Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Geperste brokken hond

Geperste brokken hond


Geperste brokken hebben vele voordelen voor je hond. Als baasje wil je natuurlijk alleen het allerbeste voor jouw trouwe vriend. Je wilt dat je hond gezond is en blijft. Maar welke soort brokken je dan moet kiezen kan nogal een uitdaging zijn. Er zijn online en in de winkel heel veel verschillende soorten brokken te krijgen. We kunnen een fundamenteel onderscheid maken tussen geperste brokken en krokante brokken. Welke keuze jij en je hond daarin maken is natuurlijk aan jou. Voor beide soorten valt iets te zeggen.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

De maaltijd van de hond (en dus het soort hondenbrokken dat je hem voert) speelt een grote rol in de gezondheid en fitheid van je hond. Een gezonde vacht, sterke botten en tanden, maar ook gezonde ingewanden zoals maag en darm kunnen worden beïnvloed door het soort brokken die je hond krijgt. Elke hond is anders en heeft dus een andere behoefte en smaakbeleving. Toch is het een niet perse beter dan het andere, het gaat uiteindelijk om de kwaliteit van de brokken die de hond te eten krijgt.

We leggen je graag wat meer uit over koudgeperste en krokante hondenbrokken!

Geperste hondenbrokken, wat zijn dat nu eigenlijk?

Geperste hondenbrokken worden bereid op een veel lagere temperatuur dan standaard brokken (krokante) brokken. Het voordeel hiervan zou moeten zijn dat voedingsstoffen beter bewaard blijven. Ze worden minder beschadigd of aangetast door verhitting. De brokken worden zoals het woord al zegt, geperst. De voedingsstoffen worden onder lage temperatuur ineen gedrukt en zo ontstaat een geperste hondenbrok die een hoge dosering voedingsstoffen heeft en een stuk makkelijker te verteren is dan krokante brokken. Echter, deze brokken worden vaak bereid uit vleesmeel, wat van te voren wel verhit is. Dus het argument dat de voedingstoffen beter in tact blijven kan betwist worden. Wel is het zo dat de concentratie voedingsstoffen in koudgeperste hondenbrokken hoger is dan in standaard brokken. Doordat vetten en voedingsstoffen koudgeperst worden ontstaat er ook minder oxidatie en dus minder schadelijke stoffen. Dat is natuurlijk een groot voordeel van van deze brok en vanwege de compactheid kun je deze brokken dus in kleinere porties toedienen. Natuurlijk is het belangrijk om goed te kijken naar de behoeften van jouw hond. Elk ras heeft een ander eetpatroon en behoeftes, maar met geperste hondenbrokken bied je je hond een complete en uitgebalanceerde maaltijd.

Geperste of krokante brokken, wat is het verschil?

De vertering en maagbelasting van geperste en krokante brokken is totaal anders. De beste geperste brok valt in de maag uit elkaar waardoor voedingsstoffen gemakkelijk verteerd en opgenomen worden. Een krokante brok zet juist uit in de maag. Is een krokante brok dan minder goed voor de hond? Niet perse, maar geperste brokken zijn wel makkelijker verteerbaar en bevatten vaak een hoger percentage voedingsstoffen. Krokante brokken (geëxtrudeerd) worden in het algemeen wat aantrekkelijker gevonden door honden. Dit komt vooral door het vetlaagje wat om de krokante brok zit. Hierdoor is de geur wat sterker.

Krokante brokken () worden bereid op een hogere temperatuur, soms tot wel 140 graden. Geperste hondenbrokken worden meestal verwerkt op een temperatuur tot ongeveer 70-80 graden. Dit verschilt natuurlijk per merk, en hangt ook af van waar in het proces de temperatuur gemeten wordt. Zo kun je bijvoorbeeld de temperatuur van de mix voor of na het persen meten. Dat scheelt al snel zo’n 15 graden.

Vaak zie je dat er in krokante brokken ook meer koolhydraten zitten. Dit om de kleefbaarheid van de brok te verbeteren. Veel koolhydraten zijn in het algemeen niet goed voor jouw hond. Wanneer je over wilt stappen van krokante naar geperste brokken (of andersom) is het wel verstandig dit in één keer te doen en de brokjes niet door elkaar te mengen. Het kan zijn dat je hond even moet wennen aan het geperste hondenvoer. Dit kan zich uiten in een andere ontlasting. Dat is normaal en zeker niet ernstig. Het is een kwestie van een klein beetje uitzoekwerk in de kwaliteit maar natuurlijk ook in de behoefte en smaakbeleving van je hond.

In geperste brokken zal je ook minder rauwe of verse producten tegen komen. Dit omdat de temperatuur minder hoog wordt wat de kans op schadelijke bacteriën groter maakt

De voordelen van de geperste brokken op een rijtje:

  • Hogere concentratie van voedingsstoffen zorgen voor kleinere porties en een compactere brok
  • Minder koolhydraten dan standaard brokken
  • De lage maagbelasting is ideaal voor actievere honden
  • Hoge verteerbaarheid en daardoor een geleidelijke afgifte en opname van voedingsstoffen
  • Een goede kwaliteit geperste brokken bevat geen kunstmatige toevoegingen en alleen hoogwaardige ingrediënten
  • Graanvrije geperste brokken zijn glutenvrij waardoor de kans op huid en darmproblemen geminimaliseerd wordt.

Geperste brok hond, prima keuze bij maag- of darmklachten

De beste geperste brok voor de hond is natuurlijk een type brok dat vrij is van chemische toevoegingen, relatief laag in koolhydraten en geen granen bevat. Wat fijn is van een geperste brok voor de hond is dat ie in de maag uit elkaar valt, waardoor het voedsel makkelijker verteerd kan worden dan bij andere brokken. De 100% graanvrije en geperste brokken van Organimal zijn dan ook een goede keuze voor jouw hond. De extra licht verteerbare brok voor jouw hond is ook goed inzetbaar wanneer jouw hond maag of darmklachten heeft. Doordat er enkel gebruik wordt gemaakt van de beste natuurlijke ingrediënten en hoogwaardige voedingsstoffen ben je verzekerd van een complete en gevarieerde maaltijd voor je hond. Wanneer je een actieve hond hebt weet je dat het belangrijk is om de maag niet te zwaar te belasten. De kans op maagproblemen is bij actieve honden groter dan bij honden met een gemiddelde of lage activiteit. De voordelen van dergelijke brokken zijn dan ook groot voor je actieve hond. De koudgeperste brok heeft een minder zware belasting op de maag. Hierdoor kan jouw actieve hond dus snel weer rennen met minder risico’s.

Geperst hondenvoer van hoge kwaliteit

Je kunt geperst hondenvoer natuurlijk in verschillende soorten en samenstellingen vinden en daarom is het raadzaam om altijd goed te kijken naar de ingrediënten die jouw hond nodig heeft. Jouw hond is misschien actief en druk, of misschien heb je juist een wat oudere hond. Dan zijn er dus verschillende ingrediënten nodig voor een optimale conditie van jouw hond. Geperst hondenvoer is verkrijgbaar in diverse soorten en mixen. Natuurlijk ook van verschillende kwaliteit. Kijk daarom goed naar de behoeftes van jouw hond en in welk stadium van het leven hij of zij nu verkeert. De kwaliteit in combinatie met de behoeften van jouw hond bepalen of de voeding voor jouw hond geschikt is of niet. Het kan dus ook zeer goed zijn dat jouw hond het beter op krokante brokken doet dan op geperste brokken, maar in beide gevallen is het belangrijk dat het voer van hoge kwaliteit is.

De geperste brokken van Organimal zijn ook nog 100% graanvrij, en dus vrij van gluten. Gluten hebben een negatieve impact op de huid en het darmstelsel van een hond.

Deze gluten (eiwitten uit granen) zitten in veel hondenbrokken juist wel verwerkt. Vaak zijn granen zelfs een hoofdbestanddeel. Helaas kunnen veel honden last krijgen van te veel aan granen. Een teveel aan gluten kan een glutenintolerantie veroorzaken waardoor schade aan de darmen wordt toegebracht. Voedingsstoffen kunnen dan minder goed worden opgenomen en afvalstoffen juist weer minder goed worden afgevoerd. Ook leidt het tot allerlei ontstekingsproblematiek zoals allergieën en darmproblemen. Het is dus zeker verstandig om te kiezen voor een hondenbrok die vrij is van granen.

Heb je nog over de beste hondenbrokken voor jouw viervoeter? Neem gerust contact op, ons deskundige team staat voor je klaar!