Hondsdolheid
Wat is het en wat kun je doen bij een besmetting?
Hondsdolheid (rabiës) is een gevaarlijke ziekte die van mens op dier kan worden overgedragen. Het wordt veroorzaakt door het Lyssavirus. In Nederland is de kans dat jij of je hond hondsdolheid oploopt gelukkig maar heel klein. Hoe kun je hondsdolheid herkennen en wat moet je doen als je hond of jij zelf besmet bent geraakt? In deze blog leggen we dat uit.
Wat is hondsdolheid?
Hondsdolheid is een virusinfectie, die veroorzaakt wordt door het Lyssavirus. Het is een zoönose en dat betekent dat dieren mensen kunnen besmetten. Hondsdolheid is een gevaarlijke ziekte, want in de meeste gevallen is het dodelijk. Gelukkig is Nederland rabiës vrij. De enige dieren die soms besmet zijn met het virus, zijn vleermuizen.
Alle zoogdieren zijn vatbaar voor hondsdolheid. Het komt echter maar zelden voor dat mensen elkaar besmetten. Mensen worden meestal geïnfecteerd door honden, katten, vleermuizen, wolven en vossen. Rabiës wordt overgedragen via speeksel van een besmet dier. Als je wordt gebeten, gekrabd of gelikt door een hondsdol dier, kan het virus het lichaam binnendringen. Ben je eenmaal besmet, dan zal het virus na verloop van tijd in de hersenen terechtkomen.
Er geldt een meldingsplicht voor hondsdolheid. Als een huisarts of dierenarts vermoedt dat er sprake is van een besmetting met deze gevaarlijke ziekte, dan zal deze dit moeten doorgeven aan de GGD en de NVWA.
Symptomen van hondsdolheid bij de hond
Hopelijk zal het nooit gebeuren, maar wat nu als je hond besmet is met het hondsdolheidvirus? In eerste instantie merk je waarschijnlijk niets. Het kan even duren voor de symptomen verschijnen. De tijd van besmetting tot symptomen (de incubatietijd) kan erg uiteenlopen. Sommige dieren vertonen al na een week de eerste symptomen, bij andere kan het 8 maanden duren. De klachten zijn ook niet altijd direct te herkennen als die van rabiës.
Veel voorkomende symptomen van hondsdolheid zijn:
- Gedragsverandering: agressiviteit, onrust
- Speekselen
- Moeite met slikken
- Verlammingsverschijnselen (deze beginnen aan de achterhand)
- Vermagering
Gedragsverandering is een van de symptomen van hondsdolheid die meestal het eerste zichtbaar is. Heeft je hond rabiës, dan kun je een verandering opmerken van karakter. Een hondsdolle hond kan agressief worden, ook naar zijn baasje toe. Hij kan onrustig worden en vaker weglopen. Honden met rabiës gaan vaak rondzwerven.
Verder kun je zien dat een geïnfecteerde hond vermagert en gaat kwijlen. Door de verlammingsverschijnselen loopt het dier onzeker en kan gaan wankelen. Als de symptomen zichtbaar zijn, wordt de ziekte snel ernstig. Over het algemeen zal het dier dan binnen 7 dagen overlijden.
Hondsdolheid mens
Helaas kunnen mensen ook met het Lyssa virus besmet worden. Ook bij mensen is er een wisselende incubatietijd, variërend van 3 weken tot twee maanden. In eerste instantie zijn de ziekteverschijnselen niet specifiek. Je kunt last krijgen van koorts, rillingen, misselijkheid en braken, hoofdpijn en een verminderde eetlust. Als je gebeten bent door een hondsdol dier, kan de bijtwond pijnlijk zijn en gaan jeuken.
Na deze eerste fase kan nekstijfheid voorkomen, evenals hyperactiviteit en toevallen. Ook kun je last krijgen van verlammingsverschijnselen. In 50% van de gevallen van hondsdolheid bij de mens treedt er een waterfobie op. De persoon is dan bang voor water en kan panisch worden als hij of zij moet drinken. Ook bij de mens leidt hondsdolheid tot de dood. Wereldwijd sterven er elk jaar ongeveer 50.000 mensen aan deze ziekte.
Behandeling van hondsdolheid
Bij rabiës is het belangrijk om zo snel mogelijk op te treden. Vermoed je dat je hond in aanraking is gekomen met een besmet dier, dan kun je het beste zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan. Is je hond gebeten, maak dan de wond goed schoon. Gebruik een borstel, water en zeep. Ontsmet de wond daarna met alcohol of jodium.
Het laten behandelen van je hond heeft prioriteit. Het maakt niet uit hoe ernstig de wond is, het gaat erom dat je hond besmet kan zijn met het virus. Hoe sneller de behandeling gestart wordt, hoe groter de kans dat je hond het overleeft. Ook als je dier al gevaccineerd is, is behandeling nodig. Als er eenmaal ziekteverschijnselen optreden, kan je hond niet meer genezen en zal hij overlijden.
Als je op tijd met je hond bij de dierenarts komt, is het virus nog niet in het zenuwstelsel terechtgekomen. Je dier zal dan preventief behandeld worden met een of meerdere vaccinaties. Dit wordt alleen gedaan als er een sterk vermoeden is van een besmetting met rabiës.
Vaccinatie tegen rabiës
In Nederland komt hondsdolheid gelukkig niet meer voor. Je hond (of kat) wordt er dan ook niet standaard tegen ingeënt. Vaccinaties beschermen wel goed tegen deze virusinfectie, die in andere landen nog wel voorkomt. Ga je dus op vakantie naar het buitenland, dan is het verplicht om je hond te vaccineren. Zorg dat je dat op tijd laat doen: het duurt drie weken voor het vaccin optimaal werkzaam en rechtsgeldig is.
Na drie jaar is de vaccinatie niet meer effectief en moet je, als je je hond wilt meenemen naar het buitenland, hem opnieuw laten vaccineren. Het is belangrijk dit ook te laten doen als we met zijn allen willen zorgen dat Nederland gevrijwaard blijft van deze gevaarlijke ziekte.
Zorg ook dat je hond goed gezond blijft. Een goede weerstand is belangrijk om je dier te beschermen tegen allerhande ziektes. Geef je hond bijvoorbeeld een goede multivitamine. Dit is een aanvulling op het dieet van je geliefde viervoeter, dat structureel gegeven kan worden, of als hij een verminderde weerstand heeft. Het bevat een uitgekiende samenstelling van mineralen, zoals ijzer, koper, calcium en zink. En tevens belangrijke vitamines, zoals vitamine A, B-vitamines, D3 en foliumzuur.
Darmen in Balans is eveneens een nuttig supplement voor honden. Het ondersteunt een goede werking van de darmen en bevordert de darmflora. Darmen in Balans bevat hoogwaardige pre- en probiotica. Een optimaal werkend spijsverteringssysteem is een voorwaarde voor een krachtige weerstand. Wil jij de gezondheid van je hond ondersteunen, dan kun je dit supplement dagelijks geven. Het is geschikt voor honden van alle leeftijden.
Hondsdolheid is een gevaarlijke ziekte, maar gelukkig is de kans klein dat je harige huisgenoot het in Nederland oploopt. Zit je na het lezen toch nog met vragen en is het nog niet helemaal duidelijk wat hondsdolheid is, laat het ons dan weten. We helpen je graag.