Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Dieetvoer hond

Dieetvoer hond


Wanneer moet je hond op dieet? 

Overgewicht werkt nadelig voor de algehele gezondheid van je hond. Als je hond te zwaar is zijn er meerdere gezondheidsproblemen waar hij last van kan krijgen. Daarnaast leven honden met obesitas korter en is de kwaliteit van leven ook niet optimaal. Dieetvoer kan je hond helpen om af te vallen wanneer dat nodig is.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Dieetvoeding hond: wanneer is dit nodig?

Je hond heeft dieetvoeding nodig als hij overgewicht heeft. In dit geval moet je hond letterlijk op dieet en is koolhydraatarme voeding belangrijk om te zorgen dat hij op een gezonde manier zal afvallen. Toch is dieetvoeding voor honden een iets bredere term dan gedacht. Je hond kan namelijk ook op een speciaal dieet moeten als deze bijvoorbeeld nierproblemen heeft of drachtig is. Ook bij huid- en spijsverteringsproblemen kan er speciale dieetvoeding voor je hond voorgeschreven worden. De samenstelling van ‘normaal’ hondenvoer volstaat in zo een geval niet om je hond in de juiste conditie te houden. Speciaal dieetvoer heeft daarentegen weer wel de juiste verhouding van voedingsstoffen om je hond zo gezond mogelijk te houden.

Dieetvoer hond en overgewicht: hoe controleer ik dat?

De meest duidelijke manier om erachter te komen of je hond overgewicht heeft is door hem te wegen. Dit gebeurt meestal al tijdens de periodieke controles van de dierenarts. Net zoals bij mensen is er ideaal gewicht voor ieder soort hond. Wat het ideale gewicht is hangt af van de leeftijd, het geslacht en ras van je hond. Is er sprake van overgewicht? Dan kan je dierenarts onder andere dieetbrokken voor je hond adviseren.

Thuis controleren op overgewicht

Heb je geen geschikte weegschaal om je hond op te wegen, maar wil je toch weten of je hond te zwaar is? Er is een test die je thuis kan doen om te kijken of je hond aan de stevige kant begint te worden. Bij een gezond gewicht voel je de ribben door de vacht heen. Let op: het is niet bedoeling dat ze uitsteken (anders heeft je hond juist ondergewicht), maar je moet ze wel kunnen voelen. Voel je de ribben helemaal niet? Dan heeft je hond overgewicht en is dieetvoer een optie om je hond op een gezonde manier af te laten vallen.

Hoe kan ik mijn hond laten afvallen? 7 tips

Je hond laten afvallen lijkt misschien makkelijker dan het is. Met alleen dieetbrokken voor je hond ben je er namelijk nog niet altijd. Is jouw hond te zwaar? Dan is een combinatie van het juiste dieetvoer en beweging heel belangrijk voor een gezonde en blije hond. Dit zijn de dingen die je kunt doen, naast het gebruik van dieetvoer voor je hond om af te vallen.

  1. Wandelen 

Wandelen is heel belangrijk. Toch is het niet slim om een hond met overgewicht in een keer heel lang te laten lopen. Dit zorgt voor extra belasting van de gewrichten en dit kan ook weer zorgen voor problemen. Je kan dus beter vaker per dag, kortere stukjes met je hond gaan wandelen.

  1. Zwemmen

Niet iedere hond is gek op water, maar als jouw viervoeter wel gek is op een duik, kun je hier natuurlijk prima gebruik van maken. Zwemmen is namelijk een prima manier voor je hond om calorieën te verbranden. Daarnaast worden de gewrichten nauwelijks belast wanneer jouw hond lekker aan het zwemmen is.

  1. Spelen 

Door middel van spelen verbrandt je hond op een leuke manier veel calorieën. Dit is dan ook een verantwoorde ondersteuning om af te vallen, terwijl je dieetvoer aan je hond geeft.

  1. Dieetvoer hond om af te vallen

De juiste dieetbrokken voor je hond zijn natuurlijk belangrijk. Deze zijn caloriearm, maar bevallen voldoende voedingsstoffen om je hond van alles te voorzien wat hij nodig heeft. Daarnaast is goed dieetvoer voor je hond om af te vallen licht verteerbaar en lekker genoeg om er ook echt van genieten. Koolhydraten kunnen ook roet in het eten gooien als je hond moet afvallen. Deze worden in het lichaam omgezet naar suikers waarvan het overtollige dan weer opgeslagen wordt als vet. Honden hebben veel minder koolhydraten nodig dan mensen. Onze heerlijke gestoomde worsten zijn koolhydraatarm, gemaakt van puur vlees en orgaanvlees en ze bevatten maar één diersoort per worst. Om af te wisselen met dieetbrokken voor de hond kun je de pure worsten als ook als maaltijd gebruiken.

  1. Vers vlees en hybride voeren

Vers vlees heeft voor honden verschillende voordelen, ook als dieetvoer voor wanneer je hond moet afvallen. Dit heeft te maken met de natuurlijke behoeftes van een hond. Kijk bijvoorbeeld naar wolven. Deze eten hun vlees ook rauw en zo vers als het maar kan. Steeds meer hondeneigenaren raken overtuigd van de voordelen van het (bij)voeren van vers en dus ook rauw en onbewerkt vlees. Maar niet alleen vers vlees, maar ook het dieet aanvullen met groenten en fruit kan wonderen doen voor je hond. Het past ook prima in het dieet als je hond af moet vallen of last heeft van overgevoeligheid voor bestanddelen uit normale hondenbrokken.

Hybride voeren: combinatie van vers voer en dieetbrokken voor je hond

Vers voer bevat meer biologisch beschikbare voedingsstoffen, weinig koolhydraten en kan goed ondersteunen als je hond last heeft van voedselovergevoeligheid, huid- en vachtproblemen. Het is echter wel zo dat er door het gebrek aan vezels in rauw vlees kan gebeuren dat je hond last van verstopping krijgt. Hybride voeren kan hiervoor een oplossing bieden. Dit doe je als volgt: je vervangt je dieetvoer gedeeltelijk voor vers voer. Dit doe je per maaltijd en bijvoorbeeld in de verhouding van 80 procent aan brokken en 20 procent verse voeding/ vlees. Dit hoeft overigens niet altijd vlees te zijn. Je kan er ook voor kiezen om groenten, fruit of eieren vers aan de maaltijd toe te voegen. Onze Vegamix is een bron van ruwe vezels die ervoor zorgen dat je hond zijn spijsvertering optimaal blijft werken ook tijdens een hybride (of vers voer) dieet.

  1. Let op de snacks 

Het is het beste om je hond op dieet zo min mogelijk snacks en ander lekkers te geven. We weten het! Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, omdat je trouwe viervoeter zo lief kan kijken als hij graag een snoepje wil. Toch kan juist een dergelijke traktatie zoals een plakje (bewerkte) worst of een standaard hondensnoepje ongemerkt veel calorieën en/ of koolhydraten bevallen. Wil je toch gebruik maken van voeding als beloning of als tussendoortje? Onze Organimal SuperSnacks zijn zeer geschikt als verantwoorde lekkernij. Het dieetvoer van je hond kan je daarnaast ook gewoon als beloning gebruiken voor tijdens een training of wandeling, bijvoorbeeld.

  1. Blijf wegen 

Weeg je hond regelmatig om het afvalproces zo nauwkeurig mogelijk bij te houden. Zo kun je het beste monitoren of het dieet het gewenste effect heeft en of je hond niet te veel gewicht verliest. Je kunt dit ook doen bij de dierenarts. Dit kan in het overgrote deel van de gevallen kosteloos worden gedaan in de wachtkamer.

Heb je vragen over dieetvoer voor je hond, neem dan gerust contact op met onze specialisten.