Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Puppy voer


Een goed begin is het halve werk, dat geldt zeker ook voor puppy voer. Natuurlijk wil jij je pup de beste start ever geven, maar wat is nou het beste puppyvoer en hoe zit het met de hoeveelheid voer voor een puppy? In dit artikel vertellen we je er alles over, lees snel verder!

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Speciale behoeften in de prille levensfase

De eerste levensfase van een hond is van groot belang voor de ontwikkeling. Niet alleen heeft een pup veel aandacht en beweging nodig, ook het juiste puppy voer is van groot belang. Een pup moet hier immers nog van groeien. In de eerste 3 tot 4 maanden zijn ook de zintuigen nog volop in ontwikkeling. Het eten van de pup draagt zo direct bij aan een goede ontwikkeling van smaak, geur, gevoel voor aanraking en gezichtsvermogen.

Puppy’s en volwassen honden (of zelfs senioren) hebben een hele andere voedingsbehoefte. Speciale puppy voeding is dus helemaal geen gek idee. Niet alleen qua samenstelling maar ook qua grootte van de stukjes of brokjes wordt rekening gehouden met de behoeften van de kleine viervoeters.

Ook qua hoeveelheid voer en het aantal voedermomenten heeft een new born andere eisen dan een volwassen hond. Daar komen we later in dit artikel op terug. Eerst gaan we in op tot wanneer je harige vriend als pup telt.

Puppyvoer tot wanneer?

Hoelang een hond als pup of junior gezien wordt, hangt af van het ras. Over het algemeen zijn alle rassen onderverdeeld in:

  • Zeer kleine rassen (4 kilo)
  • Kleine rassen (5 tot 10 kilo)
  • Middelgrote rassen (11 tot 25 kilo)
  • Grote rassen (26 tot 44 kilo)
  • Zeer grote rassen (45 kilo en meer)

Bij de grote honden duurt het langer voordat ze helemaal volgroeid zijn. De zeer kleine en kleine rassen worden vanaf 10 tot 12 maanden als volwassen honden gezien, terwijl dit bij middelgrote rassen pas vanaf 12, en bij grote rassen zelfs soms pas vanaf 24 maanden het geval is.

puppy voeding

Wat voor ras je ook hebt, het lichaam van een jonge hond groeit snel en maakt grote veranderingen door. Voor alle pups geldt dat ze meer calcium nodig hebben dan volwassen honden. Calcium is belangrijk voor de ontwikkeling van het skelet. Ook hebben puppy’s meer eiwitten nodig voor het opbouwen van spierweefsel en lichaamsweefsels. Daarnaast zijn vetten belangrijk omdat ze energie leveren.

Omdat je pup nog niet zo veel kan eten, maar wel veel energie nodig heeft om zich te kunnen ontwikkelen, dient puppy voer een hogere energiedichtheid te hebben dan voer voor volwassen honden. Voor puppy voer (brokken) is een veelvoorkomende verhouding ca. 28% eiwit en 16% vet.

Als je je hond gaat halen, wil je natuurlijk zo goed mogelijk voorbereid zijn. Het aanschaffen van een puppy-pakket kan helpen. Zo heb je alles in huis wat je nieuwe metgezel nodig heeft. Bij Organimal kun je terecht voor verschillende pakketten voor je puppy. Met onze natuurlijke producten geef je jouw jonkie een goede start.

Droog, nat of beide?

Totdat de pup ongeveer een maand oud is, eet deze meestal alleen moedermelk. Meer heeft ie tot die leeftijd ook niet nodig. Na een maand kun je bijvoeren met puppy voer uit blik. Natvoer heeft op dit moment de voorkeur, ook om de kwetsbare puppy-tanden te beschermen. Ook bevat natvoer meer water, waardoor je viervoetertje meer vocht binnenkrijgt. Niet onbelangrijk, want in verhouding bestaat het kleine lijfje uit meer water dan bij een grown up. Hierdoor is de kans op uitdroging groter.

Naast goed puppy voer is voldoende drinken dus belangrijk. Per kilo lichaamsgewicht moet je kleine rakker ongeveer 50 ml water per dag drinken. Vanaf ongeveer 8 weken mag de puppy ook brokjes. Natvoer bevat een hoger percentage aan vocht en is vaak minder rijk aan calorieën. Als je pup weinig drinkt of je een ras hebt dat neigt naar overgewicht kan natvoer een goede keuze zijn voor je pup.

Uiteraard kun je natvoer en brokken als puppy voeding afwisselen. Kijk vooral waar je harige makkertje goed op reageert en houd zijn ontlasting in de gaten. Ook vers voer kan een grote rol spelen in gezonde voeding. Bouw dit langzaam op. Bijvoorbeeld met een complete maaltijd van puur vlees of door voer aan te vullen met een vegamix.

Veel baasjes kiezen voor graanvrije brokken als puppy voer. Graanvrij puppy voer bevat vaak meer vetten en eiwitten dan de graanrijke variant. Bovendien is graanvrije voeding beter verteerbaar voor de (gevoelige) puppy-darmen. Ook verkleint het de kans op allergische reacties op latere leeftijd. Het licht verteerbare Organimal 100% Graanvrij Puppy is een bron van prebiotica en is vrij van geur-, kleur,- en smaakstoffen.

Puppy voerschema

Nu we weten waar goed puppy voer aan moet voldoen, is het tijd om te kijken naar de hoeveelheid voer voor een puppy. Ook het aantal keer per dag dat je je pup voert, speelt een rol. Als je pup tussen de 8 en 12 weken oud is, dient ie 4 x per dag te eten. Vanaf 12 weken tot 6 maanden kun je het beste 3 x per dag voeren. Na een half jaar kun je overgaan naar 2 x per dag, maar dat hoeft niet. Een puppy voerschema is een richtlijn, kijk goed naar wat bij jouw hond past.

Probeer je pup altijd rond dezelfde tijd te voeden, zo raakt zijn innerlijke klok hier aan gewend. Hoeveel eten je je pup moet geven, hangt af van het type voer en het type hond dat je hebt. Check altijd goed de verpakking en houd je aan de aanbevolen hoeveelheid.

Waarschijnlijk train je ook veel met je kleine vriend. Om de training te bevorderen, of om in kauwbehoefte te voorzien, kun je je pup af en toe een snack geven. Soms een beetje verwennen mag, zeker als je kiest voor een gezond extraatje. Onze hondensnacks worden met liefde voor dier en milieu gemaakt en bevatten alleen puur vlees van lokale herkomst. Ook zijn ze vrij van toevoegingen, antibiotica en genetisch gemanipuleerde organismen.

Het beste puppyvoer: een persoonlijke keuze

Wat het beste puppyvoer is, hangt helemaal af van het ras en de persoonlijke voorkeuren van jouw welpje. Iedere hond is anders en reageert anders op voer. Kijk goed naar je pup en werp ook altijd even een blik op zijn ontlasting. Als je overstapt qua (puppy)voer, laat je pup dan langzaam wennen. Meng gedurende een week beetje bij beetje het nieuwe voer door het voer wat je pup gewend is. Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag!