Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Kauwbotten puppy

Kauwbotten puppy


Waar moet ik allemaal op letten? 

Puppy’s hebben heel vaak de neiging om te kluiven en knauwen. Dit doen ze dan ook op zowat ieder voorwerp wat ze kunnen vinden. Helaas moeten zaken zoals het tapijt en meubilair het hierbij ook nog weleens ontgelden. Kauwbotten voor je puppy zijn een prima alternatief om toch hun kauwbehoefte te kunnen vervullen. Maar waar moet je allemaal op letten wanneer je kauwbotjes voor je puppy aanschaft?

Niet alle kauwbotten zijn namelijk geschikt voor een puppy. Dit heeft onder andere te maken met de melktandjes en het spijsverteringssysteem. Deze zijn simpelweg nog niet sterk genoeg om op dezelfde soort botten als een volwassen hond te kluiven, maar wat voor een kauwkluif koop je dan voor je puppy? In dit blog geven we je alle informatie over kauwbotjes voor je puppy en waar je op moet letten.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Waarom kauwbotten voor een puppy?

Iedereen die weleens een puppy heeft gehad, weet dat ze de wereld ontdekken met hun bek. Vingers, tenen, kabels, tafelpoten en de rest van je inboedel is niet veilig met een pup in huis. Dit is volkomen normaal. Kauwen ontspant en houdt je pup lekker bezig, maar het is natuurlijk wel belangrijk dat het leert hoe hard en waarop gebeten mag worden. Kauwbotten zijn voor puppy’s een perfecte vervanger voor alles waar je liever geen kleine puppytandjes ingezet wilt hebben. Je pup kan zijn tandjes naar hartenlust in een verantwoorde kauwsnack zetten en op deze manier zijn bijtbehoefte op de juiste manier te vervullen.

Kauwbot als beloning of afleiding

Je kunt een kauwsnack natuurlijk ook prima gebruiken als beloning. Het voordeel van de kluiven voor een puppy is dat ze ook nog eens enorm smakelijk zijn. Je kunt ze dus prima inzetten als beloning of afleiding voor in de bench. Een goed bot voor puppy’s gaat daarnaast verveling, baldadigheid en sloopgedrag tegen. Een smakelijk bot is namelijk veel lekkerder om op te kluiven dan de zweterige sneaker van het baasje. Logisch toch?

Het belang van de juiste voeding en (kauw)snacks

De juiste voeding is heel belangrijk als basis voor een gezond leven van je puppy. Gezonde hondenvoeding voor pups is essentieel voor een goede start. Dus naast het geven van gezonde kauwsnacks zijn ook de juiste brokken en allerlei vormen van vers voer van groot belang. Goede brokken zijn een must maar toch is het goed om die aan te vullen met vers voer of puur vlees. Voor je pup is het ook zeer belangrijk dat het eten goed verteerd kan worden. Organimal Puur Vleesworsten zijn gemaakt van 100% puur vlees. De worsten zijn gestoomd wat ze licht verteerbaar en enorm smakelijk maakt. Dit maakt ze veilig toe te voegen aan het dieet voor pups. Je kunt de Pure Worsten combineren met onze graanvrije puppybrokken en/of Vegamix voor een compleet en uitgebalanceerd dieet.

Ook op het gebied van kauwbotten voor je puppy is het natuurlijk belangrijk dat je op zoek gaat naar gezonde en veilige snacks waar ze naar hartenlust op kunnen knauwen. Maar wat zijn dan zoal goede snacks en kluiven voor een puppy?

Waar op letten bij kauwbotten voor een puppy?

Er zijn meerdere punten waar je rekening mee moet houden als je op zoek bent naar het juiste bot voor je puppy. Hieronder vind je een aantal zaken om rekening mee te houden als je op zoek bent naar de juiste kauwsnack voor de jonge hond:

  1. De grootte

Veel mensen hebben de neiging om kleine kauwbotten voor hun puppy te kopen. Toch bestaat dan juist het gevaar dat ze met een te klein botje, grote stukken in een keer proberen door te slikken. Een iets grotere kauwkluif voor je pup zal ervoor zorgen dat deze zich niet kan verslikken in grote stukken van de kluif. Later in dit artikel geven we je meer informatie over welke maat kauwkluif geschikt is voor jouw puppy.

  1. Licht verteerbare kauwbotten 

De maag van een puppy is vanzelfsprekend nog niet zo ontwikkeld als die van een volwassen hond. Daarom zijn de licht verteerbare soorten aan te bevelen. Licht verteerbare hondensnacks zijn dus heel belangrijk om het maag- en darmsysteem van je pup zo min mogelijk te belasten. Het kan ook voorkomen dat kunstmatig toegevoegde smaak- en geurstoffen ervoor zorgen dat de maag van je pup van streek raakt. Geef daarom ook bij voorkeur (kauw) snacks en voeding zonder toegevoegde en chemische geur-, kleur en smaakstoffen.

         Tip:    Organimal SuperSnacks 

Al onze hondensnacks zijn gemaakt van puur vlees. De snacks worden langzaam en op natuurlijke wijze gedroogd, waardoor alle voedingsstoffen zoveel mogelijk behouden blijven. Het vlees dat verwerkt is in de (kauw)snacks is van dieren die vrij leven, loslopen en enkel natuurlijke voeding krijgen. Er zitten dus geen antibiotica en andere genetisch gemanipuleerde ingrediënten in. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen een veel lekkerder, maar ook nog eens verantwoordelijker snack aan je puppy geeft.

Hardheid 

Het gebit van een puppy is nog niet helemaal ontwikkeld. Je moet er dus op letten dat kauwbotten voor een puppy niet te hard zijn. Gelukkig zijn er naast botten nog een tal van andere kauwsnacks die qua hardheid beter geschikt zijn voor pups. Denk bijvoorbeeld aan konijnenoren, kippennekken, beef jerky etc.

Vanaf welke leeftijd kauwbot pup?

Mensen vragen zich geregeld af vanaf welke leeftijd je een kauwbot aan je pup kunt geven. Dit verschilt een beetje per ras en grootte van je hondje maar gemiddeld gesteld kun je vanaf de leeftijd van twee maanden kauwbotjes aan jouw pup beginnen te geven. Let op: een bot voor een puppy mag niet te veel calcium bevatten. Dit zie je vaak in kluiven van gedroogd bot. Te veel calcium kan er namelijk voor zorgen dat het nog niet volgroeide spijsverteringssysteem van je pup van slag raakt. Een dergelijke kauwkluif kan voor een puppy diarree of verstopping veroorzaken. Geschikte beginners kauwbotjes voor een puppy zijn snacks zoals kippennekken, konijnenoren en zeker ook snacks zoals bijvoorbeeld onze runderlong. Deze bevat geen gewrichten, maar het is een absoluut heerlijke snack die je pup toch even bezighoudt. Voor de jonge pups heb je liefst snacks die licht verteerbaar en niet al te hard zijn. Wanneer de pups wat ouder worden kun je dan snacks zoals lamskophuid, beef jerky  aan het dieet toevoegen

Je kunt er ook voor kiezen om je pup aanvullende supplementen te geven voor een goede start en extra ondersteuning voor de meest voorkomende ‘puppykwaaltjes’. Denk hierbij aan een goede darmondersteuning (voor na het ontwormen) of ontstoken oogjes.  Wil je zeker weten dat je alles voor je puppy in huis hebt gehaald? Kijk dan zeker eens naar onze puppyvoeding en complete snackpakketten.

Welk soort kauwbot voor jouw pup?

Er zijn natuurlijk meerdere maten kauwbotten voor puppy’s. Zo is er voor iedere pup wel een geschikt bot te vinden. We hadden het net al over de maat van het kauwbot. Het is belangrijk dat deze niet te klein is, om verslikking te voorkomen. Voor de grotere rassen hebben we bijvoorbeeld lamskophuid in ons assortiment. Heb je een pup met een gemiddeld ras formaat? Dan kun je kijken naar een kauwsnack zoals de eendennek. Voor de kleinere puppy’s hebben konijnenoren, runderlong en beef jerky als gezonde snack waar je pup heerlijk op kan kluiven.
Organimal heeft enkel de beste kwaliteit snacks en kauwbotten voor jouw puppy en we vullen ons assortiment regelmatig aan. Wil je meer weten over wat geschikt is voor jouw pup of hond, neem dan gerust contact met ons op.