Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Katten>Ziektes> Alvleesklierontsteking kat (Pancreatitis)

Alvleesklierontsteking kat (Pancreatitis)


Heb je het idee dat je kat een alvleesklierontsteking heeft omdat je huisdier zich anders dan anders gedraagt? Dan is het belangrijk om snel te handelen, want als deze ontsteking acuut optreedt, kan dat vervelende (en zelfs fatale) gevolgen hebben. Wij vertellen je in dit artikel daarom ook alles over alvleesklierontsteking bij een kat, zodat jij meteen weet wat er aan de hand is – én natuurlijk wat je kunt doen in deze situatie.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Hoe ontstaat alvleesklierontsteking bij katten?

De alvleesklier is een orgaan dat zich vlak achter de maag en bij de dunne darm bevindt. De alvleesklier, ook wel pancreas genoemd, produceert belangrijke hormonen en enzymen. De hormonen insuline en glucagon bijvoorbeeld, zorgen voor het bloedsuikergehalte in het bloed van je huisdier. Verteringsenzymen die in de alvleesklier gemaakt worden, zorgen ervoor dat voedsel goed kan worden verteerd in de darmen.

Als die verteringsenzymen niet pas in de darm de darminhoud gaan verteren, maar al eerder begint, bij het alvleesklierweefsel, raakt de alvleesklier beschadigd. Dan krijg je te maken met pancreatitis. Maar hoelang duurt een alvleesklierontsteking bij een kat? Er zijn twee soorten ontstekingen in de alvleesklier: acuut en chronisch. Deze twee vormen “bepalen” hoelang de alvleesklierontsteking van je kat duurt.

Acute alvleesklierontsteking kat

Een acute alvleesklierontsteking bij een kat kan verschillende oorzaken hebben. Als de ontsteking plotseling de kop op komt steken, is het soms lastig om een oorzaak voor de pancreatitis aan te wijzen. Het kan komen door een beschadiging van de alvleesklier, bepaalde medicatie, een verhoogde druk in de buik, een tumor in het gebied, of het eten van vet eten. Een acuut geval van alvleesklierontsteking kan zeer gevaarlijk zijn voor je kat en dient direct behandeld te worden.

Chronische alvleesklierontsteking kat

Als een alvleesklierontsteking langer dan drie weken aanhoudt, spreken we van een chronische alvleesklierontsteking. Het maakt daarvoor echt niet uit welke leeftijd je kat heeft: deze chronische aandoening kan voorkomen bij kleine kittens en bij wat oudere katten, alhoewel de meeste katten met een chronische alvleesklierontsteking ouder dan zeven jaar zijn.

Ook voor chronische alvleesklierontsteking bij een kat is er soms moeilijk een oorzaak aan te wijzen. Het kan erfelijk zijn, komen door een tekort aan zuurstof of en afwijkende doorbloeding van de alvleesklier. Een chronische alvleesklierontsteking bij een kat kan uiteindelijk zorgen voor een langdurige ziekte.

Symptomen alvleesklierontsteking kat

De oorzaken van acute of chronische alvleesklierontsteking bij je kat zijn dus niet altijd even duidelijk aan te wijzen. De symptomen van alvleesklierontsteking bij een kat zijn gelukkig wat beter te herkennen. Zie je één van de onderstaande symptomen bij je poes of kat? Dan kan het zijn dat je huisdier te maken heeft met een alvleesklierontsteking.

  • Overgeven
  • Sloom gedrag
  • Gewichtsverlies
  • Diarree
  • Een pijnlijke buik
  • Niet willen eten
  • Uitdroging
  • Koorts
  • Geelzucht

Bovenstaande symptomen wijzen vaak op een acute vorm van een ontsteking van de alvleesklier. Bij een langdurige alvleesklierontsteking zijn de symptomen vaak wat milder aanwezig: je merkt dan bijvoorbeeld dat je kat iets minder snel beweegt dan normaal, slechter slaapt of wat afvalt. Vaak hebben katten met een deze vorm van pancreatitis ook een ontsteking in de darmen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Als je het vermoeden hebt dat je kat een alvleesklierontsteking heeft – wat helemaal niet raar is, want zo’n ontsteking komt regelmatig voor bij deze diersoort – is het een goed idee om snel naar de dierenarts te gaan.

Bloedonderzoek
Door het afnemen van bloed bij je kat kan een dierenarts eventuele vermoedens van een pancreatitis bevestigen. In het bloed is dan namelijk een verhoging van lipase en amylase te zien – dat zijn enzymen die in verhoogde mate aanwezig zijn bij een ontsteking van de alvleesklier. Ook is bloedarmoede vaak aan de orde.

Echografie
Met echografie van de buik of eventueel röntgenfoto’s kan de dierenarts zien of de alvleesklier van je huisdier afwijkt en ontstoken is, en kunnen ook eventuele andere problemen in de darm worden vastgesteld. Als er uit een echo dan nog niet met zekerheid komt dat er een ontsteking van de alvleesklier is, moeten er vervolgstappen genomen worden.

Het nemen van een biopt
Die eerdergenoemde vervolgstappen bestaan vrijwel altijd uit het nemen van een biopt bij je kat. Dat klinkt niet echt leuk, en dat is het ook niet voor je kat: er wordt dan een klein stukje weefsel van de alvleesklier afgenomen. Je kat moet voor zo’n biopt een operatie ondergaan. Gelukkig kan de dierenarts vrijwel altijd enkel door het afnemen van bloed en door het gebruik van echografie de diagnose van alvleesklierontsteking bij je kat vaststellen, dus het nemen van een biopt is alleen in uitzonderlijke gevallen nodig.

Prognose ontsteking alvleesklier kat

Als je kat een acute vorm van alvleesklierontsteking heeft, dan is het belangrijk dat je er snel bij bent. Helaas kan deze acute alvleesklierontsteking bij een kat een dodelijke afloop hebben, maar vaak komt de poes erna intensieve (en kostbare…) behandeling weer bovenop. Als het om een chronische vorm van de ontsteking gaat, kunnen katten vaak wat beter herstellen – als er de juiste behandeling en de juiste medicatie bij komt kijken, natuurlijk.

Behandeling van ontsteking alvleesklier bij kat

Nu je weet wat de symptomen van alvleesklierontsteking bij katten zijn en meer informatie hebt over de oorzaken en natuurlijk de prognose, gaan we verder naar het belangrijkste onderdeel: hoe kan de ontsteking behandeld worden?

De behandeling is heel specifiek, omdat de symptomen per kat kunnen verschillen. Het is in ieder geval belangrijk om het diertje goed te hydrateren om uitdroging te voorkomen. Soms wordt er vloeistoftherapie gegeven om de kat tegen uitdroging te beschermen. Vaak wordt er gebruik gemaakt van medicatie tegen het braken, zodat de kat voldoende zal eten, en worden er ook pijnstillers toegediend. Het voorkomen van ondervoeding en uitdroging is in ieder geval erg belangrijk. Daarnaast kunnen er Vitamine B12 injecties gegeven worden in het geval dat er ook een darmproblematiek speelt.

Alvleesklierontsteking kat eten

Een kat met alvleesklierontsteking moet dus blijven eten – je wilt ook niet dat je kat ondervoed raakt. Bij alvleesklierontsteking van een kat is het dus belangrijk dat je huisdier nog wel voldoende voeding binnenkrijgt. Als je huisdier deze ontsteking heeft en veel braakt, dan kan het geven van eten weer schadelijk zijn: overleg dus goed met je dierenarts wat het beste is. Een licht verteerbaar dieet is essentieel voor een kat met alvleesklierontsteking.