Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Honden, Huid en Vacht> Bacteriële huidinfectie hond

Bacteriële huidinfectie hond


Een bacteriële huidinfectie bij de hond komt vaak voor. De meest voorkomende huidaandoeningen die steeds terugkomen, zijn allergisch getinte aandoeningen. De hond kan bijvoorbeeld allergisch zijn voor een bepaalde grassoort in de omgeving of voor voedsel. Er zijn daarnaast nog andere oorzaken van een bacteriële huidontsteking bij een hond, namelijk een slecht afweersysteem (bijvoorbeeld door ziekte of medicijngebruik), hormonale problemen of andere infecties zoals schimmel.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Welke symptomen heeft een hond met een bacteriële huidinfectie?

Je kunt een bacteriële huidinfectie bij een hond herkennen aan de volgende symptomen:

  • Jeuk en daardoor kale plekken
  • Schilfers of gele korstjes
  • Huidwondjes en plekjes
  • Rode huid of juist zwart verkleurd
  • Onaangename geurtjes
  • Huid en vacht is vettig

Hoe komt een hond aan een bacteriële huidinfectie?

De huid van een hond wordt elke dag blootgesteld aan bacteriën. Deze worden vervolgens afgeweerd door de vacht, huid en andere afweermechanismen. Daarom wordt de hond normaliter niet ziek van de bacteriën die op hem terecht komen.

Dit zijn de afweermechanismen van een hond:

  • Vacht
  • Verhoorning: Elke 3 weken laat de buitenste laag van de oppervlaktehuid los. Alle bacteriën die op deze bovenste laag zitten, zijn dan verwijderd.
  • Talg laag: Dankzij de talg- en zweetklieren vormt er een vettig laagje op de huid en haren van de hond. Dit dient ter bescherming, want ziekteverwekkers worden hierdoor geremd.
  • Huid barrière: De huid barrière bestaat uit huidcellen en -vetten die je kunt vergelijken met cement. De vetlaag tussen de huidcellen (cement) sluit de opperhuid goed af, waardoor ziektekiemen niet binnen kunnen dringen.
  • Huidflora: Onder de huidflora verstaan we bacteriën en gisten. De goede huidbewoners strijden tegen de bacteriën en ziektekiemen om ze buiten de deur te houden.
  • Aangeboren afweer: Het aangeboren afweersysteem bestaat uit een aantal peptiden die ziekteverwekkers kunnen uitschakelen.
  • Afweercellen in de huid

De huidflora kan echter ook eens uit balans zijn waardoor de ziektekiemen op dat moment de kans krijgen om de hond ziek te maken. Zodra het immuunsysteem van de hond verzwakt is of hij een beschadigde huid heeft, kunnen bacteriën en schimmels zich nestelen en vermenigvuldigen. Op die manier ontstaan er ontstekingen en jeuk.

Wanneer de bacteriën de huid binnendringen en zich vermenigvuldigen, spreken we van een huidinfectie. Gelukkig is een bacteriële huidinfectie bij een hond goed te behandelen.

Hoe kun je de bacteriële huidinfectie van de hond behandelen?

Je kunt een bacteriële huidinfectie bij je hond op meerdere manieren behandelen, namelijk met speciale antibacteriële shampoo, spray of gel. Voor diepe huidinfecties wordt meestal een antibiotica voorgeschreven. Daar zitten natuurlijk ook nadelen aan, want antibiotica tasten ook de goede organismen aan die juist goed zijn voor het immuunsysteem en de darmflora. Het is daarom verstandig om voorzichtig om te gaan met antibiotica voor honden.

Je kunt de bacteriële huidinfectie van de hond ook op een natuurlijke manier behandelen. Je kunt bijvoorbeeld colloïdaal zilver gebruiken. Dat is water met daarin nano zilverdeeltjes en wordt ingezet bij allerlei kwaaltjes. Colloïdaal zilver werkt antibacterieel, antiviraal en werkt ook tegen schimmels en gisten. Dit maakt het een perfect middel om een bacteriële huidinfectie bij de hond mee te behandelen. Een groot voordeel van dit product is dat het 100% natuurlijke ingrediënten bevat. In sommige gevallen is het beter om niet direct naar antibiotica te grijpen, maar een natuurlijk geneesmiddel te proberen. Kijk bijvoorbeeld eens naar Organimal Huidspray. Dit is hoge kwaliteit colloïdaal zilver in een handige spray flacon en is effectief bij dergelijke problematiek.

Welke soorten bacteriële huidontstekingen kan een hond krijgen?

Je kunt op het oog niet zeggen wat voor bacteriële huidontsteking je hond heeft. Het is dus belangrijk dat een dierenarts hier onderzoek naar doet zodat je de goede behandeling kunt toepassen. Dat onderzoek wordt gedaan aan de hand van kleine monstertjes uit de infectie. De dierenarts gebruikt hiervoor een swab, objectglaasje of een stukje plakband. Niet elke bacteriële huidinfectie bij de hond moet hetzelfde behandeld worden. De behandeling wordt afgestemd op het type infectie en hoe ernstig deze ontsteking is.

Er zijn verschillende soorten bacteriële huidontstekingen die een hond kan krijgen. Hieronder zie je welke dat zijn en wat het inhoudt:

  • Lyme-borreliose: Dit is een infectie dat door teken wordt overgedragen. Hoeveel risico’s de teken kunnen overdragen, verschilt per regio. We zien dat in het Noorden deze bacterie vaker voorkomt. Wanneer de hond geïnfecteerd is na zo’n tekenbeet, uit zich dat pas na een lange tijd. Preventie: Je kunt je hond laten vaccineren tegen Lyme‐borreliose, dit voorkomt de overdracht van de Borrelia-bacterie van de teek naar de hond. Ook kun je een tekenbandje kopen en het meest voor de hand liggend: na elke wandeling je hond controleren op teken.
  • Stafylokokken: Stafylokokken zitten zowel op mensen als op dieren. Maar bij de hond kunnen ze een bacteriële huidontsteking veroorzaken. Deze bacteriën vind je in slijmvliezen en open wonden. Ook deze bacterie kan van mensen op dieren worden overgedragen. Preventie: Hygiëne is erg belangrijk; verzorg de vacht van de hond goed en maak de wonden goed schoon. Zorg dat de hond niet met zijn tong over de wond kan likken.
  • Abces: Dit is een bacteriële infectie die voorkomt in de diepere huidlagen. Dit kan veroorzaakt worden door een geïnfecteerde wond of door een beet van een andere hond. Preventie: Wond goed schoonhouden en zorg ervoor dat de hond niet bij de wond kan.
  • Vochtig eczeem: Deze bacteriële infectie is geen diepe infectie, maar ligt meer op het oppervlak van de huid. Vooral met warme dagen kun je snel symptomen zien. Preventie: Het is belangrijk dat de hond er niet aan gaat bijten of likken, anders wordt het een grotere infectie.

Naast deze 4 bacteriële huidinfecties bij de hond zijn er nog meer huidinfecties. Zo kunnen honden onder andere streptokokken en tetanus krijgen. Deze bacteriële ziektes kunnen gevaarlijk zijn voor onze viervoeters. Daarom is het belangrijk dat je je hond zo gezond mogelijk houdt, zodat het immuunsysteem goed blijft werken.

Mocht je nog vragen hebben over huidinfecties bij je hond dan mag je altijd contact met ons opnemen. Organimal staat voor jou en je viervoeter klaar!

Veelgestelde vragen over bacteriële huidinfecties bij honden.

In milde gevallen kan een dierenarts een zalf, shampoo met antibiotica of colloidaal zilverwater voorschrijven die je thuis kunt gebruiken. Bij ernstige infecties is er echter soms antibiotica nodig.

Sommige bacteriën die een huidinfectie bij honden kunnen veroorzaken, zijn besmettelijk voor andere honden, maar zelden voor mensen. Het is echter belangrijk om contact met andere dieren te vermijden terwijl je hond een infectie heeft, om verdere besmetting te voorkomen.

Een onbehandelde bacteriële huidinfectie kan leiden tot ernstige complicaties, zoals:

  • Abcesvorming
  • Celulitis (een diepe infectie van de huid en weefsels)
  • Sepsis (een levensbedreigende bloedvergiftiging)

Het is daarom belangrijk om je hond bij te laten staan ​​door een dierenarts als je vermoedt dat hij een bacteriële huidinfectie heeft.

Goede hygiëne en vachtverzorging zijn essentieel. Regelmatige controle op teken en het schoonhouden van eventuele wonden helpen infecties voorkomen.

Ja, vooral als de onderliggende oorzaak, zoals allergieën of een zwak immuunsysteem, niet wordt aangepakt.