Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Blaasgruis hond

Blaasgruis hond


Hoe te behandelen en voorkomen
Blaasgruis bij de hond komt helaas redelijk vaak voor. Bij blaasgruis worden er microscopisch kleine korreltjes gevormd in de urine van de hond. Je kunt deze korreltjes het beste vergelijken met zand. Het is erg vervelend en vaak ook  pijnlijk voor je buddy en kan ook leiden tot grotere problemen. Hoe ontstaat blaasgruis en kun je blaasgruis bij de hond voorkomen? Waar kun je als baasje op letten? Lees er alles over!

Blaasstenen hond

Als het blaasgruis bij een hond groter wordt, kan dit gruis zich vormen tot blaasstenen. Blaasstenen hebben de grootte van een aantal millimeters tot meerdere centimeters.

Wanneer je hond ernstige grote blaasstenen heeft, kan het zijn dat hij/zij helemaal niet meer kan plassen. Dit wordt met name gezien bij reuen, doordat de stenen vastlopen in de penis. Dit kan levensbedreigend zijn. Ga daarom met een hond die niet meer plast altijd meteen naar de dierenarts!

Blaasgruis hond oorzaak

De oorzaak voor het ontstaan van blaasgruis en blaasstenen bij je hond is zeer divers. Bij honden zijn blaasstenen vaak geassocieerd met infecties van de urinewegen. Er zijn veel verschillende typen stenen die gevormd kunnen worden in de blaas van een hond. De oorzaak voor het ontstaan van blaasgruis en blaasstenen is dan ook zeer divers. Sommige rassen zijn extra gevoelig voor het ontstaan van blaasstenen. De meest gevormde blaasstenen zijn struviet gruis/stenen en calciumoxalaat gruis/stenen. We nemen de soorten blaasgruis bij honden en de oorzaken nader voor je onder de loep.

Struviet hond

Dit type blaasgruis bij honden wordt altijd veroorzaakt door een infectie van de blaas (blaasontsteking). Dit betekent dan ook dat niet alleen de gevormde stenen behandeld dienen te worden, maar ook dat de infectie zelf behandeld dient te worden. Lees hier meer over blaasontsteking bij honden en hoe je deze kunt behandelen.

Calciumoxalaat hond

Deze blaasstenen hebben meestal geen bacteriële oorzaak. Deze stenen ontstaan in sterk geconcentreerde urine met een hoge pH. Dit wordt ook wel alkalische (= niet zure) urine genoemd. Dit is vaak een individueel probleem of een gevoeligheid bij de hond. Een speciaal dieet kan de vorming van nieuwe calciumoxalaat stenen voorkomen.

Uraatstenen hond

Er zijn hondenrassen die urinezuur niet goed kunnen omzetten. Hierdoor hebben zij een verhoogde kans op het ontwikkelen van uraatstenen. Het bekendste ras dat deze stenen produceert is de Dalmatiër. Ook de Engelse Bulldog, miniatuur Schnauzer en de Shi-Tzu zijn gevoelig voor het ontwikkelen van uraatstenen.

Cystine stenen

Deze blaasstenen komen niet zo vaak voor bij honden, de oorzaak is tot op heden niet geheel bekend. Wel zien we dat dieren die hier last van hebben vaak een verhoogde concentratie van het aminozuur cystine in de urine hebben. In zure urine kunnen cystinestenen gevormd worden. Bepaalde rassen zijn extra gevoelig voor het ontwikkelen van deze stenen, zoals de Basset, de Australian cattle dog, de Bullmastiff, de Chihuahua, de Teckel en de Engelse Bulldog.

Blaasgruis hond symptomen

Er zijn wel wat symptomen van blaasgruis bij je hond waar je als baasje extra alert op kunt zijn. Typische blaasgruis symptomen bij de hond zijn:

  • Vaak kleine beetjes plassen
  • In huis plassen
  • Pijn bij het plassen, persen op urine
  • Bloederige urine

Wees tijdens de wandeling dus altijd alert op het plasgedrag van je viervoeter als je al vermoedens van blaasproblemen hebt.

Blaasgruis hond voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Het is geen garantie dat je hond nooit blaasgruis ontwikkelt (zeker niet bij rassen die gevoeliger zijn) maar als baasje kun je het volgende doen om blaasgruis te voorkomen:

  • Zorg dat je je hond voldoende uitlaat, zodat de urine zich niet gaat ophopen en kan gaan concentreren.
  • Zorg dat er altijd voldoende water beschikbaar is. Een drinkfontein kan helpen om je hond ertoe aan te zetten om meer te gaan drinken.
  • Voeg een smaakje toe aan het water. Doe er een klein beetje karnemelk bij of maak eens zelf bottenbouillon
  • Koop voeding met minder zouten. Hoe minder zout je harige kompaan binnenkrijgt, hoe minder kans er is op de ontwikkeling van blaasgruis.
  • Wanneer je hond weinig drinkt kun je je hond ook blikvoer geven. Blikvoer (natvoer) bestaat namelijk voor een groot deel uit water. Of doe wat water bij de brokken.

Gezonde voeding en genoeg drinken spelen dus een grote rol in de ontwikkeling van blaasgruis bij je hond. Mocht dit niet baten, is het goed om te weten dat er zelfs speciaal voer is tegen blaasgruis bij je hond.

Blaasgruis hond voeding

Naast voeding met minder zout en voeding die meer water bevat, is er ook speciale voeding die specifiek ontwikkeld is voor honden die urineweg problemen hebben. Zo is er hondenvoer ter voorkoming van struviet maar ook speciaal voer om de nieuwvorming van calciumoxalaat stenen te voorkomen.

Als je op zoek bent naar speciale blaasgruis voeding voor je hond is het dus goed om te weten welk type blaasgruis je hond heeft. Dit kan je dierenarts middels urine onderzoek, röntgen of een echo vaststellen. Zo heb je meteen de gelegenheid om een eventueel speciaal dieet voor blaasgruis met je dierenarts bespreken.

Blaasgruis hond vers vlees

Het kan een oplossing zijn om je viervoeter op (speciaal) vers vlees te zetten wanneer je hond blaasgruis heeft. Vers vlees heeft als voordeel dat je dier meer vocht binnenkrijgt en dat de urine zuurder wordt. Dit kan nieuwvorming van bepaalde blaasstenen voorkomen. Sommige soorten vers vlees bestaan uit goed te verteren hoogwaardig eiwit en geven daarmee geen verhoogde belasting voor de nieren. Bekijk ook ons artikel vers vlees voor de hond als je meer wilt weten.

Een speciaal dieet tegen blaasgruis bij de hond wordt vaak succesvol oplossend en voorkomend ingezet. Er zijn ook andere manieren om een hond met blaasgruis te behandelen.

Blaasgruis hond behandelen

Om blaasgruis bij je hond te behandelen, zijn verschillende methodes denkbaar. Als de stenen te groot zijn is er vaak een operatie nodig. Bij stenen veroorzaakt door een blaasontsteking is soms een ontstekingsremmer of zelfs antibiotica nodig. Wij zijn fan van een natuurlijke oplossing waar mogelijk. Gelukkig zijn er veel goede alternatieven.

Blaasgruis hond natuurlijk behandelen

Supplementen van kruiden en voedingsstoffen kunnen helpen om de weerstand een boost te geven en zelfs bijdragen om stenen te ‘vergruizen’. Kattensnor bijvoorbeeld is een plantje uit Zuidoost-Azië dat bekend is onder verschillende namen waarbij de naam ‘stenenbreker’ wel het meest tot de verbeelding spreekt.

Ook netelblad en heermoes staan bekend als geneeskrachtige kruiden voor blaas en urinewegen. In ons 100% natuurlijke ‘Blaas en Nieren in Balans voor honden vind je beide.

Blaasgruis hond: een baasje stoot zich niet tweemaal aan dezelfde steen

Als je hond gevoelig is voor de ontwikkeling van blaasgruis is het raadzaam op preventieve maatregelen te nemen en je hond met blaasgruis zo goed mogelijk te ondersteunen. Doe dit bij twijfel altijd in overleg met je dierenarts, of neem contact op met onze specialisten voor deskundig advies. Wij helpen jou en je viervoeter graag verder!