Agressie hond
Hoe ga je daar mee om?
Zie jij agressie bij je hond, dan is het belangrijk dat je weet hoe je hier mee om moet gaan. Probeer uit te zoeken wat er achter dit probleemgedrag zit en schakel indien nodig hulp in. Een agressieve hond kan gevaarlijk zijn, zowel voor mensen als voor andere dieren. In deze blog leggen we uit waar agressie bij de hond vandaan kan komen en wat je eraan kunt doen.
Oorzaken agressie van de hond
Als je hond fel gedrag vertoont naar jou als baas of naar andere honden is dat geen pretje. Je hoopt natuurlijk dat jouw maatje graag samen speelt met andere honden of dat je hem lekker kunt knuffelen. Als dat niet het geval is, kan dat voor een deel jullie relatie verstoren. Daarbij komt ook nog dat het gevaarlijke situaties kan opleveren.
Agressie bij honden kan voortkomen uit angst. In bepaalde situaties voelt jouw vrolijke viervoeter zich niet op zijn gemak en neemt hij een agressieve houding aan als oplossing om zichzelf te beschermen. Hoewel dit gedrag bedoeld is om veiligheid te creëren, kan het leiden tot meer problemen en kan de felheid van het gedrag steeds erger worden. Dit is uiteraard niet wat je wilt voor jouw hond. Maar hoe kun je agressie bij je hond afleren, die veroorzaakt wordt door angst? Hieronder gaan we hier verder op in.
Hond agressief naar andere honden
Een hond is van nature niet zomaar agressief naar andere honden. Ook daar zit meestal angst achter. Om het gedrag aan te pakken zul je eerst achter de oorzaak moeten komen. Was er een gebrek aan socialisatie en weet je hond niet hoe hij contact moet maken met andere honden? Is je maatje misschien overprikkeld of heeft hij een trauma opgelopen in het contact met andere dieren?
Verder is ook je eigen gedrag van invloed op hoe jouw hond reageert. Er is natuurlijk altijd sprake van een wisselwerking tussen jullie. Als je hond agressief is naar andere honden, kun je hier zelf mee aan de slag gaan of hulp vragen aan een gedragstherapeut of trainer.
Hond agressief naar pup
Agressie van een hond kan ook voorkomen naar een pup toe. Veel baasjes schrikken daar erg van, maar meestal is het niet meer dan een corrigerende grom of snauw. Een puppy die met een volwassen hond speelt, leert daar heel veel van. Een jong hondje weet natuurlijk nog niet wat goed gedrag is. Een oudere hond kan dat duidelijk maken door te grommen of te happen. Hij geeft hiermee aan dat het genoeg is, of dat er een grens bereikt is. In dat geval is je hond dus niet agressief naar de pup.
Speelt je hond samen met een puppy, houd dit dan altijd in de gaten om te zorgen dat het niet escaleert. Puppy’s begrijpen soms de waarschuwingen niet of blijven doordrammen. Geeft jouw volwassen hond het signaal dat hij er geen zin meer in heeft en blijft de pup doorgaan, dan is het verstandig om het jonge dier weg te halen om problemen te voorkomen. Heeft jouw hond erg weinig geduld en reageert hij agressief naar een pup, laat dit dan weten aan andere baasjes zodat jij en zij op tijd kunnen ingrijpen.
Hond agressief naar baas
Wanneer een hond agressief is naar zijn baas, dan is het van groot belang dit probleem te onderkennen. Je moet je veilig en op je gemak voelen bij je harige huisgenoot. Wanneer je hond fel uithaalt naar jou (of erger nog, je kinderen), dan kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Zorg daarom dat je snel aan de gang gaat om dit gedrag aan te pakken.
Als eerste zul je erachter moeten komen wat bij jouw hond agressie opwekt. Als je deze prikkels kent, kun je eerst proberen deze te vermijden. Bijvoorbeeld als jouw hond zich angstig voelt in het bijzijn van mannen of wanneer je kinderen druk spelen, dan is het verstandig je hond hier niet mee in contact te brengen. Pas na training kun je langzaamaan proberen deze prikkels weer te introduceren. Alseen hond agressief is naar zijn baas, kan het ook zinvol zijn om hulp te vragen aan een hondentrainer of gedragstherapeut.
Angst agressie hond afleren
Baal je ervan dat je hond soms vecht met andere honden of heeft hij zelfs wel eens gegromd naar jou? Dat is natuurlijk iets dat je wilt afleren zodat je maatje echt een gezellige familie hond wordt. Gelukkig valt er wel iets te doen aan dergelijk gedrag. Zoals gezegd is het een goed idee om uit te zoeken waar de agressie van je hond vandaan komt. Vaak ligt er angst aan agressiviteit ten grondslag, maar ook ziekte of pijn kan een oorzaak zijn. Onderstaande oorzaken kunnen fel en onvoorspelbaar gedrag bij je hond opleveren:
- Angst
- Competitiedrang
- Beschermingsdrang
- Pijn/ziekte
- Zelfverdediging
Wil je door angst opgewekte agressie bij je hond afleren, dan moet er gewerkt worden aan twee zijden. Zowel die van het baasje als die van de hond. Je hond voelt namelijk heel goed aan hoe jij je voelt. Jij zult dus ook iets aan je houding moeten doen zodat je zelfverzekerd bent en rust uitstraalt. Een paniekerige en onrustige houding doet jouw maatje denken dat er gevaar dreigt, waardoor hij sneller zal uitvallen. Ben je rustig, dan breng je dat ook over op jouw hond en hij zal zich daardoor ook kalmer en zelfverzekerder voelen. Ook is het belangrijk dat je hond weet dat jij de leider in de groep bent en dus ook de baas. Jouw houding is hierbij dus zeer belangrijk: dominant en zelfverzekerd, zonder agressief en schreeuwerig te zijn.
Door te trainen met je hond kun je ook zorgen dat agressiviteit afneemt. Veel oefeningen zijn erop gericht om de emotie van je dier om te buigen. Je hond leert zichzelf beter te beheersen en rustig te blijven ten opzichte van de trigger. Daarnaast kun je je maatje helpen om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Dit kun je doen door hem uit te dagen met denkspelletjes of zoekspelletjes. En natuurlijk zul je hem elke keer dat hij vooruit gaat, belonen met je stem en wat lekkers.
Gebruik van supplementen
Wat eveneens kan helpen bij agressief gedrag, is het geven van het natuurlijke kalmerende middelen. Hierdoor kan de hond soms net wat meer ontspannen waardoor hij minder reactief is. Zoals bijvoorbeeld het supplement Gedrag in Balans voor honden. Dit bevat enkele natuurlijke ingrediënten, zoals valeriaan, L Tryptofaan en citroenmelisse blad. Deze staan bekend om hun rustgevende eigenschappen. Het middel helpt je hond lekker in zijn vel te zitten en ondersteunt in tijden van stress en angst. Je kunt het langdurig geven en het is geschikt voor honden van alle leeftijden.
Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over agressie bij de hond, laat het ons weten. Ons team staat voor je klaar.