Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Harde ontlasting hond

Harde ontlasting hond


Als hondeneigenaar is het van belang om de ontlasting van je huisdier in de gaten te houden, want het kan zijn dat je hond last heeft van harde of juist zachte ontlasting. De ontlasting van je viervoeter is een goede indicator van zijn gezondheid. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op een te harde ontlasting, zoals voer of ziekte. In deze blog lees je alles over harde ontlasting bij de hond en wat je eraan kunt doen.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Wat is goede ontlasting bij de hond?

Voor een goede ontlasting bij de hond is het van belang dat alle organen goed samenwerken, dus de lever, de alvleesklier en de darmen. Wil jij weten of de poep van je hond goed is, dan zul je er zo af en toe even naar moeten kijken. Als de ontlasting gezond is, is deze vast van vorm en stinkt het niet overdreven. De kleur is donkerbruin, alhoewel dat afhankelijk is van het voer dat je dier eet. Je kunt de drol makkelijk oppakken, doordat deze een stevige consistentie heeft. Het is niet te hard, maar ook niet te zacht. Als de spijsvertering in orde is, zal je hond een of twee keer per dag poepen.

Wanneer er sprake is van een verstoring in de spijsvertering, kan dat gevolgen hebben voor de ontlasting. Deze kan te zacht worden, dan krijgt je hond diarree. Maar in deze blog gaan we het hebben over harde ontlasting bij de hond, ook wel verstopping of obstipatie genoemd. Heeft je hond daar last van, dan krijgt hij moeite met poepen.

Symptomen en oorzaken harde ontlasting hond

Wanneer je hond last heeft van verstopping, is dat erg vervelend en het kan zelfs pijnlijk zijn. Je lieve viervoeter probeert wel te poepen, maar dat kan moeilijk zijn. De ontlasting is erg hard en droog, en de hond kan zelfs afgeplatte drollen produceren. Als het dier erg hard aan het persen is, kan er wat slijmvlies mee naar buiten komen.

Harde ontlasting bij de hond kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Vaak is voeding de achterliggende oorzaak, maar ook een darmvernauwing (poliepen), prostaatproblemen, vreemde voorwerpen in de darmen, slappe bekkenbodemspieren of ontstekingen rondom de darmen

kunnen harde ontlasting bij de hond veroorzaken. Hieronder gaan we dieper in op de twee meest voorkomende oorzaken.

Verstopping door darmproblemen 

Darmproblemen zijn een veel voorkomend probleem en kunnen ertoe leiden dat je hond last krijgt van harde ontlasting. Er kan sprake zijn van littekenweefsel in de darmen, darmpoliepen of in elkaar geschoven darmen (invaginaties). Hierdoor wordt de darm nauwer en kan ontlasting er minder makkelijk doorheen komen.

Het kan echter ook zijn dat je hond iets heeft gegeten dat tot verstopping kan leiden. Denk aan stukjes bot of plastic dat in de darm terecht komt en hier vast komt te zitten. Het is daarom belangrijk om je hond door de dierenarts te laten onderzoeken als hij last heeft van verstopping.

Voeding

Voeding is de basis van een goede gezondheid en of de voeding in orde is, is terug te zien in de ontlasting. Vooral vezels zijn belangrijk. Eet je hond voeding met te weinig vezels, dan kan dit harde ontlasting veroorzaken. Ook als je hond veel botten eet, heeft dit vaak verstopping tot gevolg.

Wat te doen bij harde ontlasting hond?

Wat kun je nu het beste doen bij harde ontlasting van je hond? Heeft je hond constant persdrang (hij probeert te poepen, maar er komt niets uit), zit er bloed bij de ontlasting of keren de verstopping verschijnselen regelmatig terug? Dan is het het beste om even met je vrolijke viervoeter naar de dierenarts te gaan. Het kan ook zijn dat je hond een voedselovergevoeligheid heeft. Dan kan het een goed idee zijn om ander voer te geven.

Is je hond verder niet ziek en eet en drinkt hij goed, dan kun je hem verder goed in de gaten houden en de volgende richtlijnen aanhouden:

  • Zorg dat het voer voldoende vezels bevat. Geef je vers voer, dan is het goed om hier groente of granen aan toe te voegen.
  • Let op dat je hond goed blijft eten en drinken.
  • Geef je hond een goede probiotica. Op deze manier wordt het microbioom in de darm ondersteund en verbetert de darmgezondheid wat de ontlasting ten goede komt.
  • Geef je hond voer dat licht verteerbaar is.

Vezels in het voer

Honden hebben voor een goede darmwerking ook vezels nodig. Vooral als je hond harde ontlasting heeft, is het goed om te kijken of het voer wel voldoende vezels bevat. Is dat niet het geval, dan kun je een vezelpreparaat gebruiken. Het is belangrijk om hier wel veel water bij te geven. Je kunt aan het voer ook gewoon zelf vezelrijke producten toevoegen, zoals groente of granen.

Licht verteerbaar hondenvoer

Wat je ook kunt doen bij harde ontlasting bij de hond, is het geven van licht verteerbaar voer. De darmen kunnen dit makkelijker verwerken en alle voedingsstoffen worden goed opgenomen. Er blijft bij dit voer weinig materiaal in de darmen achter, zodat je hond minder hoeft te poepen. Heeft je maatje nog veel klachten, dan kun je kleine beetjes voer geven verspreid over de dag.

Hypoallergene voeding

Als je dierenarts heeft aangegeven dat je hond last van verstopping heeft doordat hij allergisch is, kun je hypoallergene voeding proberen. Deze voeding is speciaal ontwikkeld voor honden met een allergie of intolerantie voor bepaalde voedingsstoffen. Geef je hond enkele weken dit voer en als de klachten verdwijnen is de kans groot dat deze door een allergie of intolerantie werden veroorzaakt. Je dierenarts kan je adviseren welk voer voor jouw hond geschikt is.

Effectieve supplementen harde ontlasting hond

Heeft jouw hond te harde ontlasting, dan kun je ook ons supplement Darmen in Balans gebruiken. Dit bevat alleen natuurlijke ingrediënten en helpt om een normaal ontlastingspatroon te herstellen. Het bevat o.a. psylliumvezels en pro- en prebiotica. Dit kan helpen om de natuurlijke balans van de darmen te herstellen, zodat je hond hopelijk snel weer normaal zijn behoefte kan doen.
Daarnaast zijn ook supplementen zoals Organimal Zeewier Bio en onze Darmkruiden goede aanvullingen om de ontlasting van jouw hond te normaliseren. Wil je darmproblemen echt op meervoudige wijze aanpakken, kies dan voor het Organimal Darmpakket voor honden. De synergie van de verschillende supplementen versterken elkaar merkbaar en ondersteunen een optimaal functionerende darmwerking.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over harde ontlasting bij de hond, dan kun je ons dit gerust laten weten. Neem contact met ons op, we helpen je graag.