Obstipatie hond
Obstipatie bij honden komt vaker voor dan je zou denken en heeft veel mogelijke oorzaken. Net als bij mensen kan het maag-darmstelsel van je hond verstopt raken. Dit is niet alleen vervelend maar kan ook gevolgen hebben voor de gezondheid. Vermoed jij obstipatie bij je hond? Lees hier alles over de oorzaak van obstipatie bij je hond en ontdek hoe je verstopping bij je hond kunt herkennen én verhelpen.
Verstopping hond
Obstipatie is een ander woord voor darmverstopping bij je hond. Kort gezegd betekent het dat er iets in het maag-darmkanaal ervoor zorgt dat je hond niet meer (soepel) kan poepen. Verstopping komt vaker voor bij oudere honden maar je hond kan ook vanaf de puppytijd al gevoelig zijn voor verstopping. De ene hond heeft er nooit last van, de ander heeft het om de haverklap.
Verstopping lijkt op het eerste gezicht misschien onschuldig. Toch kan het in korte tijd voor ongemak en onrust zorgen. Als je hond langere tijd last heeft van darmverstopping kunnen zich bovendien afvalstoffen ophopen die schadelijk en giftig kunnen zijn.
Symptomen verstopping darmen hond
Verstopping bij je hond herkennen, is vaak niet het probleem. Als baasje merk je natuurlijk dat je viervoeter niet meer poept tijdens de wandelingen, een van de duidelijkste symptomen van verstopping van de darm bij je hond. Obstipatie bij je hond kun je verder herkennen door samengeklonterde ontlasting rond de anus, onsuccesvol ontlastingsgedrag en algehele onrust.
Na een tijd kan je hond zich naar gaan voelen en misselijk of suf gedrag vertonen. Daarnaast kan de eetlust sterk afnemen. Ook kan een hond met obstipatie gaan overgeven. Ook zie je mogelijk poep rondom de anus van je hond, dit kan de ongestoorde doorgang van de ontlasting verhinderen. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts, zeker als je bloed ziet rondom de anus of als je bloed bij de ontlasting van je hond ziet.
Obstipatie hond oorzaak
De oorzaak van obstipatie bij je hond kan nogal verschillen. Vaak zijn er lichamelijke redenen die ervoor zorgen dat obstipatie bij je hond optreedt. De meest voorkomende oorzaken zijn:
- Anale problemen
Sommige rassen (bijvoorbeeld Duitse Herders), krijgen vaker een ontsteking die voor pijnlijke wondjes rond de anus zorgt. Hierdoor doet het poepen pijn en kan de anus onvoldoende ontspannen. Deze ontsteking kan door een dierenarts verholpen worden. - Hernia
Oudere dieren kunnen last krijgen van hun achterste ruggenwervels en de bekkenspieren. Hierdoor kunnen ze niet meer goed ontspannen of persen. Vervolgens blijft ontlasting achter in het darmkanaal. - Littekenweefsel
Ook de darm zelf kan vernauwd zijn, bijvoorbeeld door littekenweefsel. Als je hond last van ontstekingen of poliepen heeft gehad, kan het weefsel van de darm verstoord zijn en zijn werking verliezen. Ook eerdere invaginaties (in elkaar geschoven darmen) kunnen later tot verstoppingen leiden. - Vergrote prostaat
Ongecastreerde reuen kunnen problemen krijgen met hun prostaat. Hierbij hebben ze soms ook klachten zoals blaasontsteking. Ook kan de darm dichtgedrukt worden door een ontsteking (gezwollen weefsel) of in het ergste geval een tumor. Deze zwellingen kunnen ervoor zorgen dat je hond verstopping krijgt. - Spijsvertering
Sommige honden, vaak de wat oudere, hebben een minder snelle en efficiënte maag-darmwerking dan anderen. Wanneer de uitwerpselen te lang in de darm blijven zitten, drogen ze uit en worden ze hard. Zo wordt het lastig om ze uit het lichaam te krijgen en hopen de kleine, harde drolletjes zich op.
Obstipatie bij de hond kan ook worden veroorzaakt door problemen met de botten en gewrichten, waardoor je hond moeite heeft om er ‘voor te gaan zitten’.
Obstipatie hond door dieet
Obstipatie bij honden kan worden veroorzaakt door het dieet, of optreden als je hond iets eet wat niet goed te verteren is. Zo staan gras, haren en zand erom bekend dat ze stugge, onverteerbare bollen in de maag kunnen veroorzaken waardoor het darmkanaal geblokkeerd wordt. Ook kan het darmkanaal van je hond geblokkeerd worden door onverteerbare objecten.
Obstipatie hond en voeding
De uitspraak ‘je bent wat je eet’ geldt zeker ook voor onze harige vrienden. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is dan ook erg belangrijk. Door teveel calcium, bijvoorbeeld door het eten van veel bot, kan het gebeuren dat uitwerpselen in de darm eerder uitdrogen. Dit kan leiden tot darmverstopping bij je hond.
Als je hond graag bot eet, zorg er dan voor dat je hond ook andere voeding binnenkrijgt en laat je hond ook wennen aan het verteren van bot. Verstopping van een hond door bot wordt helaas nog vaak gezien.
Als je hond te weinig vezels binnenkrijgt, wordt de darm vaak niet genoeg geprikkeld. Als voedsel te makkelijk te verteren is, worden darmen vaak lui. Hierdoor neemt de werking van de darmen af en wordt verteerd voedsel slechter vervoerd. Bij obstipatie bij je hond kan het ook helpen om meer blikvoer te geven, zeker als je hond normaal gesproken veel droogvoer eet. Blikvoer bevat meer vocht, waardoor het makkelijker verteerd kan worden. Blikvoer kan bij een hond met verstopping diarree veroorzaken; een paar dagen blikvoer zou voldoende moeten zijn.
Obstipatie hond verhelpen
Gelukkig zijn er heel wat dingen die je als baasje kunt doen om obstipatie bij je hond te verhelpen of om dit te voorkomen. Volgende zaken kunnen obstipatie bij de hond voorkomen of genezen:
- Dieet
- Olie
- Probiotica
- Vezels
- Water
- Castratie
Bij een hond die gecastreerd is, neemt de kans op prostaat problemen, en daarmee het risico op verstopping, af. Om de stoelgang van je hond te bevorderen, kan het helpen om een theelepel olijfolie door het eten te mengen. Zorg er ook voor dat je hond voldoende vezels binnen krijgt en genoeg water drinkt. Als je viervoeter voldoende vocht binnenkrijgt, droogt de ontlasting minder snel uit.
Zorg er ook voor dat je hond voldoende beweegt, dit kan het verteringssysteem stimuleren. Ten slotte kan probiotica het spijsverteringskanaal van je hond doeltreffend ondersteunen. De goede bacteriën helpen het voedsel te verteren waardoor constipaite minder voorkomt. Onze 100% natuurlijke Darmen in balans bevat probiotica en prebiotica ter ondersteuning van een natuurlijke stoelgang.
Obstipatie bij je hond: blijf alert
Als je hond vaker last heeft gehad van obstipatie of je vermoedt dat je hond last heeft van verstopping, blijf dan altijd alert. Je kunt obstipatie bij honden vrij goed verhelpen met huismiddeltjes maar als het probleem blijft bestaan of regelmatig terugkeert, is het goed om je dierenarts te bezoeken. Ook onze dierenartsen staan klaar om al je vragen te beantwoorden, neem dus gerust contact op!