Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Hoe oud wordt een hond?

Hoe oud wordt een hond?


Ben jij van plan een hond aan te schaffen? Dat is natuurlijk ontzettend leuk, je krijgt er een gezellig, speels en lief huisgenootje bij. En dat zal hij zijn tot hij oud en grijs is. Honden kunnen behoorlijk oud worden, maar veel mensen die een hond nemen, willen graag weten hoe oud een hond eigenlijk wordt,

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Hoe oud worden honden?

Denk jij erover na om een hond te nemen? Of je nu voor een asielhond gaat die al wat ouder is of een kleine puppy, het vooruitzicht van een harig huisgenootje is natuurlijk geweldig. Maar misschien denk je ook al na over de toekomst en vraag je je af hoe oud een hond gemiddeld wordt. Dit is geen vraag waar we een kant en klaar antwoord op kunnen geven. Er spelen namelijk veel factoren een rol bij hoe oud een hond wordt.

Als je kijkt naar honden in Nederland, worden deze gemiddeld genomen zo’n 10 tot 12 jaar oud. Het is opvallend dat kleine hondenrassen meestal ouder kunnen worden dan honden van een groter ras. En wil je weten hoe oud de oudste hond ter wereld is geworden? Dat was Bluey, een hond die leefde tussen 1910 en 1939 in Australië. Deze Australische herdershond had een actief leven waarbij ze elke dag aan het werk was met schapen en andere dieren. Dat is misschien de reden dat ze zo oud werd, 29 jaar en 5 maanden.

Maar niet alle honden kunnen zo oud worden. Een hoge leeftijd bereiken is voor honden afhankelijk van bijvoorbeeld de leefstijl, de omgeving, de genen (het ras) en voeding. Veel mensen vragen zich af hoe oud een boomer of een labrador gemiddeld wordt. Dit zijn namelijk populaire rassen, maar soms kunnen honden van een specifiek ras juist gezondheidsklachten krijgen. Hierdoor kan het gebeuren dat een rashond minder oud wordt dan een hond zonder specifiek ras (een bastaard).

Hoe oud wordt een hond gemiddeld: de rol van het ras

Wie een hond wil aanschaffen, staat meestal ook stil bij het ras. Sommige mensen zijn dol op een bepaald ras, zoals bijvoorbeeld een husky, een Duitse herder of een teckel. Deze hondenrassen hebben allemaal specifieke eigenschappen, die het dier zo aantrekkelijk maken. Maar de focus op deze eigenschappen heeft in sommige gevallen ook tot gevolg dat de hond een groter risico loopt op gezondheidsklachten. Hierdoor is het een feit dat rashonden over het algemeen minder oud worden dan rasloze honden.

Maar ook rashonden kunnen flink oud worden. Neem bijvoorbeeld de labrador, gezellige, sociale, vrolijke honden. De labrador wordt behoorlijk oud: regelmatig behalen zij een leeftijd van 15 jaar. En dat is voor een middelgrote rashond een hoge leeftijd. Ook de border collie en de Springer spaniël behalen regelmatig de 15 jaar. Grotere hondenrassen worden meestal niet zo oud. Bijvoorbeeld de Greyhound, Rottweiler of de Bulldog worden gemiddeld 8 tot 10 jaar.

Kleine hondenrassen maken de grootste kans om een hoge leeftijd te bereiken. De boomer bijvoorbeeld (ook al is dit geen officieel erkend ras). De boomer is een kruising van kleine hondenrassen, zoals de Westie, Yorkshire Terrier, Shih-tzu en de Malthezer. Als je je afvraagt hoe oud een boomer gemiddeld wordt, dan is dat ongeveer 12 tot 15 jaar.

Help jouw hond gezond oud worden

Als je kijkt naar hoe oud honden kunnen worden, heb je niet alles zelf in de hand. Maar de manier waarop je je maatje verzorgt speelt een grote rol in hoe oud een hond wordt. De volgende factoren kunnen helpen je hond in goede conditie te blijven:

  • Voldoende beweging
  • Benodigde vaccinaties
  • Het vermijden van stress
  • Goed voer en supplementen

Een van de belangrijkste peilers van een goede gezondheid is lichaamsbeweging. Laat je hond tenminste drie keer per dag uit en zorg dat een van de wandelingen een half uur of langer duurt. Dat heeft zeker een positief effect op hoe oud een hond wordt.

Het is natuurlijk eveneens van belang te zorgen voor de nodige vaccinaties. Deze kunnen voorkomen dat je hond (ernstig) ziek wordt, vooral als je hem meeneemt naar het buitenland of wanneer hij in een pension verblijft tijdens vakantie. Een andere factor die veel invloed op de gezondheid van honden kan hebben is stress. Stress belast zowel het lichaam als de geest, dus het is belangrijk om het gedrag van je hond goed in de gaten te houden. Zie jij dat je hond last van stress hebt, dan kun je ons supplement Gedrag in balans gebruiken.

Goed voer en supplementen

Ook het voer dat je geeft kan van invloed zijn op hoe oud honden gemiddeld worden. Goed hondenvoer zou geen chemische geur-, kleur- en smaakstoffen moeten bevatten. Dit zorgt alleen maar voor een belasting van de spijsvertering van je hond. Organimal heeft hondenvoer van hoge kwaliteit, dat graanvrij is en enkel natuurlijke grondstoffen bevat. Zorg ook dat je niet teveel voer geeft, zodat je vrolijke viervoeter niet te zwaar wordt. Overgewicht brengt ook veel gezondheidsrisico’s met zich mee. Geef je je hond af en toe een snack (bijvoorbeeld tijdens het trainen), kies dan onze lekkere gezonde hondensnacks.

Met supplementen kun je eveneens de gezondheid van je hond zeer goed ondersteunen. Speciaal voor senioren hebben wij een supplement dat kan helpen om tegen ouderdomskwaaltjes te beschermen. Het bevat o.a. natuurlijke bestanddelen als curcuma, glucosamine, ginseng en vitamine D3. Je kunt het dagelijks aan je hond geven, ter ondersteuning van bijvoorbeeld soepele gewrichten, de emotionele balans en mentale activiteit van je hond.

Wie graag meer wil weten over de invloed van voeding op de gezondheid van je hond, kan ons informatieve e-book “Hybride voeren” lezen. Hierin vind je informatie over het gecombineerd voeren van vers voer en droogvoer en wat de voordelen zijn van hybride voeren (het afwisselen van voer  en droogvoer). Ook dit kan bijdragen aan een robuuste gezondheid van je hond en de kans vergroten dat je dier gezond oud wordt.

Heb je nu nog vragen over hoe jouw hond gezond en vitaal oud wordt? Aarzel  niet en leg je vraag voor aan ons ervaren team. We helpen je graag.