deze aandoening brengt namelijk veel gezondheidsrisico’s met zich mee en je wilt natuurlijk niet dat jouw liefste huisdier te veel lijdt aan de gevolgen hiervan. Daarom is het belangrijk om je kat goed te verzorgen. Dit doe je onder andere door middel van de juiste voeding. Bijvoorbeeld door middel van dieetvoer voor je kat. Want kwalitatief goed voedsel betekent een goede gezondheid. En daar gaan we het in dit artikel over hebben. Wil jij meer weten over dieetvoer voor je kat met overgewicht? Lees dan gauw verder.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Wat is overgewicht en hoe kun je het herkennen?

Voordat we het gaan hebben over hoe je door middel van dieetvoer je kat kan laten afvallen is het belangrijk om uit te leggen wat overgewicht precies is. Hier is sprake van wanneer je kat een lichaamsgewicht tot 20% boven zijn of haar ideale gewicht heeft. Hoe kun je dit dan precies herkennen?

Er is sprake van overgewicht wanneer de ribben niet meer voelbaar zijn of de taille niet meer zichtbaar is. Ook is het te herkennen door buikvet. Andere symptomen zijn snel uitgeput raken, inactief zijn, veel slapen en kortademigheid.

De oorzaken

Hieronder kun je twee belangrijke oorzaken van overgewicht vinden. Dit zijn slechts wat voorbeelden om een beter beeld te schetsen.

Te veel voer

Deze oorzaak is tweeledig. Allereerst is er altijd voedsel beschikbaar. Hiermee bedoelen we dat katten snel gevoed worden, omdat baasjes denken dat ze anders honger krijgen. Katten bedelen ook bij stress of verveling. Ten onrechte interpreteren baasjes dit vaak als een teken van honger en geven dan hun kat opnieuw te eten. Restjes van avondeten of andere snacks worden ook vaak gegeven. Zo’n kleinigheidje lijkt onschuldig, maar bevat vaak een relatief grote hoeveelheid energie. Er is dus altijd toegang tot eten. Ten tweede heeft de voeding een te hoge energiedichtheid. Daarmee bedoelen we dat een portie vaak teveel koolhydraten bevat. Vooral brokken zijn hierin regelmatig een boosdoener. Brokken hebben namelijk een veel hogere energiedichtheid dan natvoer. Een belangrijke oplossing hiervoor is speciaal dieetvoer voor je kat met overgewicht.

Te weinig beweging

Onze katten bewegen vaak te weinig. Om gezond te blijven is voldoende beweging uitermate belangrijk. Al helemaal wanneer ze te veel eten krijgen! Dit is voor sommige huistijgers erg moeilijk. Denk maar aan binnenkatten die niet naar buiten kunnen om rond te banjeren. Te weinig beweging in combinatie met teveel voer met een te hoge energiedichtheid zorgt ervoor dat overgewicht op de loer ligt.

Dieetvoeding kat

Net zoals bij mensen kunnen katten ook op dieet gaan. Het beste en makkelijkste is om op een gecontroleerde en geleidelijke manier je kat met speciaal dieetvoer af te laten vallen. Dit kun je uiteraard ook doen in combinatie met meer beweging. Het is handig om te weten dat een ideaal gewicht niet van de ene op de andere dag is bereikt. Dit heeft tijd nodig. Daarom is het belangrijk dat je kwalitatief goed dieetvoer geeft. Zo weet je zeker dat je kat op de meest gezonde manier kan afvallen. Maar wat zijn dan belangrijke ingrediënten in dieetvoer voor je kat met overgewicht? Het moet vooral weinig koolhydraten bevatten. Wel moet het eiwitrijk zijn. Dergelijke dieetvoeding voor je kat zorgt ervoor dat het op een gezonde manier zijn of haar ideale gewicht bereikt zonder dat dit ten koste gaat van de spieropbouw.

Hoe laat ik mijn kat gezond dieetvoer eten?

Je weet nu dat dieetvoer voor je kat eiwitrijk en koolhydraatarm moet zijn. Maar op wat voor manier kun je dit het beste geven? Vers voer staat hoog op de lijst wanneer we kijken naar wat de beste voeding is voor onze lieve huisdieren. Je kunt hierbij denken aan rauw vers vlees wat soms kan worden aangevuld met gemalen botten. Het bevat veel vocht, eiwitten en weinig koolhydraten. Indien je voor KVV (kant en klaar vers vlees) kiest dan heb je een complete maaltijd waar je zelf niets meer aan toe hoeft te voegen. Ook blikvoer is een optie. Dit bevat wederom veel vocht en is koolhydraatarm, maar bevat vaak wel veel zout en kunstmatige toevoegingen. Het is dus aan te raden om de ingrediënten goed te bekijken zodat je een goede kwaliteit blikvoeding kunt kiezen.

Het probleem hierbij is dat veel katten eigenlijk alleen nog maar brokken eten. Het is dus ook heel logisch dat je hiervoor kiest. Als je dit doet, kies dan voor kwalitatief goede brokken. Maar hoe herken je een goede kwaliteit brok?

Hoge kwaliteit dieetvoer voor je kat

Misschien eet jouw kat ook het liefst enkel brokjes? Het is dan ook niet gek dat je voor je kat dit type dieetvoer kiest. Dit moet dan uiteraard van goede kwaliteit zijn! Organimal Kattenvoer is speciale dieetvoeding voor je kat. Het levert jouw kat dagelijks de benodigde energie- en voedingsstoffen. En dat allemaal op een gezonde manier! Kenmerken van onze hoogwaardige brokken zijn:

  •             Vrij van chemische geur-, kleur- en smaakstoffen
  •             Bron van prebiotica
  •             Vriendelijk voor maag en darmen
  •             Licht verteerbaar
  •             Graan- en glutenvrij

De brokken zijn niet alleen gezond maar smaken ook nog eens fantastisch. Het is verkrijgbaar in Zalm & Aardappel, Kip & Aardappel en voor katten met een gevoelige spijsvertering is er de Sensitive variant. Ontdek hier onze brokken en maak de juiste keuze voor jouw kat op dieet! Ps, ondanks de goede kwaliteiten van Organimal kattenbrokken zijn deze niet specifiek koolhydraat arm.

Omdat brokken weinig vocht bevatten, is het zeer belangrijk dat je kat genoeg drinkt. Uiteraard is het ook zeer goed mogelijk om je kat een mix van vers voer en brokken te laten eten. Dit noemen we hybride voeren.

Gezond blijven met dieetvoer voor je kat

Een bewust en gezond dieet houdt niet op wanneer jouw kat zijn of haar ideale lichaamsgewicht heeft bereikt. Om je favoriete huisdier gezond te houden en een goed leven te geven, is het dus belangrijk om een bewust dieet aan te houden. Organimal kattenvoer is hier ook zeker geschikt voor en kun je je kat blijven geven. Wil jij meer weten over juist dieetvoer voor je kat? Klik dan snel hier om ons nieuwe E-book Hybride Voeren Voor Katten met allerlei handige informatie te vinden. Met deze informatie zorg jij ervoor dat je kat een gezond lichaamsgewicht krijgt en ook behoudt! Een happy cat is een happy life!

Indien je vragen hebt over dieetvoer voor jouw kat, neem dan gerust contact op met Organimal.