Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Ringworm hond


Heb je wel eens ringworm bij je hond gezien? Het is een opvallende huidaandoening waarbij een cirkelvormige plek ontstaat. De naam ringworm is wat misleidend, het gaat hierbij namelijk niet om een worm, maar om een schimmelinfectie. Honden kunnen hier net als mensen last van krijgen, maar het kan soms moeilijk te herkennen zijn. In deze blog kun je meer lezen over ringworm bij de hond, hoe je het herkent en wat je kunt doen om het (natuurlijk) te behandelen.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Geen worm- maar schimmelinfectie

Zoals gezegd gaat het bij ringworm bij honden om een infectie door een schimmel. Schimmels komen niet alleen voor in de natuur (zoals paddenstoelen), maar kunnen eveneens op de huid voorkomen. Schimmels kunnen zich onder dieren onderling verspreiden, maar in sommige gevallen ook van dier op mens, net als ringworm. Het is dus een zoönose.

De schimmels die ringworm bij de hond veroorzaken worden dermatofyten genoemd. Er zijn drie schimmelsoorten die vaak bij honden voorkomen: Microsporum canis, Microsporum gypseum en Trichophyton mentagrophytes, maar er zijn er nog veel meer. Als mensen ringworm krijgen is dit makkelijk te herkennen. Er ontstaat een opvallende ringvormige plek op de huid. Bij de hond is ringworm niet altijd goed zichtbaar of herkenbaar.

Ringworm hond herkennen

Ringworm bij een hond herkennen is soms lastig. De symptomen zijn niet altijd even duidelijk. Sommige honden hebben geen symptomen, maar ook dan kunnen ze de schimmel bij zich dragen en dus ook andere dieren en mensen besmetten.

De hond kan de volgende klachten krijgen door ringworm:

  • Kale, soms ringvormige plekjes op de huid
  • Broos haar dat afbreekt
  • Schilferige huid
  • Soms jeuk
  • Kale plekken breiden zich uit

Het lastige is dat niet alle honden deze klachten vertonen. Jeuk kan voorkomen, maar dat hoeft niet. De aangedane huid kan schilferig zijn, en aan de randen rood en gezwollen zijn. Soms kun je ringworm bij je hond herkennen aan een duidelijke, cirkelvormige kale plek. Deze kan zich ook uitbreiden en groter worden. Maar ook dat is niet altijd het geval.

Als je hond besmet is met deze schimmel, worden de huid, het haar en de nagels aangetast. Het haar wordt op die plek broos en breekt af. Ook de nagels kunnen broos worden, waardoor er een grotere kans is dat ze breken. Vermoed jij deze schimmel bij je hond? Misschien krabt hij zich meer dan anders of heeft hij andere symptomen? Het is goed om hem dan even na te kijken. Maar draag wel handschoenen, aangezien jij anders ook besmet kunt raken. Was na de controle uiteraard ook nog even goed je handen.

Meestal zit de infectie op één plaats, maar in sommige gevallen kan de schimmel zich gaan uitbreiden. Dan is er vaak sprake van een verminderde weerstand of onderliggende problemen met de gezondheid. Dit komt gelukkig niet zo vaak voor.

Puppy’s (jonger dan 6 maanden) hebben meer kans om last te krijgen van ringworm. Ook bepaalde hondenrassen zijn meer vatbaar voor de schimmel, zoals bijvoorbeeld de Yorkshire Terriër.

Hoe kun je hond ringworm oplopen?

Heeft jouw geliefde hond ringworm gekregen, dan vraag je je misschien af hoe hij daar aan is gekomen. Deze schimmel nestelt zich in de bovenste laag van de huid. Daar vermenigvuldigt hij zich en produceert sporen. Deze zorgen voor de verspreiding van ringworm en ze verspreiden zich heel gemakkelijk. Een besmetting kan plaatsvinden via een ander dier, via mensen of de leefomgeving.

Na een besmetting duurt het ongeveer 7 tot 10 dagen voordat je de eerste tekenen ziet dat je makkertje deze schimmel heeft. Dan kun je bijvoorbeeld haaruitval of jeuk zien. Het is misschien geen ernstige klacht, maar als je denkt dat je hond ringworm heeft, is het verstandig naar de dierenarts te gaan. Zelf behandelen is mogelijk, maar ten eerste moet je wel weten of het om ringworm gaat. En ten tweede is het erg besmettelijk. Je hond kan andere dieren en mensen infecteren.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Als je met je hond bij de dierenarts komt, zal hij goed onderzocht worden. De schimmel kan zichtbaar gemaakt worden met een speciale lamp (de Woodse lamp). Maar dat kan alleen met microsporum canis. De dierenarts kan ook haren onder de microscoop leggen en kijken of deze besmet zijn met ringworm. Maar het is belangrijk om zekerheid te hebben. Daarom kunnen er twee testen gedaan worden: een schimmelkweek of een PCR test.

Het voordeel van de schimmelkweek is dat er niet alleen getest kan worden op ringworm, maar ook op bijvoorbeeld gisten, zoals malassezia. Een nadeel van deze test is dat het lang duurt voor je de uitslag krijgt, zo’n 10 tot 14 dagen. De PCR test is sneller, dan is de uitslag binnen een werkdag bekend. Alleen wordt er dan niet op andere infecties getest.

Ringworm hond behandelen 

Wil je ringworm bij je hond behandelen, dan kun je verschillende middelen gebruiken. Bij de dierenarts kun je zalf, shampoo of spray kopen. Deze kun je op de aangedane plekken aanbrengen en je geliefde viervoeter zal dan herstellen.

Er zijn ook effectieve natuurlijke middelen die gebruikt kunnen worden om ringworm bij een hond te behandelen. Één van deze middelen is Colloïdaal Zilver. Het is al heel lang bekend dat zilver een antivirale, antibacteriële en anti-schimmel werking heeft. Dit natuurlijke middel is zacht voor de huid en kan de balans van de huid helpen herstellen. Wil je ringworm bij de hond behandelen, dan kun je Organimal Huidspray gebruiken. Deze Colloïdaal Zilver spray kan bij zowel puppy’s als volwassen honden zonder problemen gebruikt worden.

De weerstand van je hond speelt ook een grote rol bij het krijgen van ringworm. Een gezonde darmflora is de basis van de weerstand. Als dit goed in balans is, kun je het risico op een schimmelinfectie verkleinen. Een goede manier om de gezondheid van je hond te ondersteunen is door het cultiveren van een goede darmflora. Een goede darmflora doet wonderen voor het immuunsysteem. Organimal’s Darmen in Balans bevat probiotica, prebiotica, tannine en psylliumvezel. Dit supplement is een fantastische ondersteuning voor het immuunsysteem van je hond. Daarbij kun je uiteraard nog denken aan een Multivitamine als aanvulling op de voeding.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over ringworm bij de hond? Stel ze gerust, we staan voor je klaar.