Metacam hond: zijn er alternatieven?

Metacam hond: zijn er alternatieven?

Wat is metacam? En hoe gebruik je metacam voor de hond? Helaas is het niet altijd te vermijden; je hond wordt ziek, heeft ontstekingsklachten of heeft pijnstilling nodig na een operatie. Medicijnen als metacam komen dan al snel om de hoek kijken. Als baasje wil je er alles aan doen dat jouw hond zo snel mogelijk geen pijn meer heeft. Hoe gebruik je metacam voor jouw hond? En zijn er natuurlijke alternatieven? Wij praten je in dit artikel helemaal bij, lees snel verder!

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Pijnstiller hond metacam

Metacam is een medicijn in de categorie pijnstillers. Wat doet de pijnstiller metacam voor je hond? En hoe gebruik je het bewust en verantwoord? Laten we om te beginnen goed bekijken wat metacam precies is en waarvoor je het gebruikt. Zoals gezegd is metacam een pijnstiller voor honden, bestaande uit werkende stof meloxicam. Meloxicam valt onder de medicijngroep NSAID, oftewel Non Steroidal Anti-Inflammatory Drug. Makkelijk gezegd betekent dit, de medicijnen die vallen onder koortsverlagende, pijnverminderende en ontstekingsremmende medicijnen. Je zou metacam voor de hond dus kunnen vergelijken met ibuprofen, paracetamol of aspirine voor de mens. Deze schets geven we voor het gevoel bij dit medicijn en waar je het kunt plaatsen, uiteraard zijn medicijnen voor de mens niet geschikt voor huisdieren en geven wij onze viervoeters alleen medicijnen die speciaal geschikt voor ze zijn. Nu we beeld hebben in welke hoek metacam als medicijn voor honden zit, kijken we verder naar de toepassing ervan.

Wanneer gebruik je de pijnstiller metacam voor je hond? Dit medicijn kan verlichting bieden bij:

 • Postoperatieve pijn;
 • Ontstekingen na orthopedische chirurgie (operatie bij bijv. botbreuken);
 • Na weke delen chirurgie (operatie aan bijv. organen, buik of hoofd);
 • Ontstekingspijnen;
 • Klachten bij artrose of reuma;

Metacam hond kopen

Behoorlijk wat concrete toepassingen dus voor dit medicijn. Kun je als baasje metacam voor jouw hond kopen? In principe worden reguliere pijnstillers voor jouw hond alleen verstrekt op voorschrift van de dierenarts. Online zijn natuurlijk allerlei zaken erg makkelijk te verkrijgen maar blijf als baasje altijd waakzaam. Het advies en het recept van een dierenarts is bij medicatie voor jouw trouwe metgezel the way to go, als je een bewuste en bedachtzame keuze wil maken. Na operaties spreekt het voor zich, maar hoe herken je het nou in het dagelijkse leven als jouw hond rondloopt met pijn? Let op kleine verschillen in het gedrag van jouw harige vriend. Zo kunnen lusteloosheid, afname van speelsheid, verminderde eetlust en lastiger de trap oplopen of uit de mand komen duiden op pijn. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts.

Metacam hond bijwerkingen

Metacam voor honden is een chemische pijnstiller en ontstekingsremmer, waar we als verzorgers op bewuste wijze mee om willen gaan omdat gebruik hiervan directe impact heeft op de darmflora en gezondheid van onze trouwe viervoeters. Welke bijwerkingen kent de ontstekingsremmer metacam bij honden? We nemen je mee in de belangrijkste bijwerkingen:

 • Verhoogde kans op bloedingen;
 • Verminderde eetlust;
 • Braken en/of diarree;
 • Misselijkheid;
 • Niet of minder drinken of juist overmatig drinken en veel plassen;
 • Trillingen;

Poeh, best heel wat bijwerkingen. Het allerliefst zouden we natuurlijk ver weg blijven van medicijnen voor onze liefste, harige vrienden. We willen dat ze altijd blaken van gezondheid en ze behoeden voor alle vormen van pijn en verdriet. Maar spijtig genoeg ontkomen we er soms niet aan. Ook al weten we dat chemische medicijnen niet zonder mogelijke bijwerkingen zijn en in het slechtste geval zelfs kunnen zorgen voor nieuwe problemen. Als je als baasje kritisch kijkt naar chemische medicijnen, wat zijn dan de alternatieven?

PEA natuurlijk alternatief voor metacam?

Een mooi, 100% natuurlijk alternatief voor metacam is PEA voor honden. PE-wat? PEA staat voor palmitoylethanolamide en is een vetzuuramide die natuurlijk aanwezig is in het lijf van jouw maatje. En niet alleen daar trouwens. Het komt ook voor in onze lichamen en bij planten. Welke functies heeft deze vetzuuramide in ons lichaam? De drie hoofdfuncties zijn celbescherming, pijnstilling en ontstekingsremming. Aha!

 • Gratis verzending vanaf €50

 • Gemakkelijk achteraf betalen

 • Voor 15.00 besteld - morgen in huis

Onze lichaamscellen, en ook die van jouw hond, maken zelf palmitoylethanolamide aan als een reactie op schadelijke prikkels. Het volledig natuurlijke PEA is een beschermend en reparerend molecuul dat het zelfherstellend vermogen van het lichaam ondersteunt en staat erom bekend om uit balans gebrachte biologische processen te normaliseren, zoals (chronische) ontstekingen of beschadigingen door trauma. Hiermee is het dus niet alleen een natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer, bij sommige aandoeningen kan het zelfs helpen bij het herstellen van de oorzaak van de pijn. Win-win wat ons betreft. PEA wordt dan ook met veel succes ingezet bij o.a. reumatisch klachten bij honden en mensen, maar de toepassingen voor dit middel zijn nog veel breder. Wel is het zo dat PEA een bepaald peil in het lichaam moet opbouwen alvorens het optimaal effectief is. Dus het is logisch dat je na bijvoorbeeld een operatie jouw hond toch metcam moet geven. Het mooie van PEA is dat het de werking van andere medicatie zelfs versterkt. Je kunt het prima combineren met medicijnen waardoor je de werking ervan zelfs kunt verbeteren. Wanneer de ergste pijn voorbij is en de PEA zijn peil heeft opgebouwd kun je overwegen om de NSAID’s af te bouwen en verder te gaan op PEA. Bij minder ernstige pijnen of bij chronische pijnen kun je het vaak af met alleen PEA. Dit voorkomt dat jouw hond extra schade wordt toegbracht door de chemische medicijnen.

Natuurlijke ontstekingsremmers hond

Naast PEA kennen we nog andere natuurlijke ontstekingsremmers voor honden zoals Kurkuma (geelwortel) en zalmolie. Kurkuma staat al eeuwenlang bekend om zijn ontstekingsremmende werking en kan probleemloos bij honden worden toegediend. En de gezondheidsvoordelen van vette vis zijn ook niet alleen voor de mens weggelegd. Ook jouw buddy kan er zijn voordeel mee doen. Geen zorgen, er hoeft niet direct een extra bord bij aan tafel. Er zijn goede zalmoliën verkrijgbaar die je eenvoudig over het voer van jouw hond druppelt en die vanwege de rijke vissmaak vaak als een ware traktatie worden ervaren. Zalmolie staat bekend om de ontstekingsremmende werking en verlicht klachten bij artrose en reumatische aandoeningen. Naast verlichting bij (chronische) ontstekingsklachten biedt zalmolie nog tal van gezondheidsvoordelen. Zo draagt het o.a. bij aan een optimale weerstand, soepele gewrichten en ondersteuning bij tal van lichamelijke processen. Lees hier alles over de mogelijke voordelen van zalmolie voor jouw hond.

Baasje wees bedachtzaam

Bij operaties en pijn ga je als baasje direct op de ‘aan-stand’. Het is dan fijn als je al een goed beeld hebt van de mogelijkheden op gebied van medicatie en andere vormen van geneesmiddelen en pijnstilling. Want je wil nou eenmaal alleen het allerbeste voor jouw trouwe metgezel. Nu alvast oriënteren en weten welke keuzes bij jou en je hond passen op gebied van pijnstilling is daarom erg waardevol. Wees in ieder geval spaarzaam met metacam voor jouw hond en kijk waar mogelijk voor alternatieven. Weet tegelijkertijd ook dat het soms gewoon niet anders kan. Het welzijn van jouw hond staat voorop. Heb je verdere vragen of heb je twijfels over de gezondheid van je hond, raadpleeg dan altijd een dierenarts. Ook onze dierenartsen staan klaar om al je vragen te beantwoorden, neem gerust contact op!

 • Alleen het beste uit de natuur
 • 100% Tevredenheidsgarantie
 • Deskundig dierenartsadvies

Ontdek de natuursupplementen van Organimal

Waarom kiezen huisdiereigenaren voor Organimal?

 • Al onze supplementen worden gemaakt op basis van pure Oosterse en Westerse kruiden.
 • Onze producten zijn 100% vrij van chemicaliën (ook geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen).
 • Geconcentreerde formules. Geen overbodige vulmiddelen.
 • De Traditionele kruidengeneeskunde kent een rijke geschiedenis bij de ondersteuning van de gezondheid bij dieren.
 • Voor 15.00 uur besteld, morgen in huis. Zo kunt u de klacht direct aanpakken.
 • Onze ervaren en deskundige specialisten helpen u graag met raad en advies.