Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Biologisch hondenvoer

Biologisch hondenvoer


Biologisch hondenvoer is in opmars. Al langer zijn wij mensen ons bewust van de voordelen van bio. Omdat we als baasje nou eenmaal het beste willen voor onze harige vrienden, is het niet gek dat de vraag naar biologisch hondenvoer toeneemt. Maar wat zijn nou de verschillen met normaal hondenvoer en de biologische varianten? Hoe zit het met kosten en wat is het beste biologische hondenvoer? We vertellen je er alles over. Lees je mee?

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Waarom bio hondenvoer?

Als baasje wil je dat je viervoeter zo min mogelijk rotzooi binnenkrijgt. Daarom is het goed om eens kritisch naar zijn voeding te kijken. Als je natuurlijk hondenvoer zoekt, is het goed om een biologische variant te overwegen. Biologisch voer is niet alleen goed voor je hond, maar ook voor de wereld om ons heen. Tijdens het productieproces wordt er geen gebruik gemaakt van kunstmest, kunstmatige bestrijdingsmiddelen of kunstmatige geur- kleur- en smaakstoffen. Ook is het voer vrij van kunstmatige conserveringsmiddelen en/of genetisch gemanipuleerde ingrediënten.  Daarnaast worden de dieren die gebruikt worden voor het vlees biologisch gehouden. Dit komt over het algemeen niet alleen de kwaliteit van het voedsel, maar ook het leven van deze dieren ten goede. Kruiden en granen voor biologisch voer worden biologisch geteeld.

Over het keurmerk

Een product mag alleen biologisch genoemd worden als het complete productieproces volgens de wettelijke voorschriften verloopt. Biologische producten zijn te herkennen aan het EKO-keurmerk. Het enige nadeel is dat deze producten soms erg aan de prijs zijn. Er zijn ook goede producten op de markt die wellicht niet in het bezit zijn van het geldende keurmerk maar in kwaliteit zeker ook de moeite waard zijn.  Als je goedkoop biologisch hondenvoer wil kopen, is het daarom handig om je niet alleen blind te staren op de benaming maar ook de verpakking en de productomschrijving te checken. Organimal producten zijn niet biologisch maar bestaan uit 100% natuurlijke ingrediënten en zijn vrij van chemicaliën. Ook bevatten onze formules geen onnodige vulmiddelen en geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen.

Voordelen biologisch voer voor je hond

Naast het feit dat biologisch voer beter is voor het dierenwelzijn en het milieu, heeft het ook voor je viervoeter een aantal voordelen. Honden hebben steeds vaker last van allergieën. In ‘normaal’ voer zitten vaak resten van pesticiden, antibiotica en hormonen. Ook wordt er tijdens de productie veel gebruik gemaakt van chemische geur-, kleur-, en smaakstoffen. Er wordt een verband vermoed tussen deze stoffen en allergie bij honden.

Door jouw viervoeter op een biologisch dieet te zetten, krijgt hij deze stoffen niet binnen. Hierdoor wordt ook de kans op spijsverteringsproblemen minder groot en ontstaat een betere stoelgang. Hierdoor voelt jouw harige vriend zich over het algemeen fitter. Ook op langere termijn heeft biologisch hondenvoer voordelen. Je kunt daarbij denken aan:

  • Een mooie, glanzende vacht
  • Genoeg energie
  • Gezond en stabiel gewicht
  • Sterk immuunsysteem

Net als bij mensen heeft gezonde voeding ook bij honden invloed op het algehele welzijn. Vooral kwetsbare honden (puppy’s en senioren of bij herstel) kunnen last hebben van chemische stoffen of toevoegingen in ‘gewoon’ voer. Zeker wel de moeite waard dus om stil te staan bij wat jij je hond voorschotelt.

Welk biologisch hondenvoer?

Vandaag de dag is de keuze aan hondenvoer dat biologisch is enorm. Maar welk biologisch hondenvoer is nou het beste? En kies je voor brokken of voor vlees? Over het algemeen is bekend dat vers voer een grote rol kan spelen bij gezonde voeding. In opkomst is dan ook het zogenaamde hybride voeren. Hierbij vervang je brokken gedeeltelijk door vers voer. Daarbij wordt vaak het 80/20-principe gehanteerd: je geeft je huisdier 80% brokken en 20% vers voer.

Dat vers voer kan (biologisch) vlees zijn maar ook groente, fruit en kruiden winnen aan populariteit. Door hybride te voeren kun je eenvoudig het aantal vitaminen, mineralen, enzymen en antioxidanten die je hond binnenkrijgt verhogen. Wil jij jouw hond ook laten profiteren van al het goeds uit de Schijf van Vijf? Met de Organimal Vegamix voeg je op eenvoudige wijze meer groente, fruit en kruiden toe aan het dieet van je viervoeter.

Het is zeker interessant om hier eens mee te experimenteren en te kijken wat goed bij jullie past. Je kunt hierin variëren met verschillende soorten biologisch voer voor de hond. We kunnen dit voer onderverdelen in 3 hoofdcategorieën:

Biologische hondenbrokken

Voor de meeste honden blijven brokken toch de basis. Door te kiezen voor biologische hondenbrokken weet je dat jouw hond de juiste voedingsstoffen zonder toevoegingen binnenkrijgt.  Kies bij voorkeur voor biologische hondenbrokken die aansluiten op de leeftijd, het gewicht en de levensstijl van jouw viervoeter. Volg hierbij de voedingsinstructies op de verpakking. Wissel je brokken af met vers vlees? Pas hier dan de dosering op aan.

Biologisch hondenvoer vers vlees

Steeds meer baasjes geven hun hond vers vlees. Vooral voor honden met een allergie kan vers vlees voeren veel verlichting bieden. Door de kiezen voor biologisch vers vlees voor je hond profiteert je harige kompaan van de voordelen van vers vlees voor de hond zonder de lasten. Vlees voor honden dat niet biologisch is, kan veel hormonen en andere toevoegingen bevatten. Voor ons Organimal Puur Vlees maken wij enkel en alleen gebruik van puur vlees van lokale afkomst. Organimal producten zijn niet biologisch maar de dieren lopen vrij en krijgen alleen natuurlijke voeding zonder toevoegingen.

Biologische snacks

Ook met snacks kun je wat waardevols toevoegen aan het eetpatroon van je huisdier. Een snack moet natuurlijk vooral lekker zijn maar geeft je hond ook net dat beetje meer energie. Een goed uitgekozen tussendoortje is, naast genieten, een gezonde aanvulling op het dieet. Onze hondensnacks zijn niet biologisch. Wel zijn ze 100% natuurlijk en diervriendelijk en duurzaam geproduceerd. Dat snackt extra lekker!

Hondenvoer biologisch

Met ons groeiend bewustzijn neemt de vraag naar biologisch toe. Biologisch eten kan bijdragen aan een lang en gezond leven. Als je je hond biologisch hondenvoer geeft, is dit sowieso minder belastend voor zijn gestel. Omdat biologisch voer met keurmerk soms best duur kan zijn, is het de moeite om te kijken naar alternatieven. Lees altijd goed de verpakking, er zijn genoeg merken zonder keurmerk die qua kwaliteit niet of nauwelijks onderdoen. Naast goede voeding is aandacht en beweging ook belangrijk. Loop eens een extra rondje of geef je trouwe lobbes een extra aai. Dat doet hem net zo goed als het beste bio hondenvoer!