Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Honden> Chocolade hond

Chocolade hond


Waarom eten zij dit niet?

Wij mensen eten graag een stukje chocolade. We vinden het vaak heerlijk en chocolade bevat een stofje dat in het lichaam wordt omgezet in dopamine, wat voor een gelukzalig gevoel zorgt. Het kan dan heel verleidelijk zijn om ook een stukje chocolade aan de hond te geven. Maar wist je dat dit giftig is voor honden? Er zit namelijk een bepaalde stof in waar honden erg slecht tegen kunnen. Hoe je een chocolade vergiftiging bij je hond herkent en wat je moet doen in die situatie lees je in dit artikel.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Waarom mogen honden geen chocola?

Nu vraag je je vast af, waarom mogen honden geen chocola? Cacao is het hoofdingrediënt van chocola. En in cacao zit de – voor honden – giftige stof theobromine. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine per gram chocolade en hoe giftiger het is voor de hond. Bij honden wordt deze stof langzamer afgebroken dan bij mensen waardoor het schadelijker is voor de hond. Als een hond chocolade eet wordt de theobromine opgenomen door de maag en darmen en gaan ze via de bloedbaan naar de lever. Daar wordt de theobromine verwerkt en via de urine uitgescheiden. Alleen het uitscheiden van de theobromine wordt moeilijker doordat de stoffen tijdens de weg naar buiten opnieuw worden opgenomen in de bloedbaan.

Theobromine heeft een ontspannende werking op de darmspieren en kan het urineren bevorderen. Hierdoor kan je hond dus meer gaan drinken en plassen. Het centraal zenuwstelsel en het samentrekken van hartspieren en skeletspieren wordt ook gestimuleerd door de stof. De hond kan dan spierrillingen, hartkloppingen of zelfs epilepsie aanvallen krijgen.

In witte chocolade zit een kleine hoeveelheid theobromine waardoor het minder risico geeft dan donkere chocolade. Wel is het zo dat witte chocolade vrij vet is, wat ervoor kan zorgen dat je hond kan gaan braken en diarree krijgt. Toch kun je het beste bij inname van elke soort chocolade contact opnemen met de dierenarts.

Je weet nu het antwoord op de vraag ‘waarom mogen honden geen chocola?’. Wil je je hond toch graag verwennen dan kun je dat het beste doen met gezonde alternatieven zoals de Organimal SuperSnacks. Dit zijn hondensnacks, gemaakt van de allerhoogste kwaliteit. De snacks zijn 100% natuurlijk en bevatten geen kunstmatige ingrediënten en toevoegingen. Zo kun je je hond toch op een gezonde manier verwennen. Ook hebben deze snacks allerlei voordelen ten opzichte van de standaard natuurlijke hondensnacks. Lees zelf eens wat voor gezonde voordelen Organimal SuperSnacks allemaal hebben.

Mijn hond heeft chocolade gegeten

Help! Mijn hond heeft chocolade gegeten. Wat nu? Bel de dierenarts en geef aan dat je hond chocola heeft binnengekregen. Als je de hoeveelheid chocolade weet en wanneer het is gebeurd, geef je dit ook door. Bij grote hoeveelheden chocola kan er een levensbedreigende situatie ontstaan en is er zelfs een kans op overlijden.  In onderstaand overzicht zie je hoeveel gram chocola giftig is per kg lichaamsgewicht van de hond. Hierbij zie je ook of er geen, milde, ernstige of levensbedreigende klachten kunnen optreden. In de tabel gaan we uit van grammen pure chocolade. NB Dit is natuurlijk  een schatting en verschilt van situatie tot situatie.

Ter referentie: een chocolade paaseitje staat gelijk aan 8 gram chocolade.

  • Honden tot 2 kg: milde klachten bij 3-5 gram, ernstige klachten bij 5-10 gram, levensbedreigende klachten bij meer dan 10 gram.
  • 2 – 5 kg: milde klachten bij 5-10 gram, ernstige klachten bij 10-20 gram, levensbedreigende klachten bij meer dan 20 gram.
  • 5 – 10 kg: milde klachten bij 10-20 gram, ernstige klachten bij 20-50 gram, levensbedreigende klachten bij meer dan 50 gram.
  • 10 – 20 kg: milde klachten bij 20-50 gram, ernstige klachten bij 50-100 gram, levensbedreigende klachten bij meer dan 100 gram.
  • 20 – 30 kg: milde klachten bij 50-100 gram, ernstige klachten bij 100-150 gram, levensbedreigende klachten bij meer dan 150 gram.
  • 30 – 40 kg: milde klachten bij 50-100 gram, ernstige klachten bij 150-200 gram, levensbedreigende klachten bij meer dan 200 gram.
  • Bij honden van meer dan 40 kg: milde klachten bij 100-150 gram, ernstige klachten bij 200-300 gram, levensbedreigende klachten bij meer dan 300 gram.

Symptomen chocolade hond

Stel, je hond heeft chocolade gegeten. Dan kan het 2 tot 4 uur duren voor de eerste symptomen optreden. Een hond die chocolade heeft gegeten zal je herkennen aan de volgende symptomen:

  • Hij is rusteloos en opgewonden.
  • De hond gaat braken of krijgt diarree.
  • Hij drinkt en plast meer.
  • Je hond vertoont spierrillingen, hartkloppingen of epilepsie aanvallen.
  • Een hond die een kleine hoeveelheid chocolade heeft ingenomen zal weinig of geen klachten krijgen. Maar, hoe meer chocolade, hoe giftiger het is hoe erger de symptomen zullen zijn.

!  Bel altijd de dierenarts als je hond chocolade binnen heeft gekregen.

Wat is de behandeling van een chocoladevergiftiging bij een hond?

Zodra je bij de dierenarts bent met een hond die een chocolade vergiftiging heeft opgelopen zullen de volgende stappen worden uitgevoerd:

  • Heeft je hond minder dan 4 tot 6 uur geleden chocolade gehad? Dan laat de dierenarts je hond braken. Let op: doe dit niet zelf met zout, je hond kan dan een zoutvergiftiging krijgen.
  • Wil het braken niet lukken, dan kan het nodig zijn om de maag te spoelen. Hierbij wordt je hond onder narcose gebracht en krijgt hij een tube in zijn keel. Zijn maag wordt dan gespoeld tot het water weer helder is.
  • Zodra het spoelen klaar is krijgt je hond actieve kool. Dit zorgt ervoor dat de heropname van theobromine, de giftige stof in chocolade, verminderd wordt. De actieve kool kan het beste na 4 tot 6 uur opnieuw worden herhaald tot je hond stabiel is.
  • De theobromine wordt via de urine uit het lichaam gescheiden, maar kan worden heropgenomen via de blaaswand. Het kan nodig zijn dat er een urinekatheter wordt aangelegd.

Heeft je hond ernstige chocolade vergiftiging? Dan moet hij worden opgenomen en krijgt hij een intraveneus infuus, en zo nodig extra zuurstof. Ben je er op tijd bij? Dan is de prognose over het algemeen gunstig. Maar als je hond een grote hoeveelheid donkere chocolade binnengekregen kan er een levensbedreigende situatie ontstaan. Er is dan een opname en intensieve zorg nodig. Je hond kan gered worden, maar er blijft wel een risico op overlijden.

Kortom: geef géén chocolade aan je hond. Heeft je hond toch chocolade gegeten bel dan direct de dierenarts. Je kunt ook altijd contact opnemen met onze dierenartsen, zij staan altijd voor je klaar om je vragen te beantwoorden.