Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Blaas en Nieren, Honden> Incontinentie hond

Incontinentie hond


Help, mijn hond is incontinent!  Urineverlies bij je hond is voor zowel hond als baasje allebei erg vervelend. Jij bent alsmaar bezig met het schoonmaken van je huis – het is echt niet fijn als je tapijt urinevlekken heeft en je woning naar plas ruikt – maar ook voor je hond is dit probleem geen pretje. Of de incontinentie bij je hond nu komt door ouderdom of door een aangeboren afwijking, een blaasontsteking of gedragsproblemen: jij (en je hond!) wilt er zo snel mogelijk vanaf. Wat kun je doen bij urineverlies bij je hond? In dit artikel geven we eerste hulp voor incontinentie bij honden.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Wat wordt er bedoeld met dit urineverlies bij honden?

Bij incontinentie denk je misschien aan jonge pups die nog niet begrijpen dat ze buiten moeten plassen, maar niets is minder waar: incontinentie is echt dat onvrijwillige urineverlies. Net als mensen incontinent kunnen worden, kunnen honden dat ook. Zij kunnen – zonder dat ze dat willen – urine lekken: van een paar druppeltjes op de vloerbedekking tot een grote plas in hun mand. Dat kan heel vervelend zijn, want urine geeft vlekken op je meubels, kleden én de vacht van je huisdier en het ruikt natuurlijk ook niet al te fris in je huis. Het sneue van incontinentie bij een hond is dat het diertje er werkelijk niets aan kan doen. Boos worden heeft dus ook totaal geen zin, maar daar komen we later nog op terug. Incontinentie bij een hond komt vaker voor bij een teefje dan een reu. Helemaal als een teef is gesteriliseerd, kan er urineverlies bij deze honden optreden. Incontinentie bij je hond is geen pretje, maar kan ook een aanwijzing zijn voor grotere problemen. Snelle actie is dus altijd een goed idee – en niet alleen om je huis fris te houden.

Incontinentie hond; wat zijn de oorzaken?

Om incontinentie bij de hond beter te begrijpen, is het goed om te weten dat er verschillende oorzaken van zulk urineverlies bij honden kunnen zijn. Als je hond incontinent is, is het vaak lastig om een duidelijke oorzaak aan te wijzen. Er kunnen namelijk heel wat verschillende dingen aan de hand zijn. Dat kan uiteenlopen van een blaasontsteking tot overgewicht. Wij zetten de mogelijke oorzaken van incontinentie bij honden voor je op een rijtje.

  • Het wegvallen van oestrogeen bij het gesteriliseerd teefje
  • Overgewicht
  • Prostaatproblemen
  • Een aangeboren afwijking
  • Een blaasontsteking
  • Gedragsproblemen
  • Stenen in de blaas
  • Rugklachten
  • Een tumor rondom de blaas
  • Problemen met de sluitspier van de blaas
  • Stress en andere heftige emoties
  • Ouderdom

Zoals we eerder al schreven, hebben teefjes vaker last van dit onbewuste urineverlies: dat komt omdat zij dan het hormoon oestrogeen niet meer in hun lijfje hebben. Rassen die extra kans op incontinentie na het steriliseren hebben zijn bijvoorbeeld rottweilers en poedels. Als je hond overgewicht heeft, kan het zijn dat er extra druk op de blaas plaatsvindt, waardoor je hond last krijgt van urineverlies. Omdat er ook sprake kan zijn van een tumor, stenen in de blaas of een neurologische problemen door bijvoorbeeld rugklachten, is het goed om een bezoek te brengen aan de dierenarts.

Zo verloopt het onderzoek bij de dierenarts

Het verhaal van het baasje is voor een dierenarts cruciaal om te achterhalen wat de incontinentie bij de hond kan veroorzaken. “Mijn hond is incontinent, het beestje is een poedel en onlangs gesteriliseerd.” Dat kan voor een arts al een duidelijke aanwijzing zijn, en op basis van het verhaal van het baasje kan er een onderzoek worden ingericht. Zo’n onderzoek kan variëren van een urine- en bloedonderzoek tot het maken van een echo of foto van de blaas van het dier. Een urinetest wordt bijvoorbeeld gebruikt om blaaskristallen vast te stellen, met een echo kan een eventuele tumor worden diagnosticeert.

Omdat bovenstaande eventuele oorzaken van de incontinentie bij de hond allen hele eigen symptomen hebben, kan de dierenarts vooral op basis van jouw bevindingen als baasje een oordeel vellen en onderzoek starten.

Tip:
Als je incontinentie opmerkt bij je hond, hou dan een soort dagboekje bij. Kijk naar het gedrag van je hond – is er iets anders dan voor het urineverlies, heeft je hond pijn, is hij lusteloos of heeft je viervoeter opeens minder honger? Schrijf het vooral op, dit kan zeer waardevolle informatie zijn voor het vervolgonderzoek bij de dierenarts.

Behandeling van incontinentie hond

Als je een incontinentie stop voor je hond wilt bereiken, moet het beestje natuurlijk behandeld worden. De dierenarts kan je na het vaststellen van de oorzaak vertellen wat noodzakelijk is. Dit kan een operatie zijn om een tumor bij de blaas weg te halen, maar ook medicatie om de sluitspier van de blaas te verbeteren. Ook kan er therapie nodig zijn voor eventuele gedragsproblemen. De behandeling om incontinentie te stoppen verschilt per hond, omdat het dus erg afhankelijk is van de oorzaak van het ongewenste urineverlies.

Gelukkig is er vaak een behandeling mogelijk, alhoewel medicatie meestal voor de rest van het leven moet worden toegediend. Toch is het wel zo fijn dat de onderliggende veroorzaker van het urineprobleem kan worden opgelost – het gaat immers om de gezondheid van je huisdier. Is de oorzaak van incontinentie bij je hond ouderdom? Dan zit er vaak niks anders op dan je viervoeter vaker uit te laten, en/of eventueel te kiezen voor een hondenluier.

Wat kun je zelf doen?

Zoals we hierboven al tipten, is het een goed idee om een soort dagboekje bij te houden als je hond last krijgt van urineverlies. Wat kan je nog meer doen?

Word niet boos
Incontinentie is voor je hond ook niet leuk: probeer daarom niet boos op het diertje te worden als het in huis heeft geplast. Natuurlijk, het is flink balen als je wéér moet schoonmaken. Als je boos wordt, kan je hond bang voor je worden – en je huisdier kan echt niks aan het urineverlies doen.

Geef je hond gewoon te drinken
Als je dag na dag bezig bent met boenen omdat je hond last had van urineverlies, ben je wanhopig voor een oplossing. Het is alleen niet slim om je hond minder te drinken te geven zodat het dier niet ongewenst zal plassen. Als je hond incontinent is door een onderliggende ziekte, kan het hele vervelende gevolgen hebben als je viervoeter uitdroogt door te weinig hydratatie. Dus drinken speelt geen rol bij de incontinentie van je hond.

Veelgestelde vragen over incontinentie bij honden

Ja, een gezond gewicht behouden en speciale dieetvoeding kan helpen bij het beheer van incontinentie.

Ja, kruiden zoals cranberry en extracten van zaagpalm kunnen helpen bij het ondersteunen van de urinewegen.

Incontinentie zelf is meestal niet pijnlijk, maar onderliggende oorzaken zoals blaasontstekingen kunnen pijn veroorzaken.

Zorg voor regelmatig toiletbezoek, gebruik hondenluiers indien nodig en creëer een stressvrije omgeving.