Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Grasaar Hond Neus

Grasaar Hond Neus


Je bent vast wel eens gaan wandelen met je hond in mooi hoog gras. De hond vindt dat vaak geweldig. Maar op zulke plekken, waar weinig onderhoud plaatsvindt, zijn ook meerdere gevaren. Eentje daarvan is de grasaar. Klein, maar met mogelijk grote gevolgen als je niet weet hoe je hier mee om moet gaan. We vertellen je daarom over de symptomen van grasaar in de neus van je hond, wat het is, waarom het gevaarlijk is en hoe het behandeld kan worden.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Wat is een grasaar?

Een grasaar is in de volksmond de benaming voor een zaad van gras. Honden eten vaak gras, dus je zou denken dat er geen probleem kan zijn. En het is ook niet dat een grasaar per se allergische reacties veroorzaakt of schadelijk is qua substantie. Het probleem van de grasaar zit hem in de opbouw van de zaden. Het bestaat namelijk uit allerlei kleine weerhaakjes die in je kleding, in de vacht van je beestje, maar ook in de poten, oren of neus kunnen blijven zitten.

Waarom is een grasaar gevaarlijk voor mijn hond?

Een weerhaakje heeft een gebogen vorm waar aan het uiteinde een heel scherp puntje zit, waarmee het zich vrij diep vast kan zetten in van alles en nog wat. Neem als voorbeeld een vishaakje. Het is gevaarlijk, omdat een weerhaakje ontworpen is om moeilijk los te krijgen en zo alleen maar schade maakt waar het aan vast zit. Dit betekent ook dat de grasaar in de neus van een hond een probleem vormt. Al helemaal omdat honden met proesten en in- en uitademen door de neus, proberen om de aar los te krijgen. Maar die schiet vaak juist alleen maar verder de neus in, in plaats van eruit. Hoe verder deze grasaar in de neus geraakt, hoe moeilijker hij er uit komt en hoe meer schade er wordt aangericht. Het kan zelfs zo zijn, dat de grasaar bij de hond in de neus doorschiet naar de hersenen, met ernstige gevolgen.

Grasaar in neus hond symptomen

Een grasaar in een hondenneus kan echter ook opgemerkt worden. Er zijn verschillende symptomen van een grasaar in de neus van een hond. De symptomen verschillen natuurlijk per geval en ook de plaats waar de grasaar precies zit heeft invloed op de manier waarop de hond zich gedraagt. Raadpleeg altijd een dierenarts of specialist in geval van twijfel. Hieronder benoemen we de meest voorkomende gevallen:

  • Schudden met de kop: Een teken dat er mogelijk een grasaar bij de hond in z’n neus zit.
  • Niezen: Dit is een reactie om te proberen om de grasaar uit de neus te krijgen, wat echter vaak niet zal helpen als de grasaar vast zit.
  • Wrijven: De hond zal proberen met de poot de grasaar uit de neus te krijgen door over de neus te wrijven. Dit zal een continu gebaar zijn.
  • Bloed uit de neus: Doordat de weerhaakjes zich vastzetten in de neusholte kan er bloed uit de neusholte komen. Dit komt door het bewegen van de haakjes in het vlees, wat scheurtjes veroorzaakt.

Een symptoom toont aan dat de hond al last heeft van de grasaar. Het kan ook zijn dat de grasaar al wel aanwezig is, maar de hond nog geen symptomen vertoont. Dus wees er op tijd bij en check altijd je hond, ook voordat er symptomen van grasaar in de neus optreden.

Behandeling grasaar hond neus

Om de grasaar uit de neus te verwijderen is tijd eigenlijk de meest cruciale factor. Hoe vroeger je erbij bent, hoe beter. Als de grasaar nog niet zo diep in de neus zit en je hem er veilig en makkelijk uit kunt halen, kun je dit altijd eerst proberen. Zo voorkom je dat de volledige aar met alle haakjes doorschieten en grote wonden maken. Let wel op dat bij deze grasaren in de hondenneus er altijd wat weerhaken achter kunnen blijven zitten. Onze raad is dan ook om altijd even langs de dierenarts of specialist te gaan om te controleren of alles weggehaald is.

Als de hond al meer symptomen van grasaar in de neus vertoont en je kunt de grasaar niet eens meer zien, kan het zijn dat de aar al verder in de neus gekropen is. Zorg dan altijd dat je zo snel mogelijk naar een dierenarts of specialist gaat. Zij kunnen met verdoving en camera diep in de neus kijken om alles weg te halen.

Maar het begint bij de controle. Loop je met je trouwe vriend in of bij hoog gras, of zie je grasaren op de grond liggen? Check altijd even de hond, ook al zijn er geen symptomen. Het is een kleine moeite om wat groots te voorkomen. Grasaar in een hondenneus is vervelend, maar behandelbaar ongemak. Maar wacht boven alles niet te lang met een behandeling of controle.

Zorg goed voor je hond met Organimal

Bij Organimal staan we voor de gezondheid van jouw hond. Met onze blogs houden we je op de hoogte en informeren we je over verschillende zaken met betrekking tot huisdieren. Vandaag vertelden we je over grasaar in de neus van je hond en hoe je hier mee om kunt gaan. Wij hopen dat je de symptomen kunt herkennen en dat deze in de toekomst geen verrassingen voor je hebben. Kijk verder op  onze website voor meer handige informatie om jouw huisdier gezond te houden. Heb je vragen over dit onderwerp of over andere zaken, neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.