Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Vlooiendruppels hond

Vlooiendruppels hond


Vlooiendruppels voor de hond kunnen soms nodig zijn. Alleen al denken aan vlooien kan je de kriebels geven. Deze beestjes houden we het liefste ver buiten ons huis. Maar dat kan nog een lastige taak zijn, ondanks de vele middelen die we kunnen inzetten. En dan is het ook nog de vraag hoeveel schade deze middelen kunnen toebrengen aan de gezondheid van je hond en het milieu. Zijn vlooiendruppels de beste manier om vlooien te bestrijden of zijn er nog natuurlijke alternatieven? In deze blog lees je er alles over.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Oh nee! Mijn hond heeft vlooien!

Heb jij je hond zien krabben? Dan wordt het tijd om de vlooienkam tevoorschijn te halen. Het eerste signaal dat je hond misschien vlooien heeft, is krabben en bijten, vanwege de jeuk die deze vervelende insecten kunnen veroorzaken. Vlooien zijn zeer kleine insecten, die als ze de ruimte krijgen een heuse plaag kunnen veroorzaken.

De meest voorkomende vlo in ons land is de kattenvlo. En ook al doet de naam je misschien anders vermoeden, deze vlo verblijft net zo graag op honden. Vlooien zijn heel klein, slechts 2 mm. Ondanks dat kunnen ze enorm ver springen, tot wel 1 meter!

Waar kan jouw hond nu vlooien oplopen? Deze irritante insectjes zitten eigenlijk overal waar zoogdieren ook komen. Dat kan zijn in gras, in struiken en natuurlijk op andere dieren. Dus als jouw vrolijke viervoeter in het bos loopt te struinen of met andere honden speelt, kan hij besmet raken met vlooien.

Heeft je hond eenmaal vlooien, dan loop je het risico op een vlooienplaag. Een enkele vlo kan wel 50 eitjes per dag leggen. Als een vlo bijt, veroorzaakt het speeksel jeuk. Doordat je hond gaat krabben, vallen de eitjes van de huid af. Een eitje komt op een gegeven moment uit, wordt een larve, en vervolgens verpopt deze zich tot een vlo. Deze kan daarna de cyclus voortzetten.

Als je bedenkt hoeveel eitjes één enkele vlo kan leggen, is het niet moeilijk te begrijpen hoe snel er een vlooienplaag kan ontstaan. Dit wil je natuurlijk voorkomen en daar zijn diverse middelen voor, zoals vlooiendruppels voor de hond. Hieronder beschrijven we de meest bekende middelen:

  • Vlooiendruppels 

Een van de bekendste middelen zijn toch wel de vlooiendruppels voor de hond. Dit is een vloeistof die je door middel van een pipet tussen de schouderbladen van de hond dient te druppelen.

  • Vlooienband

De vlooienband is eveneens een veelgebruikt anti-vlooienmiddel. Je doet je maatje deze halsband om, waarna je dier meestal tussen de 6 en 8 maanden tegen vlooien beschermd is.

  • Pillen tegen vlooien 

Er zijn ook pillen beschikbaar tegen vlooien. De hond moet dan een pil slikken waardoor de werkzame stoffen in de bloedbaan terechtkomen. Zodra de vlo je hond bijt, krijgt deze via het bloed deze stoffen binnen, waarna de vlo dood zal gaan.

Bij alle middelen geldt: Het is niet alleen belangrijk je hond te behandelen, ook de omgeving zal moeten worden behandeld. De meeste vlooien zitten namelijk in de leefomgeving. Dus was de hondendeken, en gebruik vlooienmiddelen in de mand en bijvoorbeeld de auto.

Vlooiendruppels puppy 

Voor je puppy zijn er ook vlooiendruppels verkrijgbaar. Veel middelen die voor volwassen dieren geschikt zijn, zijn eveneens geschikt voor puppy’s. Het is wel van belang om goed op de dosering van de vlooiendruppels voor de puppy te letten, zodat je je jonge hond niet teveel van het middel geeft.

Voor- en nadelen van vlooiendruppels voor je hond h2

Ben jij op zoek naar een middel om vlooien te bestrijden? Dan heb je de keuze tussen een chemisch bestrijdingsmiddel of een middel op natuurlijke basis. In vlooiendruppels, pillen en een vlooienband, zitten werkzame stoffen zoals fipronil, fluralaner of imidacloprid. Deze hebben de volgende voordelen:

  • Werken meestal snel en effectief
  • Je hoeft je dier maar eens in de paar maanden te behandelen
  • Makkelijk in gebruik

Maar er zitten ook flink wat nadelen aan chemische vlooienmiddelen zoals vlooiendruppels voor de hond. Je dier kan last krijgen van bijwerkingen. Deze kunnen mild zijn, maar ook zeer ernstig:

  • Nervositeit
  • Tremoren (trillen of beven)
  • Lusteloosheid
  • Ataxie (vermindering van controle over de spieren)
  • Epileptische aanvallen

Zo was er recent veel ophef over een vlooienmiddel, waarvan het vermoeden was dat er honden erg ziek van waren geworden en dat enkele er zelfs aan waren overleden. Ze kregen last van diarree, hartritmestoornissen, spierzwakte en epileptische aanvallen.

Maar het is natuurlijk ook zo dat als jouw hond een vlooienband draagt of vlooiendruppels krijgt, jij en je familieleden ook met het gif in aanraking kunnen komen doordat de hond natuurlijk regelmatig geaaid wordt.

Daarnaast bevatten reguliere vlooienmiddelen dezelfde bestanddelen als normale insecticiden. Dat betekent dat ook vlooienmiddelen schadelijke effecten kunnen hebben voor het milieu.

Verder is een groot nadeel van vlooiendruppels voor de hond, halsbanden en pillen, dat de vlooien steeds meer resistent worden tegen deze middelen. Ze worden dus steeds minder effectief.

Natuurlijke alternatieven voor vlooiendruppels

Geef jij in plaats van chemische vlooiendruppels voor de hond liever de voorkeur aan een natuurlijk alternatief? Dan heb je gelukkig ook veel keuze. Van knoflook door het voer of biologische appelazijn door het water, tot natuurlijke anti-vlooienmiddelen.

Een van deze werkzame stoffen in natuurlijke vlooienmiddelen voor de hond is diatomeeënaarde. Diatomeeën zijn kiezelwieren en deze leefden ooit in zoet- en zout water. Deze aarde bestaat voor het merendeel uit de fossiele skeletten van deze wieren. De skeletten zul je niet terugvinden, ze zijn fijn gedrukt en microscopisch klein.

Diatomeeënaarde heeft een insectenwerende werking. Deze werking komt voort uit het feit dat de minuscule stukjes fossiele skeletten heel scherp zijn. Ze beschadigen de pantsers en drogen tevens de waslaag van het exoskelet van de vlooien uit.

Ook Neem is een natuurlijk insectenwerend middel. Neem komt van de Neemboom (ook bekend als de Indische sering). Het helpt tegen ongedierte en werkt tegen schimmels en insecten.

Organimal is groot voorstander van natuurlijke bestrijding van vlooien. Daarom hebben wij Organimal Vlooien en Teken – Honden ontwikkeld. Dit bevat zowel diatomeeënaarde als neem. Met dit poeder kun je je hond behandelen als deze vlooien heeft, maar het is ook preventief te gebruiken. Het bevat enkel 100% natuurlijke ingrediënten en is veilig voor mens en dier. Dit middel is dus zeker het overwegen waard als alternatief voor vlooiendruppels voor de hond.

Zoek jij vlooiendruppels voor je puppy? Organimal vlooien en teken is eveneens geschikt voor puppy’s en jonge honden. Het mag langdurig gebruikt worden, zodat ook je puppy op een veilige manier vlo-vrij blijft.

Wil je meer weten over vlooienbestrijding of natuurlijke alternatieven voor vlooiendruppels voor de hond? Wij staan klaar om al je vragen te beantwoorden.