Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Puppy zindelijk maken

Puppy zindelijk maken


De juiste aanpak

Je puppy zindelijk maken is een belangrijke taak wanneer je het nieuwe baasje van een pup wordt. Natuurlijk wil je dat je puppy zo snel mogelijk zijn behoefte buiten doet. Maar hoe pak je dat aan? Niet alle pups worden even snel zindelijk, soms kost het best wat moeite en energie. Maar uiteindelijk is het dat natuurlijk echt wel waard. In deze blog geven we je alle handige tips waarmee het jou lukt om je puppy zo snel mogelijk zindelijk te maken.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Zindelijkheidstraining pup

Heb jij net een jonge hond in huis gehaald? Dan begint direct je taak om je puppy zindelijk te maken. Dat zal wel wat aandacht en geduld vragen. Het is belangrijk dat je er rekening mee houdt dat elk hondje anders is en dus ook op zijn eigen tempo zal leren. Als baasje zul je consequent moeten zijn en vooral ook geduldig.

Als je wilt dat je pup zijn behoefte buitenshuis gaat doen, dan is de vraag: hoe maak je een puppy zindelijk? Als je harige huisgenoot in huis is gekomen begin je ermee hem na elke activiteit, zoals spelen, eten of trainen, naar buiten te laten om zijn behoefte te doen. Een jonge puppy kan zijn ontlasting nog niet lang ophouden, vandaar dat je hem om de paar uur even buiten moet zetten. Houd ook in de gaten wanneer je hondje gegeten of gedronken heeft. Meestal moet hij 5 tot 10 minuten na het eten of drinken even poepen of plassen.

Puppy zindelijk maken schema

De zindelijkheidstraining wordt gemakkelijker als je gebruik maakt van een handig schema dat gebruikt kan worden als je een puppy zindelijk wilt maken. Dit maakt overzichtelijk hoe vaak je een puppy  van een bepaalde leeftijd moet uitlaten en wanneer een puppy normaal gesproken zindelijk is. Een jonge hond van 8 weken, kan zijn ontlasting maar 2 uur ophouden. Dat komt erop neer dat je hem per dag 12 keer naar buiten moeten laten.

LeeftijdMinimaal aantal keer uitlaten
8 weken – 12 keer
12 weken – 6 tot 8 keer
16 weken  – 5 tot 6 keer
20 weken – 4 tot 5 keer
6 maanden – 3 tot 4 keer
7 maanden – 3 keer

Puppy zindelijk maken tips

Wil jij goed voorbereid van start gaan met het zindelijk maken van je puppy, lees dan onderstaande tips.

Kies een vaste plek voor de behoefte

Het is een goed idee om een vaste plek te kiezen tijdens de zindelijkheidstraining van je pup waar hij zijn behoefte kan doen. Heb je een tuin dan kun je die beter vermijden, zodat je hondje weet dat hij daar niet kan poepen en plassen. Neem je pup zodra je buiten komt meteen mee naar de juiste plek en geef hem daar de tijd om zijn behoefte te doen. Doet hij zijn boodschap, beloon hem dan uitbundig. Voor je het weet heeft je makkertje door wat er van hem verwacht wordt en snapt hij dat hij daar zijn behoefte kan doen.

Ongelukje? Niet straffen!

Helaas is een veelgemaakte fout bij nieuwe hondeneigenaren dat ze hun puppy straffen na een ongelukje. Het is aan te raden om dit niet te doen. Je puppy zal niet begrijpen wat je bedoelt met je boze gedrag, ook niet als je zijn neus in het plasje duwt. Blijf gewoon rustig. Vind je een plasje of een poepje in huis, ruim het zonder opmerkingen op. Focus op wat goed gaat en beloon je hond als hij het goed gedaan heeft. Belonen werkt beter als je je puppy zindelijk wilt maken dan straffen.

Houd je puppy in de gaten

Als je je afvraagt hoe je een puppy zindelijk maakt, dan is het vooral belangrijk om je harige maatje goed in de gaten te houden. Let op tekenen dat hij zijn behoefte moet doen. Je ziet dit voornamelijk doordat hij gaat rondlopen en snuffelen aan de vloer of meubels. Zie je dit, pak hem dan direct op en neem hem mee naar buiten. Zet hem op de vaste plek buiten en laat hem zijn gang gaan. Doet hij zijn behoefte buiten? Zorg dan dat je hem beloont! Je bent op de goede weg met het zindelijk maken van je puppy!

Als je aan de slag gaat met zindelijkheidstraining, vraag je je natuurlijk ook af wanneer een puppy zindelijk is. Gebruik je bovenstaand schema als hulp bij het zindelijk maken van je puppy, dan zijn de meeste jonge hondjes binnen de 6 tot 10 weken zindelijk. Natuurlijk kan er dan nog steeds een ongelukje voorkomen maar dat zal steeds minder worden. Heeft jouw hondje net wat langer nodig? Dat kan ook gebeuren, blijf vooral geduldig. Duurt het toch langer en maak je je zorgen? Ga dan even langs bij de dierenarts.

Ondersteuning van het zindelijkheidsproces

Het zindelijk worden is iets wat je je puppy aanleert. Maar je kunt dit proces ondersteunen door te zorgen voor goede voeding, supplementen en snacks om mee te trainen. Organimal heeft precies wat je nodig hebt.

Een goede darmwerking is belangrijk voor een opgroeiende hond. Het is sowieso handig als je puppy geen last krijgt van diarree of andere problemen met de ontlasting. Darmen in Balans is een natuurlijk supplement dat samengesteld is uit hoogwaardige ingrediënten, zoals psylliumvezels, pre- en probiotica. Dit zijn waardevolle bestanddelen die kunnen helpen om de darmen van je jonge hond gezond te houden.

Natuurlijk wil je je puppy ook kunnen belonen met iets lekkers en gezonds als je aan het trainen bent. Dat kan goed met onze hondensnacks, die 100% natuurlijk zijn en geschikt voor honden van alle leeftijden. Alle hondensnacks hebben een heerlijke geur, textuur en smaak die jouw hondje zal motiveren goed te luisteren. Dus ook handig om te geven als beloning aan je pup tijdens de zindelijkheidstraining.

Met gezonde voeding krijgt je puppy alles binnen dat hij nodig heeft. Het puppy voer van Organimal is rijk aan vitamines, mineralen, eiwitten en kruiden. Dit ondersteunt de algehele gezondheid en zorgt ook voor een goede darmwerking. Het voer is licht verteerbaar, vrij van granen en natuurlijk vrij van chemische geur-, kleur- en smaakstoffen. Of maak gebruik van onze handige puppy pakketten en ga voor het puppypakket met Snacks, het pakket met Snacks en Supplementen of het puppy pakket Supplementen.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over hoe je pup zindelijk te maken, laat het ons weten. We helpen je graag.