Vuurwerkangst honden
Hoe ga je daar mee om?
Vuurwerkangst bij honden is een vervelend probleem. Boven alles natuurlijk voor jouw hond, maar ook jij als baasje en zelfs de buren kunnen er behoorlijk wat last van ervaren. Bij elk knalletje en flits schiet de hond omhoog, blaft hij de boel bij elkaar of kruipt hij angstig onder een tafel. De dagen rondom Oud en Nieuw zijn daardoor niet de meest relaxte dagen. Is jouw hond bang voor vuurwerk? De tips en do’s en dont’s in dit artikel helpen jou en jouw hond hopelijk de knallende dagen door. Sommige honden willen al dagen voor oud en nieuw het huis niet meer verlaten. Een hond die bang is voor vuurwerk houdt vaak zelfs nog liever 24 uur zijn behoefte op dan dat hij naar buiten gaat. Er zijn verschillende oorzaken voor vuurwerkangst bij honden, maar de grootste veroorzaker is toch wel gevoeligheid voor geluid en de onvoorspelbaarheid van het vuurwerk.
Tips vuurwerkangst bij honden
De ene hond blijft non stop heen en weer rennen en blaffen, de ander verdwijnt het liefst zo ver mogelijk achter de bank, onder de tafel of in een kast. Naast hopen dat het gewoon snel afgelopen is met de knallen en de flitsen, zijn er zeker ook voldoende tips voor vuurwerkangst bij honden die helpen om de stress bij jouw hond te verzachten. Het is in sommige gevallen zelfs mogelijk jouw hond van de angst af te krijgen. Belangrijk hierin is vooral om tijdig te beginnen. En dan hebben we het echt over een paar maanden van tevoren. Want vuurwerkangst bij honden krijg je niet van de ene op de andere dag weg. Daar gaat veel tijd, aandacht en geduld in zitten.
Train je hond op vuurwerkangst
Ten eerste kun je een hond trainen op vuurwerkgeluiden zodat hij niet bang wordt en het zelfs leuk gaat vinden. Zorg ervoor dat hij een positief gevoel bij het horen van vuurwerk krijgt. Dit doe je door het geluid van vuurwerk in eerste instantie zachtjes te laten horen. Elke keer wanneer je dit doet geef je hem vervolgens een beloning. Dit kan zijn favoriete knuffel of snack zijn. Hierdoor gaat hij het geluid associëren met een leuk of lekker moment. Raakt hij eraan gewend? Bouw het niveau van het geluid dan steeds wat meer op. Op deze manier verdwijnt zijn vuurwerkangst op de achtergrond en wordt oud en nieuw ook voor hem een feestje! Wanneer jouw hond bang voor vuurwerk is kun je er natuurlijk ook voor kiezen een professionele trainer in te schakelen. Dit kan vaak zowel op locatie als bij jou thuis. Een training in groepsverband is niet aan te raden. Iedere hond reageert anders op vuurwerk. Hierdoor kan het een grote chaos worden. Lukt het jou niet om de angst voor vuurwerk bij jouw hond weg te krijgen? Dan zijn er gelukkig nog een aantal dingen die je kunt doen om de dagen rondom de jaarwisseling wat dragelijker te maken voor jouw trouwe viervoeter.
Anticipeer op het vuurwerk
Zo is het verstandig om op oudejaarsdag een lange wandeling te maken op een plek waar geen vuurwerk wordt afgestoken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bos of strand. Jouw hond kan zo nog even al zijn energie én behoefte kwijt voordat de herrie echt losbarst. Wel zo fijn, want in de avond is de kans dat hij niet naar buiten te krijgen is zeer groot. Wanneer je hem in de avond wel naar buiten krijgt, houd hem dan aangelijnd. Op deze manier kan hij er niet in blinde paniek vandoor gaan wanneer hij schrikt van vuurwerk. Overigens is dit ook al op de dagen voor de jaarwisseling aan te raden. Een hond met vuurwerkangst kan namelijk, net als het vuurwerk zelf, erg onvoorspelbaar zijn.
Houd je hond gezelschap en creëer een positieve sfeer en omgeving
Voor een hond die bang is voor vuurwerk is het vooral prettig om niet alleen te zijn. Wordt hij onrustig en begint hij te blaffen, straf dit dan niet af. Stel hem gerust en laat hem bij je zitten. Ga hem alleen niet overdreven knuffelen en aaien! Op die manier geef je hem het gevoel dat zijn angst gegrond is. Doe gewoon wat je normaal ook doet, maar laat hem niet alleen en zorg voor een beetje afleiding. Dit kan door een lekkere snack of leuk speeltje. Ook kun je de tv of radio aanzetten zodat het geluid van de knallen ietwat op de achtergrond verdwijnt. Vaak zijn het trouwens niet alleen de knallen, maar ook de flitsen die jouw hond doen opschrikken. Doe daarom naast de ramen en deuren ook de gordijnen en/of luxaflex dicht. Hierdoor wordt hij nog net wat meer afgeschermd van die buitenwereld die voor hem op het moment even heel eng en beangstigend is.
Medicijnen tegen vuurwerkangst bij honden
Rustgevende medicijnen komen ook erg vaak voor in het rijtje tips voor vuurwerkangst bij honden. Toch zijn wij hier in de meeste gevallen geen fan van. Het probleem van veel “rustgevende” medicijnen is dat de hond lichamelijk wel rustig wordt maar het geen effect heeft op de geest. Met als gevolg dat hij de angst en stress wel voelt maar niet kan uiten, wat uiteindelijk voor nog meer angst zorgt. Je hond wordt dan eigenlijk gewoon versuft in plaats van gekalmeerd. Dit willen we onze grote vriend natuurlijk niet aandoen! Wat je wel kunt gebruiken is een supplement dat jouw hond laat ontspannen zonder versuft te raken. Vooral bij een moment als oud en nieuw, waarbij je van tevoren al angst en stress bij jouw hond kunt verwachten, raden wij aan een week van tevoren te beginnen met het toedienen van een ontspannend middel. Op deze manier bouwt hij een mooie spiegel op. Ook is het verstandig na de jaarwisseling nog een aantal dagen door te gaan. Dit omdat de hond altijd even moet herstellen van een stressbeleving. Dus wil je toch medicijnen tegen de vuurwerkangst van jouw hond gebruiken, geef dan bij voorkeur een natuurlijk middel dat ontspant maar niet versuft.
Is jouw hond bang voor onweer?
Wanneer je hond bang voor onweer is dat zeer goed te vergelijken met vuurwerkangst bij jouw hond. Ook hier zijn de onvoorspelbare harde knallen en de lichtflitsen de stressveroorzakende factor. Het grote verschil is dat vuurwerk meestal een voorspelbare periode betreft, terwijl onweer meestal niet te voorzien is. Een hond met angst voor onweer is waarschijnlijk ook bang voor vuurwerk. Dus wanneer je merkt dat jouw hond bang voor onweer is kun je dezelfde tips gebruiken als wanneer jouw hond vuurwerkangst heeft. Liever die vuurwerkangst bij jouw hond gewoon voorkomen? Breng oudejaarsavond en nieuwjaarsdag dan lekker door in een vuurwerkvrije omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vakantiepark dat vuurwerkvrij is of een huisje ergens op een afgelegen plek. Zo komt jouw hond zeker weten in alle rust de jaarwisseling door. En eerlijk is eerlijk, voor het baasje is het misschien ook geen vervelende manier om oud en nieuw door te brengen!