Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Honden, Ouderdom> Oude hond

Oude hond


De beste verzorging

Wie een oude hond heeft, kan merken dat de leeftijd een rol gaat spelen door veranderingen in gedrag en in het lichaam. Honden worden natuurlijk steeds ouder en als je je maatje goed verzorgt kun je nog lang van jullie samenzijn genieten. Wat heeft een senior hond nodig en hoe kun je het beste voor hem zorgen? Je leest het in deze blog.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Wanneer is er sprake van een oude hond?

Gaan de jaartjes tellen bij jouw hond? Waarschijnlijk zie je al wat grijs rond zijn snoet, beweegt hij wat minder soepel of is hij niet zo actief als vroeger. Wordt je hond nu gezien als senior? Misschien ken je wel de berekening waarbij gezegd wordt dat 1 jaar in het leven van een hond gelijk staat aan 7 mensenjaren. Maar zo simpel ligt dat niet.

Gemiddeld genomen noemen we een hond een senior vanaf 7 jaar. Maar hierbij kan ook gekeken worden naar de grootte van het dier. Het is namelijk zo dat grote honden sneller verouderen dan kleine en daardoor verschilt ook de leeftijd waarop ze oud worden genoemd. Een kleine hond zoals bijvoorbeeld een chihuahua is een senior vanaf 10 jaar. Gemiddeld grote viervoeters zijn senior vanaf dat ze 8 jaar zijn en grote honden vanaf 7 jaar.

Dat je hond bejaard wordt kun je natuurlijk niet voorkomen. Gelukkig kun je er wel veel aan doen om je oudere maatje zoveel mogelijk gezond te houden. Maar eerst kijken we eens hoe je kunt zien dat je hond op leeftijd komt.

Veel voorkomende klachten bij oude hond

Meestal zijn de grijze haren rondom de neus de eerste tekenen waaraan je kunt zien dat je harige huisgenootje ouder aan het worden is. Ook worden oudere dieren wat rustiger of kunnen ze mobiliteitsproblemen krijgen. Maar er zijn meer symptomen die duiden op ouderdom bij je hond. Zie jij er een of meer bij je hond? Of misschien zie je wat klachten die bij zijn hogere leeftijd passen?

De oude hond:

  • Is sneller vermoeid (hij hijgt veel, is vaker benauwd, slaapt veel)
  • Heeft verminderd zicht en/of gehoor
  • Kan last van overgewicht of ondergewicht krijgen
  • Is minder beweeglijk door gewrichtsproblemen
  • Krijgt last van gedragsproblemen, zoals onrustig zijn, angstig of verward zijn (door dementie)
  • Heeft klachten aan gebit (uit de bek stinken, ontstoken tandvlees, tandsteen)
  • Is minder sociaal

Een oude hond kan dus last krijgen van verschillende klachten. Hieronder gaan we dieper in op een aantal hiervan.

Gedragsverandering oude hond

Gedragsverandering bij de oude hond is een van de meest opvallende en soms frustrerende klachten. Was je trouwe makker altijd heel gehoorzaam, dan kan dat opeens veranderen. Een hond kan bijvoorbeeld ook angstiger worden. Dit kan soms veroorzaakt worden door lichamelijke klachten doordat hij bijvoorbeeld minder goed hoort of ziet. Maar ook de hersenen verslechteren door ouderdom en daardoor kan je hond dement worden.

Bij dementie worden verschillende hersenfuncties aangetast waardoor het geheugen en de stemming achteruit kunnen gaan. Dementie begint vaak mild, maar de klachten kunnen steeds erger worden. Zo kan je maatje zijn zindelijkheid verliezen, steeds verwarder worden en het slaap-waakritme kan veranderen. Het is belangrijk hierbij te onthouden dat je oude hond niets kan doen aan deze gedragsverandering. Probeer ervoor te zorgen dat hij zich veilig en geborgen voelt.Oude hond diarree

Ook spijsverteringsklachten zoals diarree komen regelmatig voor bij de oude hond. De organen verslechteren en vooral nier- en leverproblemen kunnen diarree veroorzaken. De symptomen van nierfalen zijn naast diarree, veel drinken en plassen, een verminderde eetlust en braken. Een nierdieet en eventueel medicatie kunnen de ziekte vertragen.

Bij leverfalen zien we eveneens veel drinken en plassen, braken, diarree en verlies van gewicht. Heeft jouw oude hond veel last van diarree? Ga dan naar de dierenarts. Om te kunnen bepalen om welke aandoening het gaat is bloedonderzoek, een echo of röntgenfoto nodig. Alleen dan kan je hond de juiste behandeling krijgen.

Hoe lang wandelen met oude hond

Veel mensen vragen zich af hoe lang je zou moeten wandelen met een oude hond. Het is goed om te beseffen dat in beweging zijn net zo belangrijk is voor oude als voor jonge honden. Regelmatige beweging helpt je trouwe viervoeter zijn gewrichten soepel te houden. Ook traint het de spieren, zodat die sterk blijven. Daarnaast zorgt lekker bewegen ervoor dat je hond de nodige calorieën verbrandt en levert het mentale stimulatie. Dat is allemaal erg belangrijk voor je senior hond!

Ook al komt je maatje misschien wat moeizaam overeind als je hem roept voor zijn uitje, de meeste honden zijn dol op een wandeling. Houd echter wel rekening met zijn leeftijd en mogelijke klachten. Vraag jij je af hoe lang je het beste kunt wandelen met je oude hond, dan is het antwoord dat drie kortere wandelingen van 20 minuten beter zijn dan twee keer lang wandelen. Je hond kan zeker ook wel een lange wandeling van een half of een heel uur maken, maar doe dit hooguit twee of drie keer per week.

De juiste verzorging van de senior hond

Zoals gezegd, ouderdom kunnen we helaas niet voorkomen. Wel kunnen we zoveel mogelijk doen om de achteruitgang zoveel mogelijk af te remmen. Je houdt je hond in goede conditie door hem in beweging te houden, hem aandacht te geven en ook te zorgen voor de juiste voeding en supplementen voor de oudere hond.

Organimal heeft alles in huis voor jouw geliefde senior. Voor de dagelijkse voeding raden we Organimal Graanvrij Senior/Light aan. Deze graanvrije brokken zijn licht verteerbaar en dragen bij aan een gezond gewicht. Hiermee krijgt je hond elke dag alle voedingsstoffen binnen die een senior nodig heeft. Heeft je hond darmklachten dan is een supplement dat de darmwerking ondersteunt ideaal. Darmen in Balans is speciaal ontwikkeld voor honden. Het levert je maatje alles voor een gezonde darmwerking en het is tevens goed voor de weerstand.

We hebben tevens supplementen die gericht zijn op oudere honden. Organimal senior richt zich op de typische ouderdomsverschijnselen zoals gewrichtsklachten, mentale klachten en de spijsvertering. Ook Zalmolie Plus is uitermate geschikt voor de oudere hond. Dit supplement levert je maatje ongeraffineerde en schone essentiële vetzuren voor de ondersteuning van de huid, de ogen, de gewrichten en de hersenen. Voor soepele gewrichten kun je eveneens PEA Hond geven. Wil je direct alle supplementen voor sterke en soepele gewrichten in huis hebben kies dan voor het Botten en Gewrichtenpakket.

Wil je na het lezen van deze blog nog meer weten over je oude hond? Laat het ons weten, ons team staat voor je klaar.