Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Honden, Huid en Vacht> Hond likt aan poot

Hond likt aan poot


Likt jouw hond veel aan zijn poot? Dit lijkt misschien onschuldig, maar het kan tot grote problemen leiden. Een beetje likken kan inderdaad geen kwaad, soms kan een hond een wondje hebben en dat zelf schoon likken. Maar overmatig likken, bijten of krabben aan de poot kan een rode, geïrriteerde en pijnlijke plek veroorzaken. Deze kan uiteindelijk gaan ontsteken, wat leidt tot een vicieuze cirkel van nog meer likken en bijten. Daarom is het belangrijk goed te letten op dit soort gedrag. In deze blog lees je wat je kunt doen als je hond likt aan de poot.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Hond likt veel aan poot

Zie jij dat je hond veel aan zijn poot likt, dan kunnen er misschien wat alarmbellen gaan rinkelen. Je vrolijke viervoeter kan natuurlijk wat jeuk hebben, maar te veel likken kan een signaal zijn dat er iets aan de hand is.

Veelvuldig likken, krabben of bijten aan de poot heeft meestal een achterliggende oorzaak. Pak je die niet aan, dan kan het likken leiden tot verdere problemen zoals kale plekken, wondjes en ontstekingen. Dit zorgt natuurlijk voor nog meer jeuk, pijn en irritatie, waardoor je hond nog meer aan de poot zal gaan likken. Als je hond veel aan zijn poot likt kunnen hier verschillende oorzaken voor zijn.

  • Wondje aan de poot
  • Jeuk (infectie, allergie)
  • Pijn (inwendig)
  • Gevoelige voetzooltjes
  • Angst, verveling of stress

Bij obsessief likken is het verstandig om met je hond naar de dierenarts te gaan.

Oorzaken

We gaan wat dieper op de oorzaken in om een beter beeld te krijgen waarom jouw viervoeter aan zijn poot zou kunnen likken.

Wond aan de poot

Het kan voorkomen dat je hond aan zijn poot likt, omdat er een wondje zit. Misschien heeft je maatje op een kastanjebolster gestapt of zit er een kloofje tussen de tenen. Heeft je hond een wond aan de poot, dan kan likken helpen om de wond te reinigen. Maar het gebeurt vaak dat de irritatie en pijn je hond aanzetten om te lang door te gaan met likken.

Als je hond te veel aan de poot likt, zal de wond niet genezen en kan er zelfs een infectie ontstaan. Als er niet ingegrepen wordt, kan er een vicieuze cirkel ontstaan van pijn, jeuk, meer likken en een niet genezende wond. Het is belangrijk om de vicieuze cirkel die het likken veroorzaakt, te doorbreken.

Tip: met Organimal Colloïdaal zilver kun je wondjes op natuuriijke wijze effectief behandelen. Organimal Huidspray is colloidaal zilver in spray vorm, wat toepassing op grotere oppervlakten makkelijker maakt.

Je maatje heeft jeuk

Jeuk kan ontstaan door voedselallergie of een infectie (mijten, vlooien, teken). Om het gevoel van jeuk tegen te gaan, zal je hond gaan likken aan zijn poot, of eraan bijten. Likken en bijten kan het alleen maar erger maken. Je dier maakt zijn pootje natuurlijk vochtig, waardoor er een schimmel of gistinfectie kan ontstaan. De huid beschadigt en kan kapot gaan.

Tip: kijk een naar de Organimal Huid & Vacht categorie wanneer er problemen met de vacht en huid zijn.

Je hond heeft pijn

Likt je hond vaak aan zijn poot, dan kan ook inwendige pijn een mogelijke oorzaak zijn. Vooral artrose veroorzaakt pijn aan de gewrichten. Je harige vriendje likt dan aan zijn pootjes om de pijn wat te verzachten. Je ziet dit vooral bij oudere honden. Laat je hond nakijken door de dierenarts, om erachter te komen waar jouw huisgenootje last van heeft.

Tip: PEA staat bekend om zijn natuurlijke pijnstilling en ontstekingsremming. Zeer effectief bij aandoeningen zoals o.a. artrose.

Gevoelige voetzooltjes

Een andere oorzaak van likken aan de poten, zijn gevoelige voetzooltjes. Je hond loopt natuurlijk op allerlei soorten ondergrond. Als de voetzolen gevoelig zijn, kunnen hete stoeptegels bijvoorbeeld leiden tot brandwonden. Een scherpe ondergrond zoals grind, kan wondjes veroorzaken. Controleer de poten van je hond dus regelmatig om te kijken of dit bij je dier leidt tot overmatig likken. Met speciale hondenschoentjes kun je de poten van je maatje beschermen.

Angst, verveling of stress

Wanneer je hond aan zijn poot likt, kan dit tevens duiden op een psychologisch probleem. Stress, angst en verveling kunnen zich uiten in ongezond gedrag. Vergelijk het eens met een tijger die in een kooi rondjes blijft lopen, een duidelijk teken van stress. Sommige honden gaan aan de meubels knagen, maar het kan ook zijn dat jouw hond zijn eigen poot kapot likt. Als er geen fysieke oorzaak te vinden is, zul je iets moeten doen aan de mentale klachten waar je dier last van heeft.

Hond likt poot kapot: oplossingen

Likt jouw hond zijn poot kapot dan is dit natuurlijk een vervelend probleem voor zowel hond als baas. Om de vicieuze cirkel te doorbreken, kun je ervoor kiezen je hond tijdelijk een kap op te doen, zodat hij niet meer bij zijn pootjes kan. Ook zijn er speciale mouwen en verbanden, waarmee je de wond of geïrriteerde plek kunt afdekken. Let wel op dat dit geen oplossing is als er sprake is van een achterliggend probleem, zoals een allergie of infectie die jeuk veroorzaakt. Het zorgt er alleen voor dat je hond niet meer kan likken en dat de wond kan genezen.

Het is belangrijk om de achterliggende oorzaak van het overmatig likken aan te pakken. We gaan wat dieper in op de oplossingen die je kunt bieden.

Als allergieën de jeuk veroorzaken, kun je de darmflora van je hond ondersteunen met Organimal’s Darmen in Balans, een natuurlijk supplement met onder andere probiotica, prebiotica en psylliumvezel. Ook is het zaak om bij allergieën de ontstekingswaarden in het lichaam omlaag te brengen. Dit kun je doen met ontstekingsremmende supplementen zoals bijvoorbeeld PEA, propolis of zalmolie. Natuurlijk is het ook zaak om te achterhalen waar je hond allergisch voor is. Denk aan voeding, maar ook zaken zoals bijvoorbeeld mijten en/of pollen.

Heeft je hond een ontstoken wond aan de poot, dan kun je Organimal’s  Colloïdaal Zilver gebruiken. Dit remt ontstekingen en heeft een antibacteriële en antivirale werking. Het kan zeer helpen bij het genezen van de wond.

Ontstaat het likken door pijn in de gewrichten, probeer dan wederom eens Zalmolie Plus, PEA of Propolis. Alle drie zijn dit natuurlijke middelen die gebruikt kunnen worden bij pijn, ontstekingen en problemen met de huid en de weerstand.

Zijn stress of angst de reden dat jouw hond overmatig aan zijn poten likt, dan is het de moeite waard om Organimal’s Gedrag in Balans eens te proberen. Met kruiden die bekend staan om hun rustgevende eigenschappen, zoals citroenmelisse en valeriaan, kan dit natuurlijke middel helpen om je hond weer tot rust te brengen. Zorg er ook voor dat je hond niet te lang alleen is en probeer hem mentaal actief te houden door hem genoeg uit te laten en vaak met hem te spelen.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over jouw hond die likt aan zijn poot? Neem dan contact met ons op, we staan graag voor je klaar.

Veelgestelde vragen over overmatig likken aan poot van hond

Er zijn verschillende oorzaken voor dit gedrag, waaronder:

  • Jeuk: Dit kan worden veroorzaakt door allergieën, vlooien, huidirritatie of een infectie.
  • Pijn: Dit kan worden veroorzaakt door een wond, een gewrichtsprobleem of een andere aandoening.
  • Verveling of stress: Honden die zich vervelen of gestrest zijn, kunnen gaan likken aan hun poten om zichzelf te troosten.
  • Gedragsstoornis: In zeldzame gevallen kan overmatig likken aan de poot wijzen op een gedragsstoornis.

Als je hond overmatig aan zijn poot likt, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Neem contact op met de dierenarts voor een onderzoek. De dierenarts kan de oorzaak van het likken vaststellen en de juiste behandeling voorschrijven.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om te voorkomen dat jouw hond aan zijn poot likt, waaronder:

  • Zorg ervoor dat je hond geen vlooien heeft.
  • Behandel allergieën of huidirritatie.
  • Zorg voor voldoende afleiding en mentale stimulatie voor uw hond.
  • Bied uw hond een comfortabele plek om te slapen en te rusten.

In sommige gevallen kan er een verband zijn tussen voeding en het overmatige likken. Voedselallergieën of -intoleranties kunnen leiden tot jeuk en irritatie van de huid, wat kan leiden tot likken. Als je vermoedt dat de voeding van je hond een rol speelt, kun je overstappen op hypoallergene voeding.

Extra tips:
  • Houd de poten van uw hond schoon en droog.
  • Controleer de poten van uw hond regelmatig op wondjes of andere afwijkingen.
  • Neem contact op met de dierenarts als je je zorgen maakt over het likgedrag van je hond.